Energie besparen in een appartement? Het kan!

Woon jij in een appartement en heb je het idee dat het verduurzamen van je woning een onmogelijke klus is? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kunt namelijk zeker wel een aantal dingen doen. We leggen je graag uit wat je kunt doen om je woning in een appartementencomplex te verduurzamen.

Subsidie voor VvE’s
Het onderhoud van veel appartementencomplexen wordt gedaan door een vereniging van eigenaren (VvE). Vaak zijn de VvE’s niet enthousiast voor verduurzamingsmaatregelen omdat er een extra investering voor nodig is.  Vanuit de overheid is momenteel echter nog 5 miljoen euro beschikbaar als subsidie voor isolatiemaatregelen specifiek voor VvE’s. Dit is beschikbaar via de regeling ‘Energiebesparing eigen huis’. Met deze subsidie kan tot 20% van het investeringsbedrag voor bijvoorbeeld dak-, vloer- of gevelisolatie bekostigd worden. De resterende 80% moet door je VvE geïnvesteerd worden. Maar investeringen in isolatie betalen zich snel terug. Afhankelijk van het appartement kan de investering zich al binnen vier jaar terugverdiend hebben. Na die vier jaar blijf je als bewoner profiteren van een blijvend lagere energierekening en een comfortabele woning. Via de regeling Energiebesparing eigen huis kan een VvE ook subsidie krijgen voor energieadvies. Hiermee bepaal je eenvoudig welke maatregelen het beste zijn voor jullie situatie!

Maatregelen die je zelf kan treffen
Voor de meeste maatregelen die je aan de buitenkant van je huis moet treffen heb je toestemming en medewerking van de VvE nodig. Mocht dit niet lukken dan zijn er gelukkig nog wat maatregelen die je vaak zonder toestemming van de VvE kan treffen:

  1. Isolatie aan de binnenkant van je dak. In de meeste situaties kun je als bewoner zelf isolatie (laten) aanbrengen aan de binnenkant van je dak. Vooral bij een schuin dak is dit een goede relatief eenvoudige ingreep die een handige klusser ook zelf kan uitvoeren. Mocht je het liever laten doen dan heeft Natuur & Milieu alvast een goed aanbod voor je klaargezet.
  2. Vervang je oude gasgestookte CV-ketel door een alternatief. Misschien is je woning al geschikt voor een warmtepomp en anders is een zuinige CV-ketel misschien een optie. Vul onze woningtest in en zie meteen wat er mogelijk is in jouw woning.
  3. Sluit je gordijnen ’s avonds en ’s nachts. Goede gordijnen houden de warmte binnen. Hiermee kan wel tot 170 euro per jaar mee worden verdiend.
  4. Zet de thermostaat een graadje lager. Hiermee bespaar je al gauw 6% op je gasverbruik voor verwarmen. Afhankelijk van hoe goed geïsoleerd je woning is kan dit oplopen tot zo’n 100 euro per jaar.

Zoals je ziet kost energiebesparing ook geen geld. Het levert juist geld op! Als we met zijn allen deze kleine stappen zetten zorgen we ervoor dat Nederland weer een beetje duurzamer wordt, dus wacht niet langer en ga aan de slag!

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]