Douchen op de warmte van de zon? Dat kan!

Zonneboiler of zonnepanelen op mijn dak? We leggen de opties uit!

Wist je dat de zon ons op verschillende manieren van energie kan voorzien? De twee meest directe manieren zijn via zonnepanelen of via een zonneboiler. Zonnepanelen leveren elektriciteit en een zonneboiler levert warm water. Beide hebben we nodig om ons leven comfortabel te maken en beide worden vaak op het dak geplaatst. Maar wat kies je als je niet genoeg ruimte hebt voor beide? We leggen het allemaal uit in deze blog!

Milieu

Omdat de twee systemen twee verschillende vormen van energie leveren is het moeilijk om het milieueffect van beide systemen direct te vergelijken. Je kan je televisie immers niet laten draaien op warm water en je kan niet douchen onder een straal van elektriciteit. Wel kunnen we kijken hoeveel CO2 uitstoot vermeden wordt door één paneel van beide systemen. Een zonnepaneel bespaart per jaar ongeveer 125 kg CO2. Een zonneboilersysteem met één zonnecollector van dezelfde grootte als het zonnepaneel bespaart per jaar ongeveer 270 kg CO2. Zo beschouwd is een zonneboiler beter voor het milieu dan zonnepanelen. Je zou denken dat het dan een goed idee is om het hele dak vol te leggen met zonnecollectoren. Toch is dat niet zo. Vanwege twee simpele redenen; je kan warm water niet goed voor lange tijd opslaan en je kan warm water dat je over hebt niet terugleveren aan het net. Om deze redenen moet je eigenlijk nooit meer warm water produceren dan dat je in korte tijd verbruikt.

Kosten en terugverdientijd

De laatste decennia is de prijs van zonnepanelen drastisch gedaald. Momenteel betaal je voor één zonnepaneel ongeveer €250 euro en is de terugverdientijd van een zonnestroomsysteem 7 tot 9 jaar. De prijs van zonnecollectoren is al jaren vrij stabiel. Sinds twee jaar zit er subsidie op zonneboilers. Als we deze subsidie meenemen dan is de prijs voor één zonnecollector ongeveer €350 en de terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 13 tot 17 jaar.

Als je je dus financieel laat leiden dan zijn zonnepanelen dus interessanter.

Ruimte

Zoals eerder uitgelegd moet je eigenlijk nooit meer zonnecollectoren op je dak leggen dan nodig voor je warm water behoefte. Hetzelfde geld eigenlijk ook voor zonnepanelen aangezien de terugleververgoeding niet aantrekkelijk is als je meer opwekt dan dat je verbruikt. Als we hier van uit gaan dan heeft een gemiddeld huishouden ongeveer 21 m2 aan zonnepanelen nodig en ongeveer 4 m2 aan zonnecollectoren. Bij een volledig zonneboilersysteem is daarnaast nog wel ook een boilervat van ongeveer 200 liter nodig. Een dergelijk vat is 1.2 meter hoog en heeft een diameter van 60 centimeter. Bij zonnepanelen is nog een omvormer nodig. Dit is een relatief klein apparaat van ongeveer 40 bij 40 bij 20 centimeter.

Zonnecollectoren hebben dus veel minder ruimte nodig op het dak, maar aanzienlijk meer in het huis.

Conclusie

Dus wat is nu de beste keuze? Heb je een groot geschikt dak, voldoende ruimte binnenshuis en de mogelijkheid om te investeren dan is een zonneboiler een goede aanvulling op de zonnepanelen. Wanneer je moet kiezen omdat je bijvoorbeeld niet genoeg dakoppervlak hebt dan is een zonneboiler, eventueel met een klein aantal zonnepanelen, vanuit milieuoogpunt een verstandigste keus.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]