Veelgestelde vragen HR++ glas

Heb je een vraag over ons aanbod voor HR++ glas? We beantwoorden hier de meest gestelde vragen.

  • Wat houdt het HR++ aanbod van Natuur & Milieu in?

   We bieden je de mogelijkheid om je glas te laten vervangen door HR ++ glas. Via www.slimwoner.nl kun je een offerte aanvragen. Op basis van het aantal vierkante meters glas wat vervangen moet worden, ontvang je een indicatieve prijsberekening. Daarna komt een glaszetter bij je op bezoek om alles nog een keer goed door te meten en andere zaken en bijzonderheden te bespreken. Je ontvangt op basis daarvan een maatwerkofferte. Ga je akkoord, dan wordt het glas besteld en een afspraak voor plaatsing met je ingepland

  • Wat kost HR++ glas?

   Via de actie op www.slimwoner.nl kost HR++ glas 154,- per m2, inclusief BTW en inclusief plaatsing. De prijs voor Triple glas is € 198,90 per m2.

  • Wie werken er samen in deze campagne?

   Natuur & Milieu werkt hierin samen met Glas Alert BV.

  • Wat is HR++ glas?

   HR++ glas staat voor Hoog Rendementsglas. Dit is isolerend dubbelglas waar ruimte tussen zit. Deze ruimte wordt gevuld met edelgas waardoor het veel beter isoleert dan standaard dubbelglas (thermopane). Bij HR++ glas is het glas aan één zijde gecoat met een metaallaag. Deze laag werkt weerkaatsend en laat tegelijkertijd al het licht door. Dit heeft een extra isolerende werking.

  • Dubbelglas isoleert toch ook voldoende?

   Dubbelglas (ook wel thermopane) isoleert onvoldoende. Bij dubbelglas wordt de tussenruimte gevuld met normale lucht, waardoor er toch veel warmte verloren gaat.

  • Kan ik subsidie of kortingen krijgen voor de aanschaf van HR++ glas?

   Voor het laten plaatsen van HR++ glas kun je in veel gevallen voor de arbeidskosten btw-vermindering krijgen. In plaats van de gebruikelijke 21% btw betaal je maar 6%. Let wel op: deze korting ontvang je alleen op het daadwerkelijke installeren van het glas en dus niet op bijv. het gebruikte materiaal.

   Er bestaat sinds kort een nieuwe landelijke subsidie voor energiebesparing. Daarmee bespaar je ongeveer 20% op de aanschafkosten van isolatiemaatregelen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je minimaal twee verschillende soorten isolatie laten uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, gevel, vloer of bodem, spouwmuur en ramen. Je kunt de subsidie aanvragen via RVO.nl. Onze subsidiechecklist kan je daarbij helpen.

    

  • Hoeveel bespaar ik op mijn stookkosten?

   Met HR++ gaat er stukken minder warmte verloren dan bij enkelglas of bij standaard dubbelglas. Voor een gemiddeld Nederlands rijtjeshuis met 20m2 aan ramen kan de besparing oplopen tot €120 per jaar in vergelijking tot dubbelglas. Ten opzichte van enkelglas kan die besparing oplopen tot wel €260 per jaar.

  • Hoe weet ik of ik HR-glas heb of gewoon dubbelglas?

   Ga bij je raam staan en houd een aansteker of lucifer zo’n 5 centimeter voor het raam. In het glas zie je nu vier vlammetjes. Heb je gewoon dubbelglas dan zullen alle vier de vlammetjes dezelfde kleur hebben. Bij coating van HR-glas zorgt ervoor dat het tweede vlammetje een andere kleur, meestal blauw, heeft dan de rest.

  • Kost het produceren van HR++ glas veel energie?

   Voor de productie van HR++ glas is meer energie nodig dan voor enkel glas, maar de opgeleverde energiebesparing over de jaren heen maakt de productie-energie ruimschoots goed. De edelgassen en coatings die worden gebruikt zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.

  • Wat doe ik met mijn oude glas?

   Vensterglas mag niet in de glasbak. Breng het naar de milieustraat van je gemeente. Daar wordt het gebruikt voor de productie van nieuw glas.

  • Hoe groot is de milieuwinst door HR++ glas?

   Enkel glas vervangen door HR++ glas levert veel energiebesparing op. In een gemiddelde eengezinswoning met 21,5m2 aan glas wordt dan al snel 430 m3 gas bespaart.

  • Kan ik HR++ glas zelf zetten?

   Laat HR++ glas altijd zetten door een vakman. Het liefst iemand die is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de GBO (Glas Branche Organisatie).

  • Ik ga ook mijn kozijnen vervangen, waar moet ik op letten?

   Wanneer je ook je kozijnen gaat vervangen dan zijn er twee dingen die belangrijk zijn met het oog op milieuwinst: de levensduur en de isolatiewaarde. Uit onderzoek blijkt dat de milieu-impact van kunststof, houten en aluminium kozijnen nauwelijks van elkaar verschilt. Kies voor goede kwaliteit kozijnen die lang meegaan en kies binnen een soort materiaal voor een milieuvriendelijke variant. Milieuvriendelijke varianten zijn te herkennen aan een keurmerk.

   Er bestaat sinds kort een nieuwe landelijke subsidie voor energiebesparing. Daarmee bespaar je ongeveer 20% op de aanschafkosten van isolatiemaatregelen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je minimaal twee verschillende soorten isolatie laten uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, gevel, vloer of bodem, spouwmuur en ramen. Je kunt de subsidie aanvragen via RVO.nl. Onze subsidiechecklist kan je daarbij helpen.

Mede mogelijk gemaakt door:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor