Factcheck: welke beweringen over energie besparen zijn (on)waar?

Misschien maak je je onterecht zorgen over hoeveel tijd, geld en werk het kost om thuis energiebesparende maatregelen te treffen. En wat het je vervolgens oplevert. Daarom doen we een factcheck: wat klopt er nou en wat niet?

 niet waarStelling: isolatie geeft troep

Niet waar. Bij spouwmuurisolatie worden in de voegen van je buitenmuur kleine gaatjes geboord en met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Daarna worden de gaatjes netjes weggewerkt; de gevel verandert dan ook niet van uiterlijk. Bij bodemisolatie worden er EPS parels onder luchtdruk op de bodem van je kruipruimte geblazen en het materiaal van vloerisolatie bestaat uit lagen isolatiefolie met luchtkussens, die met tape worden aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Voor de installatie van al deze vormen van isolatie is dus helemaal geen breekwerk of verbouwing nodig!

waarStelling: je spouwmuur, vloer of bodem isoleren kost minder dan een dag

Waar! Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er voor het isoleren van je woning geen verbouwing nodig. De werkzaamheden zijn dan ook binnen een dag achter de rug. Wat er precies komt kijken bij het aanbrengen van spouw-, bodem- en vloerisolatie ontdek je hier.

niet waarStelling: alle soorten dubbel glas zijn even goed voor het milieu

Niet waar. Vergeleken met enkel glas is dubbel glas een vooruitgang. Maar het kan nog beter met HR++ glas. Dit is glas dat nog veel beter energie helpt besparen en de warmte heel efficiënt juist buiten of binnen houdt! HR++ beglazing is isolerend dubbelglas met een nog veel betere warmte-isolatie. Dit komt omdat op één kant van het glas een dun laagje coating is aangebracht en de ruimte tussen de lagen glas niet met lucht, maar met een speciaal gas is gevuld.

waarStelling: soms kun je dakisolatie gewoon zelf doen

Waar! In sommige gevallen kun je de dakisolatie prima zelf regelen. Wanneer je een schuin dak hebt dat aan de binnenkant niet is geïsoleerd bijvoorbeeld. Het levert goede isolatieresultaten op, kost relatief weinig geld en is niet heel complex. Het isoleren van een plat dak daarentegen is een ingewikkelde klus en bovendien is het risico op vochtproblemen heel groot. Datzelfde geldt voor de isolatie aan de buitenkant van een dak, onder de dakpannen. Laat het isoleren van een plat dak daarom zeker over aan een professioneel isolatiebedrijf. Lees meer over dakisolatie.

niet waarStelling: energiebesparende maatregelen zijn altijd duur

Niet waar. Het hangt er helemaal van af waarvoor je kiest. Zo ben je voor de aanschaf van een warmtepomp natuurlijk meer kwijt dan voor spouwmuurisolatie, maar daar kun je dan wel weer een flinke subsidie op krijgen. Bovendien zijn er altijd allerlei financieringsmogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken bij dit soort energiebesparende maatregelen.

waarStelling: beter een nieuwe koelkast dan die oude opgebruiken

Waar! Nieuwe en moderne apparaten zijn vaak veel zuiniger. Zoek daarbij naar het A+++ label. Oudere apparaten zoals koelkasten en tv’s kunnen onnodig veel energie slurpen: het is dus goed om niet te lang te wachten met een vervangend exemplaar.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]