Wat betekent het Klimaatakkoord voor jou?

De hoofdlijnen van het Klimaatakkoord zijn bekend. Maar wat betekent dat voor jou? Wilma Berends, programmaleider Energie, legt het uit.

Dinsdag 10 juli presenteerde Ed Nijpels de voorstellen voor de hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord. Daarin staan plannen om de CO2-uitstoot te verlagen. Natuur & Milieu werkte mee aan deze voorstellen, maar de uitkomst kan nog beter. Het komend halfjaar zal Natuur & Milieu zich inzetten voor meer klimaatimpact. Waar staan we? En wat betekent dit voor jou?

Najaar 2018 wordt cruciaal

De voorstellen worden in de komende maanden verder uitgewerkt. Eind 2018 zal het akkoord getekend worden. We hebben dus nog een half jaar.

Er zijn nog een aantal zorgen die wat Natuur & Milieu betreft moeten worden opgelost. Voor meer klimaatimpact is het bijvoorbeeld nodig dat de  industrie concrete afspraken gaat maken. Ook zijn meer stappen nodig voor een duurzaam landbouwsysteem.

Voor woningen en gebouwen zijn de richting en de eerste stappen goed. Gasverbruik wordt minder aantrekkelijk gemaakt door belastingmaatregelen. Ook zijn belangrijke afspraken gemaakt over het isoleren van woningen, dit wordt veel sterker gestimuleerd.

Natuur & Milieu vindt een aantal voorstellen nog te vrijblijvend. Zo krijgen gemeenten een belangrijke rol in het uitwerken van de plannen, maar de klimaatimpact hiervan is nog te onduidelijk. Er is niets afgesproken over de CO2-besparing die ze daarmee moeten halen. Verder vindt Natuur & Milieu het heel belangrijk dat duidelijk wordt wie de maatregelen gaat betalen, dat staat nu nog niet concreet in de plannen.

Wat betekent het voor jou?

De afspraken die in het Klimaatakkoord gemaakt worden, hebben ook effect op jou. Bijvoorbeeld als je van plan bent een woning te kopen. De hypotheekverstrekker zal je adviseren om je huis te isoleren, als dit nog niet gedaan is. Daarvoor komen nieuwe financieringsmogelijkheden. Goede isolatie is gunstig voor je energierekening. Binnen een aantal jaren informeert je gemeente je dat je wijk van het gas af gaat en welke alternatieven voor warmte de slimste keuze zijn in jouw gebied.

Je merkt het ook aan je energierekening: aardgas wordt duurder door afspraken over belastingverhoging. Elektriciteit wordt goedkoper. Dit zal voor de meeste  huishoudens betekenen dat de energierekening ongeveer gelijk blijft of zelfs daalt. Zeker als je ook je woning isoleert. Heb je een huurwoning? Dan is de kans groot dat je woningbouwcorporatie met plannen komt om je woning van het gas te halen. En denk je erover om een warmtepomp aan te schaffen? Dan zal je merken dat deze vanaf nu goedkoper wordt door innovaties en de groeiende vraag.

Wat kun je zelf al doen?

Vroeg of laat krijgen we dus allemaal te maken met de nieuwe afspraken die nu gemaakt worden in het Klimaatakkoord. Natuur & Milieu zet zich in voor meer concrete afspraken voor vermindering van CO2 uitstoot en we hopen dat je ons hier in steunt. Wil je zelf al vast aan slag in je huis? Het isoleren van je woning en het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler is altijd nuttig en levert direct besparing op. Hier vind je tips en aanbiedingen van door ons geselecteerde leveranciers. Doe je mee?

 

Wilma Berends, programmaleider Energie

  • Lees meer over:
  • Blog
Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]