7 kleine dingen die jij kan doen om je huis comfortabeler te maken

Tijdens de herfst- en wintermaanden kan het buiten koud en onbehaaglijk zijn. Dan is het fijn als je er binnen wel lekker warmpjes bij zit. Je kan natuurlijk de verwarming flink aan zetten, maar dit kost onnodig veel energie en daarmee ook een hoop geld. Wanneer je je huis goed isoleert hoeft de verwarming niet zo hard aan en zit je er toch comfortabel bij.

Het isoleren van je muren, vloer, dak en ramen is natuurlijk een zeer effectieve manier om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Daarnaast kunnen kleine maatregelen samen echter ook voor een grote verbetering zorgen. Deze 7 kleine aanpassingen zorgen er voor dat je er zonder hard stoken toch lekker warm bij zit tijdens de gure wintermaanden.

1. Verban tocht met tochtbanden

Het is lastig om energie te besparen wanneer je huis tochtig is. Ban de tocht uit je huis door kieren en naden van je ramen en buitendeuren te dichten met tochtbanden. Hierdoor kan je zo’n 4m3 gas per meter tochtstrip besparen. Bij een gemiddelde woning met 2 buitendeuren en 5 ramen kan de besparing hierdoor oplopen tot 140m3 gas en €84,- per jaar!

2. Bedek de brievenbus

Naast het dichten van naden en kieren met tochtbanden is een slimme manier om tocht te weren om de brievenbus te bedekken. Door een brievenbusborstel te plaatsen voorkom je constante tocht en bespaar je gemiddeld 25m3 gas per jaar.

3. Voorkom warmteverlies via de kozijnen

Heb je enkel of dubbel glas dan loont het om deze te isoleren met venster isolatiefolie. Door dit folie op de kozijnen aan te brengen en strak te spannen over je ramen worden de isolatiewaardes van enkel en dubbel glas verbeterd. Zo wordt die van enkel glas bijna gelijk aan die van dubbel glas en die van dubbel glas bijna aan die van HR-glas. Hierdoor voorkom je een hoop warmteverlies, bij enkel glas bespaar je per m2 raam wel 13 m3 gas per jaar! Bij dubbel glas is dit 3.9 m3 gas per m2 raam per jaar.

4. Stook niet voor de buren

Achter de verwarming verdwijnt veel warmte door de muren naar buiten, wat natuurlijk zonde is. Het plaatsen van radiatorfolie is hiervoor een goede en simpele oplossing. Plak de folie achter de verwarming, dit kan met dubbelzijdig of magneet tape, hierdoor zie je de folie niet eens zitten.  Per m2 radiatorfolie kan jaarlijks tussen de 4 en 35m3 gas bespaard worden afhankelijk van hoe goed de muur geïsoleerd is.

5. Doe gezellig de gordijnen dicht

Door je gordijnen dicht te doen wanneer het donker is help je om de warmte in je kamer te houden. Omdat je gordijnen warmer worden dan glas, voelt het met dichte gordijnen een stuk comfortabeler aan. Let er wel op dat je gordijnen op de vensterbank eindigen en niet over je verwarming hangen, anders blokkeer je de opstijgende lucht en zal je juist harder moeten stoken.

6. Doe de deur dicht!

Zit je s ’avonds lekker op de bank TV te kijken, doe dan alle deuren dicht en verwarm alleen de woonkamer. Volgens Milieu Centraal kan je hier gemiddeld zo’n €200,- per jaar mee besparen! Geen zin om hier elke keer aan te moeten denken? Een deurdranger of deurveer is hier de ideale oplossing voor, deze doet automatisch voor jou de deur dicht. Ook erg handig als je niet 10 keer per dag tegen je kinderen wilt roepen dat ze de deur dicht moeten doen.

7. Verspreid de warmte

Heb je een verwarming met een dubbele of driedubbele plaat dan kan een radiator-ventilator een goede optie zijn om je huis comfortabeler te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de ventilator in het stopcontact te stoppen en onderaan je radiator te plakken. Wanneer de verwarming aan staat verspreidt de ventilator de warme lucht beter door je kamer. Hierdoor is je huis sneller opgewarmd en hoeft de verwarming minder lang of minder hard te branden.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]