Financieringstips energiebesparende maatregelen

Ga je je huis isoleren? Dan wil je vast weten of er nog mogelijkheden zijn om dit slim te financieren, zonder je spaarvarken kapot te slaan. We zetten ze voor je op een rijtje.  

Subsidiecheck 

Check welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn om je huis energiezuiniger te maken. Op de website energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen. Je ziet precies wat er mogelijk is bij bijvoorbeeld de rijksoverheid, provincie of gemeente. 

Hypotheek 

Koop je binnenkort een nieuw huis? Dan kun je dit meteen energiezuiniger maken. Hiervoor kun je altijd tot 9000 euro extra lenen boven op je hypotheek. Je kunt tot 106 procent van de marktwaarde van je nieuwe huis lenen. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kun je wel in een andere tariefklasse met een hogere rente terechtkomen. Sluit je een hypotheek af bij een duurzame bank, bijvoorbeeld ASN, dan woon je extra groen. Je sluit je hypotheek daar af met een apart leningsdeel: ASN Duurzaam Wonen. Met dit leningstarief kun je binnen twee jaar energiebesparende maatregelen treffen in de woning. Door zowel de hypotheek als ASN Duurzaam Wonen af te sluiten, krijg je een rentekorting op de hypotheek. Meer informatie krijg je via je SNS adviseur, die ook de ASN hypotheek in het pakket heeft.  

Bestaande hypotheek verhogen 

Wil je je bestaande hypotheek verhogen? Dan kan het zijn dat je opnieuw advies- en notariskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag je hypotheekadviseur naar alle voorwaarden. 

Energiebespaarlening 

De energiebespaarlening is bedoeld voor huisbezitters. Je kunt hier tot 25.000 euro lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een Energiebespaarlening is dat je vaak een lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening, en dat je geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Je precieze rente hangt af van je gekozen looptijd. Een nadeel is dat je rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of je gebruik kunt maken van deze lening. 

Duurzaamheidslening 

Bij een Duurzaamheidslening leen je geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Met een Duurzaamheidslening kun je tussen de 2500 en 25.000 euro lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan op de site van de SVn. 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]