Waarom we NU moeten veranderen, maar het niet doen

Misschien las je het al in de Volkskrant, de ijskap in Antarctica blijkt sneller te smelten dan verwacht. Tot wel drie keer sneller dan tien jaar geleden en met wel 219 miljard ton ijs per jaar! Dit heeft tot gevolg dat de zeespiegel sneller zal stijgen en de aarde verder zal opwarmen. Deze dreiging wordt bevestigd in een gelekt voorlopig rapport van de klimaatcommissie van de Verenigde Naties, de IPCC. Hierin staat namelijk hun krachtigste oproep tot nu toe; dat “snelle en verstrekkende maatregelen” moeten worden genomen willen we de rampzalige gevolgen voor onze planeet en economie zo veel mogelijk beperken.

De urgentie van het klimaatprobleem is duidelijk, maar waarom stappen we nu dan niet massaal over op groene energie en rijden we nog niet allemaal in een elektrische auto? Volgens gedragswetenschapper Gerdien de Vries, tegen de Volkskrant, omdat “Ons brein niet goed bedraad is om na te denken over een abstract gevaar in de toekomst, zoals klimaatverandering”. Een reeks aan psychologische mechanismen weerhoudt ons er van om schokkende informatie over klimaatverandering om te zetten in daadwerkelijke gedragsveranderingen.

Twee voorbeelden van deze onderbewuste anti-duurzame mechanismen zijn “optimism bias” en “perceived lack of control”. Bij beide mechanismen schuiven we het probleem af naar anderen, zoals het bedrijfsleven of de overheid. In het geval van optimism bias omdat we geloven dat klimaatverandering toch geen effect op ons zal hebben. Bij perceived lack of control omdat we ervan overtuigd zijn dat wij zelf een te kleine schakel in de keten zijn om een impact te kunnen maken.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat deze en nog vele andere onderbewuste mechanismen onze drang naar duurzaamheid niet belemmeren? Probeer jezelf ervan bewust te maken dat je deze mechanismen gebruikt en praat met anderen over je duurzame intenties. Gedragswetenschapper Gerdien de Vries stelt ook dat collectief te werk gaan het meest effectief is, door bijvoorbeeld samen in groene energie te investeren. “Het voordeel van een groep is namelijk dat je elkaar kunt aanspreken op die psychologische mechanismen, waardoor je niet terugvalt in een passieve houding”. Dus ga NU een weddenschap aan met je milieubewuste buren of vrienden om te zien wie als eerste daadwerkelijk de stap maakt naar groene energie. Bekijk bijvoorbeeld de 7 tips die jij kunt doen om het klimaatakkoord te helpen, check hier vast de zonnewijzer of doe de woningtest. Deel deze blog natuurlijk ook met je vrienden.

Lees meer over de psychologische mechanismen in het volledige artikel in de Volkskrant.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]