Veelgestelde vragen Warmtepomp

Heb je een vraag over de warmtepomp en ons aanbod voor warmtepompen? We beantwoorden hier de meest gestelde vragen.

 • Over de warmtepomp

  • Wat is een warmtepomp?

   Een warmtepomp is één van de meest duurzame warmtebronnen. De warmtepompsystemen die wij aanbieden halen energie uit de lucht. De warmte uit ventilatie- en buitenlucht wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem in je huis. Een grondbron is niet nodig. Zelfs bij temperaturen van -20°C en +37°C zorgt een warmtepomp voor een aangenaam binnenklimaat. Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de pomp te laten draaien. Het is voor goed geïsoleerde woningen met een lage energiebehoefte zelfs mogelijk om de gasaansluiting af te sluiten. Je gasverbruik kan hiermee dus terug naar nul.

  • Hoe werkt een warmtepomp?

   De technologie voor warmtepompen is niet nieuw. Een koelkast werkt namelijk volgens hetzelfde principe. De binnenkant van een koelkast is de warmtebron waaraan warmte wordt onttrokken. Aan de achterkant wordt deze warmte weer afgegeven. Zoals een koelkast koelt, kan een warmtepomp verwarmen (en koelen) met gratis, schone buitenlucht.

  • Welke soorten warmtepompen bieden jullie aan?

   Indien je huis geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp, heb je twee keuzes: je kunt kiezen voor een warmtepomp als aanvulling op een (bestaande) cv-ketel. Zo’n zogenaamd hybride systeem kiest continu de meest kostenefficiënte manier van verwarmen. Of je kunt kiezen voor alléén een warmtepomp voor verwarming, warm water én koeling: dat wordt een monovalent warmtepompsysteem genoemd. Een warmtepomp is maatwerk. Een Nefit warmtepompspecialist kan je bij de keuze van een systeem adviseren. Indien je een vrijblijvende offerte aanvraagt zal er contact opgenomen worden om je situatie te bespreken. Natuur & Milieu biedt EnviLine warmtepompen en Ventiline ventilatiewarmtepompen geleverd door Nefit aan. Ook de installatie van de warmtepomp zit bij de prijs inbegrepen. Bekijk de brochures voor uitgebreide productinformatie.

  • Wie is de leverancier van de warmtepompen?

   Dat is Nefit. Nefit systemen worden verkocht in Nederland (en meer dan 20 landen). Nefit beschikt over een zeer geavanceerd productiesysteem met alle aandacht voor kwaliteit. Tijdens het productieproces gelden er strenge eisen: alle producten worden als extra waarborg uitgebreid getest. Het individuele testrapport gaat met elk product mee in de doos. Lees meer over Nefit.

  • Waar bestaat een warmtepompset uit?

   Elke warmtepompset van Nefit bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, eventueel aangevuld met een warmwaterboiler. De keuze is onder meer afhankelijk van het voor jouw woning benodigde verwarmingsvermogen. Wil je weten welk systeem voor jouw huis eventueel geschikt is? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  • Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

   Jouw woning is geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp als de woning redelijk goed is geïsoleerd en als er (deels) vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming in de woning aanwezig is. Bij een slechte isolatie moet de warmtepomp namelijk meer werk leveren om het warmteverlies weer aan te vullen. Dat betekent dat er meer elektrische energie nodig is, hetgeen verwarming via warmtepomp minder duurzaam en tegelijk duurder maakt. Voor een hybride warmtepomp is het niet in alle gevallen noodzakelijk dat er lage temperatuurverwarming aanwezig is.

   Indien er geen vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren aanwezig zijn, kan Nefit daar in voorzien. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt via onze website, word je persoonlijk geadviseerd door een Nefit warmtepompspecialist.

  • Kan ik een warmtepomp combineren met (bestaande) radiatoren?

   Dat is niet aan te raden voor een volledig elektrische warmtepomp. Ideaal zijn verwarmingssystemen die werken met een watertemperatuur tot 35°C á 45°C. Een zogenaamd lagetemperatuur (LTV) systeem, zoals vloer- en wandverwarming en sommige convectoren, zorgt voor een optimaal rendement. Ook kunnen lage temperatuurradiatoren worden toegepast. Zelfs bij watertemperaturen tot circa 55 °C  kan al een aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd. Bij een hybride warmtepomp volstaan de conventionele radiatoren soms wel.

   Laat Nefit voor je doorrekenen welke besparing in jouw situatie van toepassing kan zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  • Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

   Met een warmtepomp van Nefit kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Er wordt namelijk hoofdzakelijk elektriciteit gebruikt, in plaats van gas, om de woning te verwarmen. Daardoor daalt je gasverbruik voor verwarming aanzienlijk. Met een hybride warmtepomp bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 400 kilo CO2 op basis van grijze stroom en 1710 kg op basis van groene stroom. In totaal kan zo’n 75% van worden bespaard op het gas benodigd om te verwarmen. Dit komt neer op 975 m3 gas wat elk jaar bespaard wordt. Oftewel een besparing op de gasrekening van zo’n €630,-

   Met een volledig elektrische warmtepomp en een lage temperatuur verwarming bespaart datzelfde huishouden elk jaar zo’n 555 kg kilo CO2 op basis van grijze stroom en 2880 kg op basis van groene stroom. De volledige gasvraag van 1600 m3 kan door de warmtepomp worden overgenomen. Wel moet je dan ook elektrisch gaan koken (koken is per jaar ongeveer 10 m3 gas). Dit bespaart per jaar wel €1040,- op de gasrekening.

   Je elektriciteitsverbruik zal in beide gevallen wel stijgen, maar per saldo ben je voordelig uit. Bovendien spaar je het milieu, omdat je de CO2-uitstoot flink reduceert. Wanneer je de stroom opwekt met eigen zonnepanelen is er zelfs helemaal geen sprake van CO2-uitstoot van het warmtepomp-deel. Wil je weten wat voor jouw situatie de besparing is? De Nefit adviseur kan je er alles over vertellen. Vraag meteen een offerte aan.

  • Verbruikt een warmtepomp energie?

   Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en bespaart gas. Per bespaarde m3 gas verbruikt een warmtepomp ongeveer 2 kWh elektriciteit. De huidige marktprijzen zijn ongeveer €0.65 per m3 gas en €0.20 per kWh. Per m3 gas die je bespaart ben je met een warmtepomp dus €0.25 goedkoper uit. Dit is mogelijk omdat een warmtepomp gratis warmte uit de lucht haalt en het niet allemaal uit de verbruikte elektriciteit hoeft te halen.

  • Wat is COP?

   COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Deze aanduiding geeft het rendement van een warmtepomp systeem weer. Een COP van 4 bijvoorbeeld, betekent dat het systeem 4kW aan energie levert voor iedere kW energie die erin gestopt wordt.

  • Wat is ErP?

   ErP staat voor ‘Energy related Products’. Deze richtlijn moet onder andere zorgen voor 20% minder energieverbruik. Hierbij worden minimumeisen gesteld aan producten (EcoDesign) en een verplicht energielabel ingevoerd voor verwarmingsproducten en -systemen.

  • Wat kost een warmtepomp van Nefit?

   Er zijn verschillende Nefit warmtepompen beschikbaar. Een hybride systeem is goedkoper dan een monovalent systeem (waarbij uw CV-ketel niet meer nodig is). Voor een monovalent systeem ontvangt u echter relatief meer subsidie. De prijzen van hybride warmtepompsystemen variëren van € 4.500 tot 11.000 euro inclusief BTW en installatiekosten (afhankelijk van de energiebehoefte van de woning). De prijzen van monovalente warmtepompsystemen variëren van € 6.500 euro tot 13.000 euro inclusief BTW, installatiekosten (afhankelijk van de energiebehoefte van de woning). Bekijk de prijslijst en de subsidie per product.

  • Hoe kan ik subsidie krijgen?

   Een warmtepomp is nu extra interessant, voor zowel particulieren als ondernemers. Met de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je subsidie krijgen die kan oplopen tot 36% van de aanschafprijs. De subsidie kun je aanvragen via de website van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

  • Waarom krijg je voor een monovalente warmtepomp met een vermogen van 3 kW meer subsidie dan voor een monovalente warmtepomp met een vermogen van 5 kW?

   Het subsidiebedrag wordt bepaald vanuit RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zij kijken o.a. naar de productkaart van de verschillende producten. Op deze productkaart is dan vooral het ErP label van belang en de onderliggende scores waarop dit label is samengesteld.  De 3 Kw heeft een iets hogere COP (o.a. omdat hij compacter is).

  • Neemt een warmtepompinstallatie veel ruimte in beslag?

   Een warmtepompsysteem neemt meestal meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt onder andere omdat een warmtepomp altijd een boiler – los of geïntegreerd – nodig heeft voor het warme water. Bekijk de afmetingen in het productspecificatiedocument.

  • Is onderhoud aan een warmtepompinstallatie noodzakelijk?

   Een jaarlijkse controle van de warmtepomp installatie is zeker aan te bevelen. Maar omdat een warmtepomp minimaal onderhevig is aan vervuiling en slijtage zijn de onderhoudskosten laag.

  • Wat is de levensduur van een warmtepomp?

   De verwachte levensduur van een warmtepomp bij normaal gebruik is 15 tot 20 jaar. In de praktijk blijkt dat veel warmtepompen het ook langer volhouden, tot wel 25 jaar.

  • Wat voor comfort kan ik verwachten van een warmtepomp?

   Een warmtepomp geeft de hoogste comfortbeleving van alle verwarmingssystemen mits gecombineerd met vloer en/of wandverwarming. Dit geldt ook voor het koelcomfort.

  • Waarom zou ik kiezen voor een warmtepomp van Nefit?

   Nefit biedt met de nieuwe generatie Nefit EnviLine warmtepompen een duurzame totaaloplossing voor uw woning. Met één van de hoogste COP-waarden (rendement) en een zeer groen energielabel (A+/A++) biedt Nefit EnviLine serie voor elke toepassing een oplossing op maat. EnviLine is bovendien voorbereid op Smart Grid voor de meest efficiënte stroomvoorziening. Daarnaast kunnen Nefit warmtepompen worden uitgebreid met een Nefit zonne-energiesysteem voor een compleet energie neutrale oplossing. De keuze van het juiste systeem hangt van veel factoren af. Het gaat om maatwerk. Alleen een juist gedimensioneerd systeem, dat op de juiste wijze is geïnstalleerd, levert optimaal rendement. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt via onze website, wordt je persoonlijk geadviseerd door een Nefit warmtepompspecialist. Nefit werkt samen met de beste installateurs door heel Nederland. Nefit warmtepompen worden uitsluitend verkocht en geïnstalleerd door erkende en door Nefit getrainde installateurs.

  • Kan ik een zonneboiler en/of zonnepanelen aansluiten op de warmtepomp van Nefit?

   Ja, maar dan moet er vooraf gekozen zijn voor een warmtepomp-binnenunit die hiervoor geschikt is (dat is de Nefit TowerSolar met NZ label).

  • Kan een warmtepomp zonder bijverwarming een woonhuis verwarmen?

   Ja, mits het vermogen van de warmtepomp voldoende ruim is gekozen. Bij nieuwbouw kan het benodigde vermogen worden bepaald op basis van de warmteverliesberekening. Bij bestaande bouw kan voor de vermogensbepaling heel praktisch gebruik worden gemaakt van het jaarlijkse gasverbruik. Op basis hiervan kan Nefit voor jou de juiste warmtepomp adviseren. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  • Kan een warmtepomp direct warm water produceren?

   Nee, de EnviLine warmtepomp maakt gebruik van een voorraadboiler voor warm water. Het water in deze tank wordt echter wel constant op de gewenste temperatuur gehouden. Zo kunt u een warme douche of bad nemen wanneer u wilt!

  • Waarom hoor je zo weinig over warmtepompen?

   In Nederland is de cv-ketel de belangrijkste verwarmingsbron. De warmtepomp wint de laatste jaren terrein. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 60.000 warmtepompen geplaatst. In de Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen al vele jaren veelvuldig en met groot succes toegepast.

  • Waar kan ik terecht met overige vragen over de warmtepomp?

   Je kunt contact opnemen met Nefit. Per e-mail: consument@nefit.nl. (onder vermelding van ‘Actie Natuur & Milieu’). Of per telefoon: 0570 – 602 500. Per post: Nefit-Bosch, t.a.v. de consument helpdesk, Postbus 3, 7400 AA DEVENTER.

  • Welk koudemiddel wordt gebruikt?

   Dat is koudemiddel R410A. Het is niet giftig, maar breekt niet af in het milieu. Daarom wordt het in een gesloten systeem gehouden. Alleen door Nefit getrainde installateurs werken hiermee, die gecertificeerd zijn om het koudemiddel af te voeren.

Mede mogelijk gemaakt door:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor