Gasmonitor 2018

Nederland wil van het gas af, maar hoe hard gaat dat eigenlijk? De hr-ketel blijkt nog steeds de markt te domineren. Maar in de Nederlandse keukens stappen we over naar elektrisch.

Gasmonitor

Natuur & Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander de verkoop van warmte-installaties: hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Wat bleek?

Hr-ketel domineert

Uit onze Gasmonitor blijkt dat de hr-ketel nog steeds de belangrijkste techniek is om te verwarmen. Ook in de nieuwbouw is de hr-ketel nog populair. Jammer is dat, vooral omdat juist in nieuwbouw gasloos verwarmen relatief makkelijk is. Gelukkig is er inmiddels nieuwe wetgeving waardoor aardgas in nieuwbouw alleen nog in uitzonderingssituaties mogelijk is. Natuur & Milieu hoopt dan ook dat we volgend jaar andere cijfers zien in de nieuwbouw.

Het echt goede nieuws gaat over de keuken. Koken op gas raakt uit. Elektrische inbouwkookplaten worden steeds populairder. In 2017 kregen bijna 200.000 huishoudens elektrische inbouwkookplaten.

Warmtepomp nog niet zo populair

De hr-ketel is nog niet op zijn retour en warmtepompen zijn nog niet razend populair. Dat is begrijpelijk. Warmtepompen zijn in Nederland relatief nieuw en niet goedkoop. Bovendien zijn nog niet alle woningen geschikt voor een warmtepomp. Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor de hr-ketel. Ze verwarmen je woning met elektriciteit. Om je huis echt duurzaam te verwarmen is groene stroom dan uiteraard wel een must.

Veel woningen zullen ergens tussen nu en 2050 een warmtepomp gaan krijgen en van het gas af gaan. Wanneer het zover is bepaalt de gemeente. Niet alle woningen zullen overigens elektrisch verwarmd gaan worden als ze gasloos worden. De gemeente kan ook besluiten dat jouw wijk een warmtenet (stadswarmte) krijgt om de woningen te verwarmen.

Wat kun jij zelf doen?

Informeer bij je gemeente wanneer jouw wijk aan de beurt is en gasloos wordt. In 2021 moet dat voor iedere wijk bekend zijn. Voor een aantal wijken is het nu al duidelijk. Soms stelt de gemeente leningen of subsidies ter beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden.

Ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Overweeg dan om er een te huren of een hybride warmtepomp met een nieuwe zuinige HR ketel te kopen. Een hybride warmtepomp is stukken goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je gebruikt dan alleen nog gas als het heel koud is en kunt hiermee dus flink besparen. Ook voor een hybride warmtepomp geldt uiteraard dat je wel gebruik moet maken van groene stroom.

Van het gas afgaan is een ingrijpende operatie die aanpassingen in je huis vergt en geld kost. Natuur & Milieu begrijpt dat mensen wachten op plannen van de gemeente. We hopen dat je ondertussen wel die stappen zet die altijd goed en duurzaam zijn.

Maak je woning alvast klaar voor gasloos. Dan bespaar je al flink op je gasverbruik en CO2 uitstoot en heb je straks minder investeringen te doen. Hoe?

  • Isoleer muren, vloer en dak en zorg voor dubbel glas (hr++) in de ramen,
  • Leg zonnepanelen of een zonneboiler op je dak,
  • Koop geen gaskookplaat meer. Kies voor elektrisch koken op inductiekookplaten.

 Via onze woningtest ontdek je in een paar minuten welke isolerende maatregelen het beste passen bij jouw huis en wat je bespaart.

Wil je meer weten over gasloos wonen? Kijk dan hier.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]