9 tips om ook tijdens je vakantie aan het milieu te denken

Ga je binnenkort ook heerlijk genieten van een welverdiende vakantie? Vakantie vieren kan goed samengaan met aandacht voor het milieu. Wij geven je een aantal tips voor thuis en op je vakantiebestemming.

1. Eten op en koelkast uit

Eet in de dagen voordat je op vakantie gaat je koelkast en vriezer leeg, en doe slim boodschappen. Zodra je op vakantie gaat, kun je beide uitzetten. Eten over? Neem ’t mee of geef het aan de buren. Zet wel de deur op een kiertje, zodat er geen schimmels in je koelkast kunnen komen.

2. Thermostaat omlaag

Mocht er een koufront over Nederland trekken terwijl jij lekker op een strandbedje in Spanje ligt, dan is het niet echt nodig dat je verwarming thuis aanslaat, toch? Dus: draai de thermostaat uit.

3. Stekkers eruit, tijdschakelaars aan

Ook al staan je apparaten niet aan, in het stopcontact verbruiken ze alsnog stroom. Dus trek de stekkers uit het stopcontact en zet voor de veiligheid tijdschakelaars op een aantal lampen.

4. Pak de trein

Wist je dat er ook te gekke vakantiebestemmingen te bezoeken zijn met de trein? Natuur & Milieu schreef een blog over de mooiste treinreizen van Europa.

5. Banden op spanning en vermijd files

Ga je toch met de auto op vakantie? Vermijd dan de drukste vertrekdagen, zoals zaterdag. Je zult zien dat het meestal op vrijdag en zondag een stuk rustiger is! Wel zo relaxed en het scheelt uren in de file staan en daarmee ook flink veel schadelijke uitstoot. En zorg ervoor dat je autobanden de goede spanning hebben; dat is niet alleen veiliger, maar je verbruikt ook minder brandstof.

6. Nog geen reis geboekt? Kies voor duurzame bestemmingen

Kies bij het boeken voor duurzame bestemmingen, en boek bijvoorbeeld via bureaus die een deel aan een goed doel doneren, zoals Bookdifferent.

7. Ontwijk tussenstops

Als je vliegt, probeer dan een vlucht te kiezen met zo min mogelijk tussenstops. Vooral het stijgen en dalen kost brandstof en dat is vervuilend. En kijk ook eens of je je CO2 kan compenseren via initiatieven zoals Trees for all.

8. Wees zuinig met de airco

Als je overdag lekker aan het zwembad ligt, dan kan die airco in je hotel prima uit blijven.

9. Go local

Er is niets fijner dan op vakantie lekker uit eten te gaan. Even niet koken en jezelf in de watten laten leggen. Laat je verrassen en kies voor lokale producten en probeer eens iets met wat minder of geen vlees.

 

  • Lees meer over:
  • Blog
Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]