Dakisolatie: zelf doen of een professional?

Je wilt je dak isoleren. Slim, want een groot deel van de warmte in huis gaat via het dak verloren. Dakisolatie, in welke situaties ga je zelf aan de slag en wat kun je beter over laten aan professionals?

Isoleren van een plat dak

Het isoleren van een plat dak is een ingewikkelde klus. Bij een plat dak is het risico op vochtproblemen, waardoor schimmel of rotting kan ontstaan heel groot. Laat het isoleren van een plat dak over aan een professioneel isolatiebedrijf. Een plat dak moet van buitenaf geïsoleerd worden, daarvoor moet de bestaande dakbedekking weggehaald worden. Een goed moment om aan de isolatie van een plat dak te beginnen is bij een renovatie. De dakbedekking moet dan toch verwijderd worden.

Schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak kun je in sommige gevallen gewoon zelf doen. Hieronder lees je in welke gevallen je zelf aan de slag kunt en wanneer je liever een professional inschakelt.

Isoleren binnenkant schuin dak

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak kun je prima zelf doen als je een beetje handig bent. Het levert goede isolatieresultaten op, kost relatief weinig geld en is niet heel complex. Wat je van te voren moet weten is hoe je dak in elkaar zit. Belangrijk om te weten is in ieder geval of er folie onder de dakpannen ligt en welke materialen er gebruikt zijn in het dak. Is er een dampremmende laag gebruikt, zoals PUR-schuim, piepschuim of dakleer, dan kan vocht minder goed weg uit je dak. In dat geval moet er voordat je aan het isoleren begint klimaatfolie worden aangelegd.

Kortom; het isoleren van een niet-geïsoleerd schuin dak aan de binnenkant levert een goede isolatie en kun je prima zelf doen.

Isoleren buitenkant dak, onder dakpannen

De dakpannen van je schuine dak halen, isolatie er op aan de buitenkant, pannen terugplaatsen. Dit levert de beste isolatieresultaten op. Onder de dakpannen is genoeg ruimte voor een dikke laag isolatiemateriaal en de isolatie wordt niet onderbroken door bijvoorbeeld de balken van het dak. De beste isolatieresultaten, maar wel een klus die je over moet laten aan professionals. Het dak wordt door de dikke isolatie namelijk hoger, waardoor de aansluiting met de dakgoot moet worden aangepast.

Kortom; het isoleren van de buitenkant van je dak, onder de dakpannen levert de beste isolatieresultaten op, maar moet wel door een professional gebeuren.

Spuiten van isolatie onder de dakpannen

Een andere mogelijkheid is het laten spuiten van isolatiemateriaal (PUR, vlokken van glaswol of steenwol of piepschuimballetje) onder de dakpannen. Voordeel hiervan is dat het vanaf de buitenkant gebeurt, daardoor hoef je de zolder niet eerst op te ruimen of leeg te halen. Deze vorm van isolatie levert matige isolatie op en wordt vaak pas toegepast als er geen andere opties mogelijk zijn. Het spuiten van een isolatielaag onder de dakpannen moet door een isolatiebedrijf gebeuren.

Kortom: Spuiten van isolatie onder dakpannen geeft matige isolatie en moet worden uitgevoerd door een dakisolatiebedrijf.

Isoleren van Zoldervloer of plafond

Een makkelijke manier van isoleren is het aanbrengen van een isolatielaag op de zoldervloer. Een goed idee als je je zolder niet gebruikt, voorwaarde is wel dat de zolder met een luik af te sluiten is. Je kunt deze isolatie zelf aanleggen en het levert goede resultaten op. Je bespaart isolatiemateriaal, omdat je oppervlakte kleiner is dan wanneer je je schuine dak gaat isoleren. Het isoleren van je zoldervloer of plafond is de meeste eenvoudige manier van isoleren. Belangrijk is dat je een dampremmende laag aanbrengt aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal. Gebruik isolatieplaten waar je later nog wel overheen kunt lopen.

Kortom: het isoleren van de zoldervloer is de eenvoudigste manier van isoleren. Het levert goede resultaten op, is relatief goedkoop en is zelf aan te brengen.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]