Veelgestelde vragen spouwmuurisolatie

De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

 • Spouwmuurisolatie

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren door middel van spouwmuurisolatie?

   De prijs voor het isoleren van jouw woning hangt af van verschillende factoren. Voor spouwmuurisolatie hangt het bijvoorbeeld af van de soort voeg, de diepte van de spouw en het eventuele gebruik van een hoogwerker. Daarom komt er, als je via slimwoner.nl een offerte aanvraagt, kosteloos en geheel vrijblijvend een isolatie-expert bij je langs, die een prijsopgave op maat maakt aan de hand van de bevindingen.

    

  • Wat is een spouwmuur?

   Een dubbele muur met ruimte ertussen (de spouwmuur) scheidt de woning van de buitenlucht. Een spouw vermindert vochtproblemen in huis. Als de spouwmuur niet goed geïsoleerd is, verliest je huis veel warmte, waardoor de verwarming harder moet werken. Dit zorgt naast een hogere energierekening ook voor milieubelasting. Het isoleren van je spouwmuur vermindert deze milieubelasting en het gasverbruik. Daarnaast wordt je huis er een stuk comfortabeler van.

  • Hoe kan ik nagaan of ik een spouwmuur heb?

   Niet alle woningen hebben spouwmuren. Of jouw huis een spouwmuur heeft, is grotendeels afhankelijk van het bouwjaar. Woningen gebouwd vóór 1920 hebben hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1945 kregen de meeste huizen wel spouwmuren. Woningen vanaf 1975 hebben vrijwel altijd al spouwmuurisolatie. Naast het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of je woning een spouw heeft. Is de dikte 24 cm of meer? Dan heeft je huis mogelijk een spouwmuur.

  • Hoe weet ik of de muren van mijn huis al geïsoleerd zijn?

   Dit is deels afhankelijk van het bouwjaar. Woningen vanaf 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie. Komt je huis uit 1920-1975? Dan moet er door een technisch inspecteur met een camera in de spouw gekeken worden om te kijken of de spouw niet vroeger na-geïsoleerd is en of er geen vervuiling zit.

  • Mijn muren zijn al deels geïsoleerd (met pur, schuim, glaswol of onbekend materiaal). Kunnen jullie ze bijvullen?

   Bestaande isolatie kan helaas niet worden ‘bijgeblazen’ met de minerale glaswol, omdat er dan verschillende isolatiewaarden ontstaan. Dit kan leiden tot koudebruggen en dus vochtproblemen.

  • Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

   In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. De grootte van het gat is onder andere afhankelijk van de voeg en het isolatiemateriaal. Met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten. Als de spouwmuur gevuld is, worden de gaatjes netjes weggewerkt. Dit is binnen een dag gebeurd en er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud is niet nodig.

  • Welke materiaal wordt gebruikt bij spouwmuurisolatie?

   Pluimers werkt met minerale wol uit meer dan 75% gerecycled glas zonder toegevoegde chemicaliën. Deze minerale wol heeft meerdere kwaliteitskeurmerken en voldoet aan de hoogste eisen voor isolatiemateriaal. Dit product wordt zonder verspilling verwerkt en is waterafstotend. De muren kunnen blijven ademen en het is geen voedingsbodem voor schimmels. De kwaliteit blijft op niveau zelfs na tientallen jaren.

  • Wat vinden jullie van pur?

   Wij hebben in onze actie pur uitgesloten als isolatiemateriaal, vanwege de actuele discussies over veilig gebruik hiervan.

  • Je hoort wel eens dat isolatiemateriaal dat in muren wordt gebruikt naar beneden zakt en dan heb je bovenin de muur ineens een energielek. Hoe zit dit met jullie materiaal?

   De minerale wol die door Pluimers wordt gebruikt, heeft geen risico op inzakken. De isolatie blijft zelfs na tientallen jaren op niveau.

  • Geeft het plaatsen van spouwmuurisolatie overlast? Moet ik mijn huis leeghalen?

   Nee hoor, alles kan blijven staan! Het isoleren van je spouwmuur geeft nauwelijks overlast. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. Met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Daarna worden de gaatjes netjes dichtgemaakt. Dit is binnen een dag gebeurd en er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud is niet nodig.

  • Hoe zit het met de terugverdientijd?

   Spouwmuurisolatie is een lage investering die direct besparing oplevert. De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van je stookgedrag en grootte van je huis, maar binnen 4 jaar heb je deze investering waarschijnlijk al terugverdiend.

  • Wat bespaar ik op mijn energierekening?

   De gemiddelde besparing per jaar voor een tussenwoning met 40 m2 geveloppervlak ligt ongeveer rond de 210 euro. Bij grotere huizen, bijvoorbeeld een vrijstaande woning met 150 m2 gevels is de besparing per jaar al gauw zo’n 800 euro.

  • Hoe lang duurt het voordat mijn spouwmuren geïsoleerd zijn?

   Na akkoord offerte duurt het gemiddeld tot 10 weken voordat je spouwmuren geïsoleerd zijn. De isolatie zelf is binnen een dag geregeld.

  • Worden de boorgaten in mijn buitenmuur weer gedicht? Hoe?

   Het is uiteraard belangrijk dat dit na het isoleren weer netjes hersteld wordt. Wanneer onze monteurs bij je zijn, bepalen zij de juiste kleur van het cement dat past bij de kleur van de huidige voegen. Zij boren dan eerst de gaten, vullen deze met isolatiemateriaal en dichten deze vervolgens weer in de juiste kleur.

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren met spouwmuurisolatie? Is dit een marktconforme prijs?

   Ja, het is een marktconforme prijs, maar wel met een volledig ontzorgpakket. De prijzen zijn inclusief BTW en alle eventuele ventilatieroosters en spouwscheiders. Eventuele meerwerkkosten voor hoogwerker of knip- of snijvoeg worden tijdens de technische schouwing ter plaatse vastgesteld. Er komt altijd een een isolatie-expert bij je langs die een prijsopgave op maat maakt aan de hand van de bevindingen.

  • Is spouwmuurisolatie wel duurzaam?

   Absoluut. Want als de buitenmuren van je woning niet zijn geïsoleerd, dan verliest je huis veel warmte. Daardoor moet de verwarming harder werken, en dat zorgt voor milieubelasting. Want harder stoken betekent meer gasverbruik, en dat zorgt voor meer CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatverandering. Bovendien is gas niet onbeperkt voorradig. Het isoleren van de buitenmuren vermindert de milieubelasting doordat het warmteverlies tegengaat. Het gasverbruik daalt na spouwmuurisolatie met gemiddeld 8 m3 per jaar, per m2 spouwmuur.

  • Wie garandeert de kwaliteit van het werk?

   Pluimers garandeert de kwaliteit van de isolatie voor minimaal 10 jaar.

  • Kan de spouw van mijn huis worden geïsoleerd als de buren niet meedoen?

   Ja, dat kan. De isolatiespecialist brengt spouwscheiders aan om de isolatie op zijn plaats te houden, indien nodig. Bij gestapelde bouw is het wel belangrijk dat de boven- en onderburen ook meedoen (de hele VVE). Vertel je buren daarom over deze actie, zodat zij ook kunnen overwegen om mee te doen.

  • Ik heb geschilderde gevels, kan ik mijn muren laten isoleren?

   Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat waterdamp van binnen naar de buitenste muur kan ontsnappen. Gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevels belemmeren dit. Spouwmuurisolatie is voor deze gevels dan ook niet geschikt.

  • Hoe zit het met eventuele vleermuizen in de spouwmuur?

   De zorg voor de aanwezigheid van vleermuizen delen wij met jou. Daarom hebben wij dit ook meegenomen in de selectie van het isoleerbedrijf waarmee wij samenwerken voor de afgelopen én aankomende isolatieactie. Bij de technische inspectie van de huizen wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vleermuizen. Als deze aanwezig zijn, wordt de spouwmuur niet geïsoleerd en wordt deze informatie doorgegeven aan de gemeente. Daarnaast onderhouden wij contact met de Zoogdiervereniging en het Ministerie over de laatste ontwikkelingen en inzichten rondom dit onderwerp.

  • Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een offerte?

   Als je na het ondertekenen van je offerte en na de wettelijke bedenktijd van 14 dagen alsnog afziet van de offerte, betaal je annuleringskosten. Deze kosten bedragen €350,-

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]