Zonneboilers: daar word je warm van

In Griekenland, Turkije en China zijn zonneboilers erg populair. Ze bieden namelijk een goedkope en eenvoudige manier om water te verwarmen. Hier zie je ze nog niet zo vaak op de daken. Maar daar gaat verandering in komen: je krijgt nu namelijk subsidie voor deze duurzame warmtebron. Daarmee bespaar je gemiddeld 45% van je gaskosten bij het opwarmen van water. Dat is bijna 100 euro voor een gemiddeld huishouden.

Al in 1891 kwam de eerste zonneboiler op de markt in Amerika: de Climax Solar Water Heater. Met een prijs van 25 dollar werd deze oorspronkelijk verkocht aan rijke heren. Wanneer diens vrouwen met hun meiden op vakantie gingen, waren deze echtgenoten niet langer op zichzelf aangewezen voor met maken van warm water (want dat werd met hout of kolen verwarmd). Tegenwoordig zijn zonneboilers een kosteneffectieve oplossing voor het terugdringen van energiekosten én CO2 uitstoot. Zonneboilers zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik. Ook worden zonneboilers gebruikt om op grotere schaal water te verwarmen, bijvoorbeeld voor een zwembad of bierbrouwerij.

In Nederland kan water via een zonneboiler wel 90 graden Celsius bereiken. Met geavanceerde zonneboilers die afgestemd zijn op het Nederlandse klimaat, kun je op jaarbasis zelfs tot 60% minder aardgas verbruiken voor warm water.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte via een collector op het dak. De vloeistof die door leiding in de zonnecollector loopt, wordt zodoende verwarmd. Vervolgens loopt deze leiding terug naar een boiler (ook wel voorraadvat of opslagvat genoemd) waar de warmte afgegeven wordt aan het water. Dit voorraadvat kan de warmte wel enkele dagen vasthouden doordat het goed geïsoleerd is. Het tapwater dat uit de zonneboiler komt, moet naverwarmd worden. Meestal wordt dit door de CV-ketel of HR-ketel gedaan. Als er geen gasaansluiting is, kan een elektrisch verwarmingselement in de boiler het water naverwarmen. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om je huis te verwarmen of als warm tapwater dienen. Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld 280 kg per jaar aan CO2-uitstoot.

Wat heb je nodig?

Zonneboilers bestaan uit een collector, een buizensysteem, een pomp, een voorraadvat (tussen de 80 en 240 liter water), een naverwarmer en diverse (temperatuur-)sensoren. De naverwarmer is nodig, omdat de zon in ons land niet altijd voldoende energie geeft om het water warm te houden (in de winter en tijdens bewolkte dagen). Bij een te lage temperatuur zorgt de naverwarmer via de CV-ketel dat het water op een koudere dag in ieder geval minimaal 60 graden warm is. Dit is nodig om de legionellabacterie te doden. De pomp wordt aangeschakeld zodra de temperatuur van de collector hoger is dan de temperatuur in het voorraadvat. Is deze situatie omgedraaid, dan wordt de pomp stilgezet.

Zonneboiler subsidie

In 2016 stelt de overheid 70 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Dat maakt de zonneboiler zo’n 20% goedkoper. Een zonneboiler kost ongeveer 3.500 euro . Afhankelijk van het type zonneboiler ontvangt een huishouden gemiddeld 650 euro subsidie.

 

Meer over zonneboilers

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]