Nieuwe regeling voor zonnepanelen

Van salderingsregeling naar terugleversubsidie. Wat betekent het voor jou als de regeling voor zonnepanelen gaat veranderen? Onze collega Wilma legt het uit.

Minister Wiebes wil de salderingsregeling voor zonnepanelen gaan vervangen voor een terugleversubsidie. Dat heeft hij deze zomer bekend gemaakt. In eerste instantie zou de nieuwe regeling in 2020 ingaan maar eind 2018 kwam naar buiten dat de wijziging tot minimaal 2021 is uitgesteld.

Heb je zonnepanelen of wil je ze aanschaffen? Hier lees je wat de nieuwe regeling voor jou gaat betekenen. In alle gevallen geldt: zonnepanelen blijft een goed idee en een slimme investering. Ons advies voor twijfelaars is dan ook; wacht niet tot de nieuwe regeling, maar koop ze nu. Dan profiteer je nog tot tenminste 2021 van de huidige salderingsregeling en val je in de aangekondigde soepele overgangsregeling. Daarnaast wek je met zonnepanelen natuurlijk je eigen duurzame stroom op en help je mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Wat is het verschil tussen de salderingsregeling en de terugleversubsidie?
De prijs van stroom bestaat uit een aantal onderdelen, naast de kosten voor de kale stroom betaal je per kWh ook belastingen:

Elke kWh die je verbruikt kost je ongeveer 20 cent, waarvan zo’n 5-7 cent voor de kale stroom. Met zonnepanelen mag je, onder de huidige salderingsregeling, de energie die je verbruikt wegstrepen tegen de energie die je opwekt, inclusief alle belastingen. Stel bijvoorbeeld dat je met jouw zonnepanelen 800 kWh opwekt en je verbruikt 1000 kWh, dan betaal je alleen voor de 200 kWh. Onder de nieuwe terugleversubsidie betaal je voor 1000 kWh en krijg je voor de 800 kWh die je opwekt naast de kale stroom een subsidiebedrag terug.

 

De hoogte van dit subsidiebedrag staat nog niet vast, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dit minder gunstig uitpakken dan de huidige salderingsregeling. Wat betekent dat je onderaan de streep een hogere energierekening hebt.

In 7 jaar tijd je zonnepanelen terug verdiend
De nieuwe terugleversubsidie wordt zo berekend dat je na 7 jaar je zonnepanelen terug hebt verdiend. Na die 7 jaar stopt de subsidie. Je ontvangt dan alleen nog de prijs voor jouw opgewekte de kale stroom per kWh . Zoals je hieronder kunt zien, is hierdoor het rendement van jouw panelen daardoor aan het einde van de levensduur lager bij de terugleversubsidie dan bij de huidige salderingslevering.

 

Schommelingen in de markt
Natuur & Milieu betreurt het zeer dat de salderingsregeling wordt afgeschaft. De regeling werkte goed – op steeds meer daken werden zonnepanelen gelegd en dat is hard nodig om de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Onder de nieuwe terugleversubsidie stelt het kabinet elk jaar een eindig potje geld beschikbaar, met een duidelijk plafond, waar mensen elk jaar aanspraak op mogen maken tot het geld op is. Dit zal schommelingen in de markt tot gevolg zal hebben. In de eerste helft van het jaar zullen mensen zoveel mogelijk subsidie aanvragen, waardoor het geld op is in de tweede helft van het jaar, zodra het geld op is zullen mensen wachten tot het nieuwe jaar om panelen aan te schaffen. Dit levert een instabiele markt op, waarmee Wiebes verduurzaming niet stimuleert.

Nú zonnepanelen kopen loont
Zonnepanelen verdienen zich sowieso binnen 7 jaar terug. Als je nú koopt kun je nog tot tenminste 2021 jouw opgewekte stroom met je verbruikte stroom salderen en kom je in aanmerking voor de overgangsregeling die minister Wiebes in zijn brief naar de kamer belooft voor mensen die al zonnepanelen hebben. Bovendien kun je nu nog profiteren van de btw-teruggave en betaal je geen btw over de aanschafprijs van je zonnepanelen, dat scheelt al gauw een paar honderd euro. Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Kijk dan eens bij ons aanbod van kwalitatieve panelen bij een betrouwbare leverancier. Voor een pakket van bijvoorbeeld 9 zwarte panelen betaal je rond de € 3.000,-. Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van een geheel vrijblijvende offerte.

 

Wilma Berends

Senior projectleider Energie, Natuur & Milieu

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]