Denk bij isoleren ook aan vleermuizen en vogels

Om een duurzame toekomst voor iedereen te garanderen is het essentieel om de opwarming van de aarde te verminderen. Het is daarom belangrijk om je huis goed te isoleren. Gelukkig is het meestal zo dat maatregelen om het milieu te sparen ook goed zijn voor de natuur. Maar wat nu als dit misschien niet zo is?

Als je in een oud en slecht geïsoleerd huis woont, woon je daar vaak niet alleen. In de spouwmuur kan een vleermuizenfamilie huizen. Onder de dakpannen maakt een stelletje huismussen vast een nestje en de gierzwaluw ziet je dakgoot als favoriete onderkomen. Zij worden minder enthousiast van isolerende maatregelen.

In Nederland geldt de Wet Natuurbescherming. Binnen deze wet ben je verplicht om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld vleermuizen en ben je vervolgens verplicht beschermende maatregelen te treffen wanneer er negatieve effecten voor deze dieren kunnen ontstaan. Ook het bedrijf dat de isolerende maatregelen uitvoert is verplicht zich aan deze wet te houden. In de praktijk blijkt het echter moeilijk, omdat er een grote variëteit is aan diersoorten en ze allemaal hun eigen kenmerken, broedgedrag en levensritme hebben. Alleen de ogen van een gespecialiseerde vogel- en zoogdierenexpert kunnen deze goed herkennen.

Gelukkig kun je als ook als woningeigenaar een heleboel doen om er voor te zorgen dat de diersoorten die eventueel in je huis wonen een handje te helpen als je gaat isoleren. Kies je er voor om je spouwmuur te isoleren, metsel dan direct een vleermuizenkast in of hang ze op aan de gevel. Leg speciale dakpannen neer die ruimte bieden voor vleermuizen of vogels. Denk aan een kunstnest voor de gierzwaluw.

Op de website van de Zoogdierenvereniging kun je gratis een handige folder bestellen waarin je meer kunt lezen over de verschillende mogelijkheden.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]