Geen aparte rekening meer voor afsluiten gas

De woningen in Nederland gaan van het gas af. De één zal dit doen als de hele wijk van het gas af gaat, een ander wil of kan niet wachten en gaat zo snel mogelijk verduurzamen. De meestehuizen worden straks verwarmd door warmtenetten of warmtepompen. Maar mensen die van het gas gaan worden nu geconfronteerd met een rekening voor de afsluitkosten. Dat stuit op veel onbegrip.

Natuur & Milieu en Greenchoice vinden dat dat anders geregeld moet gaan worden. De kosten die hiervoor worden gemaakt, kunnen anders worden gefinancierd. Dat vinden wij eerlijker en stimuleert huiseigenaren om sneller van het gas af te gaan. Huishoudens worden dus na verduurzaming van de woning geconfronteerd met een factuur om de woning van het gas af te sluiten. Dit helpt niet voor het draagvlak om te verduurzamen en over te stappen naar gasloos verwarmen. Het voelt als een boete terwijl een bloemetje meer op zijn plaats zou zijn!

De kosten die de netbeheerder maakt om de woning van het gas af te sluiten zijn echter reëel en moeten worden betaald. Maar kan de verdeling van deze kosten niet anders en beter? Natuur & Milieu en Greenchoice hebben daarom laten onderzoeken hoe we kunnen voorkomen dat mensen die van het gas af gaan nog langer een rekening krijgen van de netbeheerder.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor