Alternatieven voor HR-glas

Er zijn woningen waarbij HR-glas geen optie is. Bijvoorbeeld in een huurhuis of monumentenpand. Er bestaan alternatieven om toch de gestookte warmte binnen te houden.

Kies voor raamfolie, voorzetramen of monumentenglas om de isolatiewaarde van je enkelglas te verhogen. Deze vormen van isolatie zijn alleen aan te raden als HR++ glas echt niet mogelijk is in jouw woning, omdat ze een stuk minder goed isoleren.

Voorzetraam

Een voorzetraam is letterlijk een extra raam dat je zelf voor je bestaande enkelglas kunt plaatsen. Je maakt dus ‘dubbel glas’. Het voorzetraam kan aan de binnen- of buitenkant tegen het houten raamwerk of in een stalen kozijn geplaatst. De luchtlaag die tussen de twee glasplaten ontstaat heeft een isolerende werking.

Monument? Speciaal glas of raamfolie

Voor monumentale en historische gebouwen bestaat er speciaal monumentenglas. Dit is isolerend enkelvoudig of dubbelglas dat door de geringe dikte in de meeste bestaande kozijen te plaatsen is. Het glas heeft een zachte, onregelmatige spiegeling waardoor het past bij de historische uitstraling van oude gebouwen. Raamfolie kan hier ook een bruikbaar en goedkoop alternatief bieden.

Raamfolie

Raamfolie is een goed alternatief wanneer je bijv. ergens tijdelijk woont. De isolatiewaarde van enkelglas wordt dubbelglas en van dubbelglas kun je upgraden tot HR-glas. Wel moeten we ook hier weer zeggen dat het minder goed zal isoleren dan HR++ glas en triple glas.

Er bestaat raamfolie dat je direct op de ruit plakt, maar dat is net zo kostbaar als HR++ glas per m2. Wij raden de goedkope en zelf aan te brengen variant aan: kozijnfolie. Net als bij een voorzetraam creëer je een extra laag tussen het vensterglas en de folie. Je plakt de kozijnfolie met dubbelzijdig tape op het kozijn voor de ruit. Met een fohn span je de folie. Inclusief plakband kost dit folie maar 2,50 euro per m2. Pas op met huisdieren en kinderen, want de folie kan kapot gaan als je het na aanbrengen aanraakt.

Bron: MilieuCentraal

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor