Vloerisolatie of bodemisolatie?

Wat is de beste keuze? Vloerisolatie, of toch bodemisolatie? Of allebei?

Vloer- of bodemisolatie: waar doe je nou het beste aan? Hier lees je de belangrijkste verschillen en of het eigenlijk wel zin heeft om allebei te nemen.

Je kunt indien mogelijk het beste kiezen voor vloerisolatie. Dit zorgt voor meer comfort en een hogere besparing. Zowel vloer- als bodemisolatie nemen, levert niet meer winst op. In plaats daarvan kun je het beste kijken naar andere energiebesparende maatregelen. Bovendien kan je nu nog gebruik maken van de gunstige subsidie als je meerdere isolatiemaatregelen in huis neemt. Benieuwd wat je precies bespaard en meer details over vloer- of bodemisolatie? Lees dan snel verder.

De kosten en je besparing

Bodemisolatie is iets goedkoper dan vloerisolatie, maar de besparing is ook lager. Voor een gemiddelde woning met een vloeroppervlak van 57 m2 is de investering, subsidie en besparing weergegeven in onderstaande tabel. Bovendien kun je nu gebruik maken van de gunstige subsidieregeling als je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt. Dus bijvoorbeeld naast vloerisolatie ook HR++ glas, dakisolatie of gevelisolatie. Lees hier meer over de subsidieregeling.

Isolatie Investering Subsidie Jaarlijkse besparing
Vloerisolatie €1.800 €285 €210
Bodemisolatie €1.100 €228 €160

 

Materiaal en plaatsing van isolatie

Vloerisolatie

 • Bevestigd aan de onderkant van je vloer (bovenkant kruipruimte)
 • Materiaal: glas- of steenwol, EPS of gespoten PUR-schuim
  Er worden ook wel of platen van kurk, hout en vlas gebruikt. Of thermokussens: doeken met luchtzakken die de warme lucht op zijn plek houdt en zo zorgen voor een isolerende laag. Daarnaast wordt er soms nog een folie op de bodem gelegd om te zorgen dat er geen vocht uit de bodem de kruipruimte intrekt. Deze folie is echter niet hetzelfde als bodemisolatie.

Bodemisolatie

 • Wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst.
 • Materiaal: EPS parels, chips of vlokken die in je kruipruimte worden geblazen.
  Ook kunnen er zakken met EPS korrels, schelpen of schuimbeton gebruikt worden. Dit houdt het materiaal goed op zijn plek, maar dan is er wel een wat hogere kruipruimte (van minimaal 40 cm) hoog nodig.

Wanneer kun je isoleren?

Zowel vloer- als bodemisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet weglekt naar de grond onder je huis. Ze kunnen allebei dus alleen worden toegepast bij een woning met een onderste verdieping die op de grond staat. Als je in een appartementencomplex woont met een woning onder je, dan zorgt die woning al voor voldoende isolatie.

Een andere vereiste is dat je woning een kruipruimte heeft. Voor vloerisolatie moet je kruipruimte minimaal 35 cm hoog zijn. Is deze lager, dan kun je alleen kiezen voor bodemisolatie die in de kruipruimte wordt geblazen.

Een comfortabel huis door isolatie

Maar wat isoleert nou beter: vloerisolatie of bodemisolatie? En welke voelt comfortabeler? In beide gevallen zal de isolatiewaarde (Rc) van de onderkant van je huis ongeveer 3.5 worden. Maar bij bodemisolatie zit tussen de vloer en de bodem nog een laag relatief koude lucht. Deze lucht warmt niet goed op, omdat er isolatiegaten voor de kruipruimte in de gevel zitten. Daarom zal je vloer met bodemisolatie bijna even koud aanvoelen als zonder isolatie. Ook is de besparing bij bodemisolatie kleiner.

Vloer- en bodemisolatie combineren?

Je zou zeggen dat het een slim idee kan zijn om zowel vloer- als bodemisolatie te nemen. Warme voeten én een hele hoge isolatiewaarde. Helaas werkt het niet zo. Dubbel isoleren levert maar een klein beetje extra winst op ten opzichte van eenmaal isoleren. In plaats van iets dubbel te isoleren kun je dus beter je geld steken in een andere energiebesparende maatregel voor je huis. Bijvoorbeeld HR++ glas of dakisolatie.

Aanbod en subsidieregeling

Je kunt nu gebruik maken van de subsidieregeling als je twee of meer energiebesparende maatregelen combineert. Bekijk ons aanbod snel want het gaat hard met de subsidie. Hier lees je alles om er achter te komen of je huis ook op andere plekken goed geïsoleerd is. Op naar die comfortabelere woning!

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]