Salderingsregeling zonnepanelen geldt nog tot 2023

Eind 2018 kondigde minister Wiebes aan dat de salderingsregeling voor zonnepanelen zou worden vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Deze plannen zijn nu van de baan. De salderingsregeling zal nog tot 2023 doorlopen, waarna deze wordt afgebouwd tussen 2023 en 2031. Heb je zonnepanelen of overweeg je ze te laten plaatsen? Lees in deze blog wat de nieuwe ontwikkelingen voor jou betekenen.

Wat is salderen?
Wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen, mag je de energie die je verbruikt wegstrepen tegen de energie die je opwekt. Stel bijvoorbeeld dat je met jouw zonnepanelen 800 kWh opwekt en je zelf 1000 kWh elektriciteit verbruikt, dan betaal je alleen voor de 200 kWh die je meer verbruikt dan opwekt. Het verrekenen van de gebruikte energie met de aan het net terug geleverde energie, heet salderen.

Vanaf 2023 stapsgewijze afbouw
Nog tot 2023 loopt de salderingsregeling ongewijzigd door en verandert er niets voor zonnepaneelbezitters. Daarna wordt de regeling geleidelijk afgebouwd tot nul in 2031. Daarmee wordt vanaf 2023 in feite het fiscale voordeel dat je met je opgewekte energie krijgt, afgebouwd. Om dit belastingvoordeel te begrijpen is het handig te kijken naar hoe de energierekening is opgebouwd. De prijs van stroom bestaat uit een aantal onderdelen, naast de kosten voor de kale stroom betaal je per kWh ook belastingen:

Op dit moment mag je zelf opgewekte energie terugleveren aan het net en wegstrepen tegen je eigen verbruik. Daarbij worden ook de energiebelasting, BTW en ODE die je anders zou betalen, weggestreept. Zonnepaneelbezitters krijgen op het moment dus een behoorlijk belastingvoordeel. Dit voordeel wordt vanaf 2023 stapsgewijs afgebouwd en in 2031 ontvang je van de energieleverancier alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom (kale stroom).

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en leveren door technische verbeteringen steeds meer stroom. De salderingsregeling werd in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken. Die is binnenkort niet meer nodig omdat zonnepanelen naar verwachting ook zonder subsidie rendabel gaan worden.

Slimme meter
De minister wil dat zonnepaneelbezitters die salderen beschikken over een elektriciteitsmeter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Een dergelijke meter met dubbel telwerk wordt vanaf 2023 voor iedereen verplicht. Iedereen die nog geen meter met dubbel telwerk heeft, krijgt deze vóór 2023 aangeboden door de netbeheerder.

Nu zonnepanelen kopen loont
Zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 7 jaar terug. Als je nú koopt kun je nog tot 2023 al jouw opgewekte stroom met je verbruikte stroom voordelig salderen, daarna kun je nog lang een aanzienlijk deel van jouw opgewekte stroom salderen. Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Kijk dan eens bij ons aanbod van kwalitatief goede panelen bij een betrouwbare leverancier. Voor een pakket van bijvoorbeeld 9 zwarte panelen betaal je rond de € 3.000,-. Meer informatie en het aanvragen van een geheel vrijblijvende offerte.

  • Lees meer over:
  • Blog
Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]