Warmtepomp plaatsen in een wat ouder huis?

Als je een warmtepomp wil laten plaatsen in een huis dat nog gebouwd moet worden, is dat meestal een vrij makkelijke ingreep. Voor een ouder, bestaand huis ligt dat soms anders.

Is mijn bestaande woning geschikt voor een warmtepomp?

Als je een nieuwbouwhuis aan het bouwen bent, kun je direct ook lagetemperatuurverwarming laten aanleggen. Dat ligt soms anders voor bestaande woningen, maar ook in deze al wat oudere woning is een warmtepomp vaak ook goed te realiseren.

Vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren zijn nodig om de warmtepomp goed te laten functioneren. Jouw woning is geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp als de woning redelijk goed is geïsoleerd en als er (deels) vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming in de woning aanwezig is. Bij een slechte isolatie moet de warmtepomp namelijk meer werk leveren om het warmteverlies weer aan te vullen. Dat betekent dat er meer elektrische energie nodig is, wat verwarming via warmtepomp minder duurzaam en tegelijk duurder maakt. Voor een hybride warmtepomp is het niet in alle gevallen noodzakelijk dat er lage temperatuurverwarming aanwezig is.

Heb ik altijd een LTV nodig? Of volstaan mijn huidige radiatoren?

Een warmtepomp combineren met bestaande radiatoren? Dat is niet aan te raden bij een volledig elektrische warmtepomp. Ideaal zijn verwarmingssystemen die werken met een watertemperatuur tot 35°C á 45°C. Een zogenaamd lagetemperatuur (LTV) systeem, zoals vloer- en wandverwarming en sommige convectoren, zorgt voor een optimaal rendement. Ook kun je gebruik maken van lage temperatuurradiatoren. Zelfs bij watertemperaturen tot circa 55 °C  kan al een aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd.

Bij een hybride warmtepomp volstaan de conventionele radiatoren soms wel. Radiatoren worden ook warm bij een lagere aanvoertemperatuur, maar de warmteafgifte zal aanzienlijk minder worden. Daardoor kun je de temperatuur in huis als minder comfortabel ervaren. Wil je weten of dit tot klachten gaat leiden, zet dan de cv-ketel op maximaal 55 graden en ervaar zelf de temperatuur in de woning. Het rendement van de warmtepomp zal wel minder worden bij dergelijke hogere aanvoertemperaturen. Laat daarom voor je doorrekenen met welk type verwarming, welke besparing in jouw situatie mogelijk is.

Hoeveel (buiten)ruimte heb je nodig voor de buitenunit?

Je vraagt je misschien af hoeveel buitenruimte je nodig hebt voor de buitenunit. En of deze overal kan worden gemonteerd: in je tuin, op het balkon, dak of zelfs aan je gevel? Belangrijk is dat belangrijk is dat de buitenunit voldoende aanzuig- en uitblaasruimte heeft. Daarom wordt een grote buitenunit meestal niet aan de gevel, op het platte dak of op een balkon geplaatst. Kleinere buitenunits kunnen eventueel wel op een plat dak of aan de gevel gemonteerd worden. Een balkon is eigenlijk nooit een voor de hand liggende plek voor een buitenunit.

Waarmee moet ik rekening houden bij een flatwoning?

Zijn er bepaalde voorwaarden bij het plaatsen van een warmtepomp in een flatwoning? Wellicht zijn er afspraken gemaakt door de vereniging van eigenaren. Denk er bijvoorbeeld aan dat de buitenunit misschien wel op een gezamenlijk plat dak geplaatst moet worden. Het is raadzaam om voor het plaatsen van warmtepompen in gestapelde bouw de mogelijkheden voor de aanleg van leidingwerk tussen de binnen- en buitenunits te onderzoeken. Uiteraard moet er ook voldoende ruimte beschikbaar zijn voor het opstellen van de binnenunit.

Wat kan beslist niet bij een wat oudere, bestaande woning?

Het verdient de voorkeur om daar waar mogelijk eerst energie besparende maatregelingen te nemen. Daarmee beperk je allereerst je warmteverlies in huis. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van je muren, vloer of kruipruimte. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar weet wel dat aan grote aanpassingen een hoger prijskaartje zit.

Zijn er minimale vereisten als je voor all electric wil gaan in een bestaande woning?

Bij een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) warmtepomp is LTV een grotere vereiste dan bij een hybride (met HRC ketel) warmtepomp systeem. Ook hier verdient het de voorkeur om eerst daar waar mogelijk energie besparende maatregelingen te nemen om de warmteverlies te beperken.

Verder is een 3 fase aansluiting in de meterkast noodzakelijk. Het aantal fasen herken je aan de aangegeven aansluiting bij op de kWh-meter in je de meterkast: staat er 220/230V, heb je een 1 fase aansluiting. Staat er echter 3×220/230V of 380/400V? Dan heb je een 3 fase aansluiting.

Dieper in de techniek duiken?

Download dan de brochures van de EnviLine warmtepomp en Ventiline ventilatiewarmtepomp voor uitgebreide productinformatie. Of bekijk de video voor een kijkje onder de ‘motorkap’ van de warmtepomp.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]