Stroomranking: hoe groen is jouw energieleverancier?

Hoe groen is jouw energieleverancier? De Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu zochten het voor jou uit in de Stroomranking van 2018.

In samenwerking met de Consumentenbond, Greenpeace en WISE publiceert Natuur & Milieu in 2018 voor de 6e keer de Stroomranking. In de Stroomranking krijgen 54 Nederlandse stroomleveranciers een rapportcijfer gebaseerd op hun investeringen van de afgelopen 5 jaar en op hun inkoop en leveringsbeleid van 2017.

Belangrijkste resultaten Stroomranking 2018

Het rapport van 2018 maakt duidelijk dat er langzaamaan steeds meer groene energie wordt geproduceerd. De hoeveelheid elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie nam in 2017 toe van 12.5% naar 13.8%. Hoewel dit een goede ontwikkeling is blijft Nederland hiermee nog steeds een achterloper in Europa. In de 28 EU landen is gemiddeld 17% van de energie duurzaam opgewekt.

Dit jaar werden er voor het eerst twee Stoomrankings ontwikkeld, eentje voor de consumenten- en eentje voor de zakelijke markt. Hieruit komt naar voren dat energiemaatschappijen vooral in groene energie investeren wanneer ze aan consumenten leveren. Waar 11 van de 29 leveranciers tot koploper gerekend mogen worden op de consumenten markt, worden op de zakelijke markt slechts 3 van de 25 leveranciers als voorloper erkent. Dit is ook te zien in de rapportcijfers. Zakelijke leveranciers scoren een 4,5 gemiddeld, leveranciers voor de consumentenmarkt scoren gemiddeld echter een 6,3. Hoewel er dus op de consumentenmarkt vaker groene stroom wordt aangeboden, is er nog veel ruimte voor groei en verbetering op beiden markten.

Hoe groen is jouw energieleverancier?

Benieuwd wat voor rapportcijfer jouw energieleverancier krijgt? Dit is de Stroomranking van de 29 energiebedrijven die aan de consumenten markt leveren.

Voorlopers

Deze 11 bedrijven produceren zelf hernieuwbare energie of kopen deze direct in bij een producent van groene stroom. Daarmee spelen ze een actieve rol in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. Sommige van deze koplopers gaan zelfs nog een stapje verder. Zo maken Vrijopnaam en Powerpeers het mogelijk om zonne-energie met andere klanten te delen en kun je bij Vandebron kiezen van welke bron jouw stroom komt. Energie VanOns en om|nieuwe energie helpen lokale energiecoöperaties en dragen zo hun steentje bij.

Middenmoters

In deze groep vinden we vooral grote energiebedrijven met een dubbelzijdig profiel. Aan de ene kant investeren ze flink in duurzame energie, aan de andere kant leveren ze ook nog grijze stroom.

Achterblijvers

Deze groep bedrijven koopt vooral grijze stroom in via groothandelsmarkten. Daarnaast kopen ze groene stroom certificaten in waardoor ze de ingekochte grijze stroom kunnen verkopen als groene stroom. Hierdoor helpen ze nog niet mee aan de energietransitie.

Valt jouw energieleverancier onder de achterblijvers of middenmoters? Denk er dan eens over na om over te stappen naar een van de koplopers. Zo kan jij een bijdrage leveren aan de omslag naar een schone energievoorziening.

Benieuwd naar de redenering achter het rapportcijfer van jouw energieleverancier? Het volledige rapport is hier te lezen. Of wil je meer lezen over de Stroomranking en ben je nieuwsgierig naar de ranglijst van de zakelijke markt? Dat lees je hier.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]