Hoe weet je of jouw huis goed geisoleerd is?

We bouwen tegenwoordig goed geïsoleerde woningen. En dat is fijn, want in een slecht geïsoleerde woning kan tot meer dan de helft van de aangevoerde energie door de schil van de woning naar buiten verdwijnen. Maar hoe weet je hoe het er in jouw woning voor staat?

Ontdek of je huis geisoleerd is

Het bouwjaar van je woning is belangrijke informatie. Op basis daarvan kun je namelijk aannames doen over de isolatiewaarde van je woning. Zo zijn huizen van vóór 1976 bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen uit de periode daarna, tot 1982, zijn voorzien van matige spouwmuur- en dakisolatie. Vloerisolatie ontbreekt en ook de isolatiewaarde van de ramen laat te wensen over. Huizen gebouwd in de periode tussen 1983 en 1991 hebben overal isolatie, maar de kwaliteit van de isolatiewaarde is aan de lage kant en vaak zit er alleen in de woonkamer dubbel glas. Alleen de nieuwste huizen, die gebouwd zijn vanaf 1992, zijn doorgaans goed geïsoleerd. Weet je niet in welk jaar jouw huis gebouwd is? Dit kun je gemakkelijk online checken met Bagviewer van het Kadaster.

Heb je een koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Kijk dan of er informatie over eventuele isolatie in het bouwkundig rapport staat. Je kunt kijken in de bouwtekeningen of hier informatie over wordt verstrekt. Of kijk of de vorige bewoners facturen hebben achtergelaten waaruit blijkt dat ze spouwmuurisolatie hebben laten uitvoeren.

Heb ik spouwmuurisolatie?

Is je huis na 1975 gebouwd? Dan is je spouwmuur hoogstwaarschijnlijk al geïsoleerd. Extra isolatie is dan niet noodzakelijk. Is je huis vóór 1920 gebouwd? Dan heb je vermoedelijk geen spouwmuur, en kun je die dus ook niet laten isoleren. Maar is je woning tussen 1930 en 1975 gebouwd? Waarschijnlijk is spouwmuurisolatie in jouw geval dan een goed idee. De meeste huizen die zijn gebouwd in deze periode hebben namelijk een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is.

Misschien vind je het verwarrend dat er soms wordt gesproken over 1920 en soms over 1930 wanneer het gaat om het wel of niet aanwezig zijn van een spouw. Dat komt omdat het een schemergebied is: vóór 1920 is de kans groter dat er geen spouw is, maar na 1930 is de kans weer groter dat er wel een spouw is. Wil je het zeker weten, laat dan een expert meekijken.

Heb ik vloerisolatie? En bodemisolatie?

Weet je niet of je vloerisolatie hebt? Dat kun je makkelijk controleren. Open het luik van je kruipruimte en kijk of er isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer is bevestigd. Als je wilt weten of je bodem isolatie hebt, open dan luik van je kruipruimte en kijk of er isolatiemateriaal op de bodem ligt.

Heb ik dakisolatie?

Is je huis gebouwd na 1989? Dan is het waarschijnlijk voldoende geïsoleerd. Maar als je dak aan de binnenkant onafgewerkt is, dan is het waarschijnlijk niet geïsoleerd.

Als je een plat dak hebt, ligt het isolatiemateriaal soms zichtbaar op de dakbedekking. Als je een schuin dak hebt, zit het isolatiemateriaal vaak tegen het dakbeschot aan de binnenkant, zonder afwerkingsplaten. Het dakbeschot is het hout (of ander materiaal) waar de dakpannen op liggen. De isolatie zit dan tussen de grote dwarsbalken en is dus goed zichtbaar. Maar heb je een schuin dak en zit het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot en de afwerkingsplaten aan de binnenkant? Dan is de isolatie door de afwerking niet zichtbaar. Je kunt dan kijken of het op een andere plek wel zichtbaar is: misschien zijn er op de voorzolder of achter schotten wél onafgewerkte delen waar het isolatiemateriaal zichtbaar is? Of is er een ventilatiepijp of rookgasafvoer die wat ruimte bij de afwerking heeft? Het kan zomaar zijn dat daar het isolatiemateriaal wel zichtbaar en meetbaar is.

Heb ik geisoleerd glas?

Om te zien of je geïsoleerd glas hebt, kijk je naar de code die zichtbaar is tussen de twee glaslagen in je ruiten. Daar staat dan ook welke soort glas je hebt: in plaats van enkel of dubbel glas, staat er dan (een code voor) HR++ of HR+++ (triple) glas. Met die code kun je met behulp van Google terugvinden om welk type glas het gaat. Geen code te zien? Dan heb je geen geïsoleerd glas en kun je de isolatiewaarde van je ramen flink verbeteren.

Moet ik mijn oude isolatie vervangen?

Als je huis een langere tijd geleden, bijvoorbeeld twintig jaar terug, is geïsoleerd, dan kan het zijn dat de kwaliteit van het isolatiemateriaal niet zo goed is. In dat geval kan het toch lonen om de woning opnieuw te laten isoleren. Om dit te beoordelen kun je er het best een expert naar laten kijken.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]