Alles wat je wilt weten over de zonneboiler

Een eigen zonneboiler? Dan heb je vast wat vragen. Hoe een zonneboiler werkt, bijvoorbeeld. Wat je ermee bespaart aan gas, CO2-uitstoot en op je energierekening. En wat je kunt verwachten van de installatiewerkzaamheden? We leggen het je graag uit.

Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. De installatie bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector, een soort zonnepaneel, bevat een vloeistof die wordt opgewarmd door zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Afhankelijk van je warmwatergebruik is de collector ongeveer 3 m2 groot; deze wordt op je dak geplaatst.

Het voorraadvat van 80 tot 300 liter wordt meestal bij je CV-ketel geplaatst. Dit vat weegt zo’n 100 tot 385 kg en is een cilinder met een hoogte tussen 0,5 en 1.5 meter en een diameter tussen 50 en 75 cm. Hierin wordt het verwarmde water opgeslagen. Op zonnige dagen kan het water tot wel 90 graden verwarmd worden. Dit voorraadvat kan de warmte wel enkele dagen vasthouden doordat het goed geïsoleerd is en wordt automatisch bijgevuld met leidingwater. Handig voor als de zon even niet schijnt. Met een zonneboiler kun je gemiddeld zo’n 50% besparen op de kosten voor warm water.

Waarom zou ik een zonneboiler willen?

Een zonneboiler is een mooie toevoeging aan je huis wanneer je een milieuvriendelijk huishouden wilt en graag onafhankelijker van gas wilt zijn. Op jaarbasis gebruik je al gauw tot 50% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

Is een zonneboiler wel duurzaam?

Absoluut. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief wanneer je minder aardgas wilt gebruiken: via zonne-energie komt er namelijk geen CO2 vrij en in tegenstelling tot gas, raakt zonne-energie nooit op.

Wat bespaar ik met een zonneboiler aan CO2-uitstoot en gas?

Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks met z’n vieren zo’n 380 kilo CO2 (dit staat gelijk aan 1900 km autorijden: van hier naar Griekenland) en 210 m3 gas.

Wat bespaar ik met een zonneboiler op mijn energierekening?

Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler € 100 per jaar.

Hoe weet ik of een zonneboiler geschikt is voor mijn huis?

Bij de installatie is het van belang dat de al aanwezige warmtebron (bijvoorbeeld een HR-ketel) wel geschikt is voor een combinatie met een zonneboiler. Bij een gasgestookte installatie moet de ketel hiervoor het NZ-label (Naverwarming Zonnewarmte) hebben. Heeft hij dat niet, dan kan de HR-ketel wel geschikt gemaakt worden met een aansluitset. Met een dergelijke aansluitset die tussen de 25 en 100 euro kost wordt je HR-ketel geschikt gemaakt voor een zonneboiler. Houd er rekening mee dat er in je woning voldoende inpandige ruimte moet zijn om het voorraadvat kwijt te kunnen. Het voorraadvat is een cilinder met een hoogte tussen 0,5 en 1.5 meter en een diameter tussen 50 en 75 cm. Met een gewicht tussen 100 en 385 kg. Hiervoor moet je wel ruimte hebben en een voldoende draagkrachtige vloer.

De collector wordt op het dak geplaatst, dus het is van belang dat je dak hiervoor geschikt is. Heb je een schuin dak, moet deze gericht zijn tussen het zuidoosten en zuidwesten. Vaak is het fijner om de panelen iets meer naar het oosten te richten dan pal zuid, omdat daar de zon opkomt in de ochtend. Hierdoor heb je ’s ochtends snel warm water om te douchen door de zon en hoef je niet bij te verwarmen met gas of elektrisch.

Op een plat dak kan een collector op een metalen frame geplaatst worden dat de collector de juiste kant op helt. Let altijd op dat de zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen. En bij zowel een schuin als een plat dak is het van belang dat de draagkracht van het dak voldoende is. Een zonnecollector weegt ongeveer 25 kg/m2. Hier moet het dak tegen bestand zijn. Een goede adviseur kan je hier bij helpen.

Hoeveel kost een zonneboiler?

Je hebt al een zonneboiler vanaf circa € 3.500, inclusief installatie, btw en exclusief subsidie.

Heb ik recht op subsidie?

Sinds begin dit jaar is er subsidie beschikbaar voor warmtepompen en zonneboilers. Met de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt de aanschaf van zo’n apparaat een stuk voordeliger. Gemiddeld is deze subsidie € 650, waarmee je zonneboiler ongeveer 20% goedkoper wordt. Om in aanmerking te komen voor deze ‘Investeringssubsidie duurzame energie’ (ISDE), moet de zonneboiler voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

Een zonneboiler zelf gaat gemiddeld 25 jaar mee, en de zonnecollectoren 25 tot 30 jaar.

Vraagt een zonneboiler veel onderhoud?

Onderhoud aan een zonneboilersysteem zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk met de boiler kunt doen. We raden je aan om het onderhoud door een erkende installateur uit te laten voeren. Elke vijf jaar moet er onderhoud worden uitgevoerd, en voor de meeste type zonneboilers liggen de kosten daarvoor rond de € 50.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]