Hoe werken zonnepanelen?

Denk je er aan om zonnepanelen aan te schaffen maar heb je geen idee hoe ze werken? We leggen het je hieronder uit!

De zon heeft energie voor iedereen. Ze geeft namelijk energie af in de vorm van licht en warmte. Met behulp van zonnepanelen wordt dat zonlicht omgezet in elektriciteit. Maar hoe werkt dat nou precies? Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Energie van de zon kan elektronen los maken in dit silicium. Dit veroorzaakt een spanning. Doordat er meerdere zonnecellen naast elkaar zijn geplaatst kan er een stroom gaan lopen. Gelukkig hebben zonnepanelen niet direct zonlicht nodig en levert een zonnecel op een bewolkte dag ook elektriciteit.

Schaduw

Toch zal de opbrengst van een zonnepaneel minder zijn in de schaduw. In de zonnecel waar de schaduw opvalt, zal minder stroom lopen, waardoor de elektronen niet meer rondlopen. Je kunt het eigenlijk zien als een ketting. Om dit verlies toch zoveel mogelijk te beperken, hebben zonnepanelen bypass diodes. Die zorgen ervoor dat de zonnecel die zich in de schaduw bevindt, tijdelijk wordt overgeslagen. Maar feit blijft dat je opbrengst minder is. Vermijd schaduw dus zoveel mogelijk. Als het echt niet anders kan en je van tevoren weet dat er schaduw op de zonnepanelen zal vallen, kun je micro-omvormers gebruiken.

Opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen wordt altijd uitgedrukt in watt. Omdat de hoeveelheid zonlicht telkens verandert, is de productie van de elektriciteit die een zonnepaneel oplevert niet gelijkmatig. Daarom wordt het maximale vermogen van een zonnepaneel aangegeven in watt-piek (wp). Dit vermogen wordt bepaald in een testomgeving. De werkelijke opbrengst in jouw situatie wordt gemeten door de installateurs met speciale software en apparatuur.

Soorten panelen

De zonnepanelen zijn in Nederland vaak zwart of blauw van kleur. Ze zijn gemaakt van monokristallijn silicium (zwart) of polykristallijn silicium (blauw). In de praktijk is gebleken dat de opbrengst van deze twee ongeveer gelijk is. Je kunt dus gewoon kiezen wat je mooier vindt! Wel zijn blauwe panelen vaak iets goedkoper. Er zijn ook andere kleuren panelen verkrijgbaar. De opbrengst van deze panelen licht iets lager dan de zwarte of blauwe. Dit kan oplopen tot wel een kwart lager dan van de gangbare panelen.

Hoge temperatuur, meer opbrengst?

Je zou verwachten dat hoe warmer het is buiten, hoe meer opbrengst je zonnepanelen opleveren. Dit is niet zo! Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Zorg er daarom voor dat er lucht achter de panelen kan stromen. Hierdoor zorg je ervoor dat de temperatuur niet teveel oploopt. Ook de omvormer mag niet te warm worden. Let hierop bij het plaatsen van de omvormer. Ook verschilt de stralingsintensiteit per maand. Dit komt doordat de straling van de zon in de zomer sterker is dan in de winter.

Ben je inmiddels overtuigd of wil je meer informatie over zonnepanelen? Bekijk dan ons aanbod!

Bron: MilieuCentraal

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]