Gasmonitor 2019

Nederland wil van het gas af, maar hoe hard gaat dat eigenlijk? De hr-ketel blijkt nog steeds de markt te domineren. Maar in de Nederlandse keukens stappen we over naar elektrisch.

Gasmonitor

Met de Gasmonitor onderzoekt Natuur & Milieu welke warmte-installaties Nederland aanschaft: inbouwkookplaten, hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen zes jaar en het aantal aangevraagde subsidies (ISDE).

Warmtepomp wint terrein

Van alle verkochte verwarmingstechnieken maakt de warmtepomp de sterkste groei door. In 2018 zijn 108.000 warmtepompen verkocht, een groei van 27% ten opzichte van 2017. De  gasgestookte hr-ketel blijft de meest gekozen verwarmingsvorm (430.000 in 2018). Van een daling in de verkoop van de hr-ketel is vooralsnog geen sprake. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de vervanging van ketels in bestaande woningen. In nieuwbouwwoningen zijn de gevolgen zichtbaar van aangepaste wetgeving, sinds juli 2018 zijn netbeheerders niet meer verplicht nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten. In het tweede kwartaal van 2019 werd bijna 70% van de nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder gasaansluiting.

Uiteindelijk moeten in 2050  alle woningen en gebouwen fossielvrij zijn. Natuur & Milieu monitort jaarlijks de voortgang van deze transitie naar aardgasvrije gebouwen. Het is belangrijk om goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, omdat energienetten tijdig moeten worden aangepast op de nieuwe energiebronnen.

Hollandse keuken is elektrisch

Elektrisch koken is Het Nieuwe Koken: in 2018 koos drie op de vier kopers (73%) voor een elektrische kookplaat. In 2017 ging dit nog om 58%. In 2016 lagen de verkoopcijfers van elektrische kookplaten voor het eerst hoger dan die van gaskookplaten. Tot de categorie ‘elektrische kookplaat’ behoort inductie, halogeen en de keramische kookplaat, waarbij inductiekookplaten het meest populair zijn. Het merendeel van de aangeschafte elektrische kookplaten is bestemd voor bestaande woningen. Van alle elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig met stroom. Bij het gebruik van groene stroom is koken op elektriciteit CO2-vrij.

Wat kun jij zelf doen?

Informeer bij je gemeente wanneer jouw wijk aan de beurt is en gasloos wordt. In 2021 moet dat voor iedere wijk bekend zijn. Voor een aantal wijken is het nu al duidelijk. Soms stelt de gemeente leningen of subsidies ter beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden.

Ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Overweeg dan om er een te huren of een hybride warmtepomp met een nieuwe zuinige HR ketel te kopen. Een hybride warmtepomp is stukken goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je gebruikt dan alleen nog gas als het heel koud is en kunt hiermee dus flink besparen. Ook voor een hybride warmtepomp geldt uiteraard dat je wel gebruik moet maken van groene stroom.

Van het gas afgaan is een ingrijpende operatie die aanpassingen in je huis vergt en geld kost. Natuur & Milieu begrijpt dat mensen wachten op plannen van de gemeente. We hopen dat je ondertussen wel die stappen zet die altijd goed en duurzaam zijn.

Maak je woning alvast klaar voor gasloos. Dan bespaar je al flink op je gasverbruik en CO2 uitstoot en heb je straks minder investeringen te doen. Hoe?

  • Isoleer muren, vloer en dak en zorg voor dubbel glas (hr++) in de ramen,
  • Leg zonnepanelen of een zonneboiler op je dak,
  • Koop geen gaskookplaat meer. Kies voor elektrisch koken op inductiekookplaten.

 Via onze woningtest ontdek je in een paar minuten welke isolerende maatregelen het beste passen bij jouw huis en wat je bespaart.

Wil je meer weten over gasloos wonen? Kijk dan hier.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]