Goed nieuws: salderen zonnestroom blijft tot 2023

Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen waarschijnlijk veranderen. Hoe het precies zit, en of je nu wel of niet moet kiezen voor zonnepanelen op je dak, lees je in deze blog

Wat gaat er veranderen in de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat er over zelf opgewekte zonnestroom geen energiebelasting hoeft te worden betaald, ook niet als deze stroom wordt terug geleverd aan het stroomnet. Tot 2023 gaat er niks veranderen en blijft de regeling zoals hij nu is. Dat is goed nieuws, want je kunt blijven salderen en daarmee sneller je investering terug verdienen. Het venijn zit ‘m in de periode ná 2023: dan betaal je waarschijnlijk belasting over het zelf opwekken van zonne-energie.

Wel of niet investeren in zonnepanelen?

Juist nu is het een heel goed idee om te investeren in zonnepanelen. Je kunt nu nog ruim 5 jaar profiteren van de salderingsregeling. In de meeste gevallen heb je je investering al voor 2023 terug verdiend. Wacht daarom niet te lang en leg nu zonnepanelen op je dak!

Bekijk ons aanbod

Wat doet Natuur & Milieu?

We zijn blij dat de salderingsregeling tot 2023 in stand blijft. Maar het afschaffen van de regeling na 2023 maakt het voor mensen een stuk minder aantrekkelijk om te investeren in schone energie. Dit vertraagt de energietransitie en dat kunnen we ons ons niet veroorloven. Wij vinden dat de overheid beter extra belasting op fossiele energie kan heffen om het gat in de begroting te dichten. Hier blijven we ons hard voor inzetten door te lobbyen in Den Haag.

Wat is salderen ook alweer?

Een deel van de zonne-energie die je opwekt zul je direct in huis kunnen gebruiken. Maar soms produceer je meer elektriciteit dan je gebruikt. Die energie gaat dan het openbare net in. En op andere momenten heb je weer elektriciteit van het openbare net nodig. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt: hoeveel elektriciteit je in totaal hebt verbruikt van het net, en hoeveel energie je aan het net hebt geleverd. Je energieleverancier moet de stroom die je aan het net levert verrekenen met de verbruikte stroom: dat heet salderen.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]