Nederland en energiebesparing

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet weet hoeveel men kan verdienen met energiebesparing.

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet weet hoeveel men kan verdienen met energiebesparing. Maar 1% van de ondervraagden schat de besparing op meer dan 300 euro per jaar. Terwijl in werkelijkheid 75% van de huishoudens meer dan 300 euro kan besparen. 30% kan zelfs 1000 euro besparen, zeker wanneer de vloeren, ramen en muren worden geïsoleerd.

Kosten gas en elektra

Driekwart van de huishoudens spendeert maandelijks gemiddeld 50 tot 200 euro aan gas en elektra. 15% schat dat hun huishoudens gemiddeld 200 euro of meer per maand besteedt. Logischerwijs betalen degenen met een meerpersoonshuishouden vaker 200 euro of meer per maand (19%) dan eenpersoonshuishoudens (6%). Mensen met een koopwoning vallen vaker in de groep ‘grote uitgevers’ (20% vs. 7% huurwoning). 7% van de Nederlanders weet niet hoeveel de maandelijkse energiekosten zijn.

Besparen op gas en elektra

Bijna een kwart van de huishoudens denkt jaarlijks niets te kunnen besparen op gas- en elektrarekening door vermindering van energieverbruik omdat het maximale al gedaan wordt. Dit geldt vooral voor 50-plussers. Bijna drie op de tien Nederlanders verwachten maximaal 50 euro te kunnen besparen per jaar. 14 % verwacht 50-100 en 11% denkt dat 100 euro of meer haalbaar is. Bijna een kwart denkt wel te kunnen besparen maar weet echt niet hoeveel dat op jaarbasis zou kunnen zijn.

Energiebesparende maatregelen

Negen op de tien huishoudens hebben al enige energiebesparende maatregelen getroffen. Het merendeel deed dit door gloeilampen te vervangen door spaar en/of Led lampen (73%) en/of door dubbelglas of speciaal glas te plaatsen (62%). De helft van de Nederlanders kochten energiezuinige apparaten en/of brachten tochtstrippen aan op deuren en/of raamkozijnen (46%). Veel minder populair zijn zonnepanelen of een zonne-energie installatie en een slimme meter, deze maatregelen worden door 7% van de Nederlanders genoemd.

Andere feiten uit het onderzoek:

– 85 % van de Nederlanders vindt energiebesparing belangrijk

– De helft van de Nederlanders wil dit jaar minstens 1 stap zetten voor (verdere) energiebesparing.

– 19% wil in de komende 2 jaar energiezuinige apparaten kopen, lampen vervangen (17%) en met een slimme meter het energieverbruik bijhouden (14%)

– Driekwart van de Nederlanders denkt terecht dat een nieuwe koelkast kopen zuiniger is dan de oude koelkast opgebruiken

– 72 % let bij aankoop van een huishoudelijk apparaat altijd op energiezuinigheid.

Lees hier het complete onderzoeksverslag.

Terug naar nieuwsoverzicht

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]