Hoe kom je van het gas af?

Wil je je huis wel verduurzamen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Marianne Nevens uit Amersfoort vertelt hoe zij het aanpakt in haar monumentale woning uit begin vorige eeuw.  

“Er is niet één manier is om aardgasloos te gaan, iedereen een eigen, persoonlijk stappenplan nodig heeft. Eentje dat past bij je woning, financiële situatie en levensfase. Zo is onze dochter nu elf. Zij sport veel en doucht lang. Wij kochten onlangs een zandloper om het binnen de perken te houden. Als ze straks het huis uit is, is er waarschijnlijk veel minder warm water nodig.” 

“Een ander inzicht dat ik heb gekregen, is dat je niet alles in één keer hoeft te doen. Doe het stap voor stap. Begin met alles goed te isoleren. Het dak hadden wij al gedaan, evenals de kruipruimte onder de vloer, die we vol met schelpen hebben laten storten. De gevels moeten nog wel worden geïsoleerd. We willen het huis verder isoleren, overal HR++-isolatieglas plaatsen. Hóe we dat gaan doen, dat zijn we nog aan het bekijken, want we willen ook niet dat dat ten koste gaat van onze oorspronkelijke houten kozijnen.” 

Beschermd stadsgezicht

Mariannes huis valt onder beschermd stadsgezicht. “Dat betekent bijvoorbeeld dat je aan het aangezicht van het huis niets mag veranderen. Om die reden hebben wij nog geen zonnepanelen op ons dak, maar hebben we met de buurt een collectieve investering in zonnepanelen georganiseerd op het dak van de sporthal in onze buurt. Daarnaast zijn wij winddeler (mede-eigenaar van een windmolen, waarmee je je eigen groene stroom opwekt, red.) en daarmee voor ons elektriciteitsgebruik energieneutraal.” 

“Van het gas af komen is nog wel een ding. Wij gebruiken zo’n 1400 kuub gas per jaar en hebben een cv-ketel uit 2012, nog niet zo oud dus. Die hebben we wel waterzijdig laten inregelen (de toevoer van heet water naar de radiatoren zodanig regelen dat de warmteafgifte optimaal is, red.), wat een hoop energie bespaart. Misschien gaan we de cv-ketel vervangen, mogelijk door een warmtepomp. Maar we wachten even af wat er in het warmteplan van de gemeente komt te staan. Zo wil het Warmtebedrijf Amersfoort de hele stad via een warmtenet van duurzame warmte gaan voorzien. Als dat doorgaat, hebben wij die warmtepomp niet nodigHoeveel dit alles gaat kosten weet ik nog niet precies, dat moet uit het stappenplan blijken. Eerst keek ik alleen naar de kosten, terwijl ik het nu als een investering zie die ik deels terugverdien.” 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met One World. 
Fotografie: Jordi Huisman 

  • Lees meer over:
  • Blog
Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]