Veelgestelde vragen zonnepanelen

De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

 • Greenchoice zonnepanelenaanbod waarom?

  • Wat houdt een zonnepanelenaanbod via Natuur & Milieu in?

   Kies je voor zonnepanelen via Natuur & Milieu, dan kies je voor zonnepanelen zonder zorgen: kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen met een hoog rendement. De pakketten zijn voordelig omdat het een collectieve inkoopactie is. Daarnaast wordt alles voor je geregeld. Van een offerte op maat tot een vakkundig installatie en aftersalesservice. Wij hebben een leverancier geselecteerd die producten van gegarandeerde kwaliteit levert, inclusief duurzame productie. Met deze actie is het ook mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen als je een moeilijk dak hebt. Bovendien heb je de keus uit blauwe en zwarte panelen.

  • Waarom organiseert Natuur & Milieu dit aanbod?

   Natuur & Milieu werkt samen met mensen, bedrijven en overheden aan een gezonde en duurzame wereld. We zoeken en bieden oplossingen die een duurzaam leven leuk en makkelijk maken.

   Na honderdvijftig jaar afhankelijk te zijn geweest van fossiele brandstoffen en elektriciteit uit grote energiecentrales stappen we over op hernieuwbare energie, die veel vaker dan nu lokaal wordt opgewekt. Dit is hard nodig om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te brengen en schadelijke klimaatverandering te voorkomen. Om een bijdrage te leveren aan de transitie richting hernieuwbare, lokaal opgewekte energie organiseert Natuur & Milieu dit aanbod. Met zonnepanelen kunnen mensen zelf bijdragen aan meer duurzame energie. Met het aanbod wil Natuur & Milieu mensen stimuleren om te kiezen voor zonnepanelen.

  • Waarom zou ik gebruik maken van dit aanbod via Natuur & Milieu?

   Zonnepanelen op je dak is een slimme keuze. Je produceert je eigen duurzame energie en draagt bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend.

   Kies je voor zonnepanelen via Natuur & Milieu, dan kies je voor zonnepanelen zonder zorgen. Wij bieden een totaalpakket inclusief installatie en de aanpassing van de meterkast. We bieden kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen aan. De fabrikanten van de panelen, omvormers en optimizers zijn daarnaast op duurzaamheid gecontroleerd door Natuur & Milieu. De leverancier controleert steekproefsgewijs de kwaliteit van de installaties achteraf zodat je ook daarvoor een waarborg hebt.

  • Met welke partijen werkt Natuur & Milieu samen in deze campagne?

   De zonnepalen worden geleverd via onze partner Greenchoice.

  • Ontvangt Natuur & Milieu geld voor deze campagne?

   Natuur & Milieu hecht er veel waarde aan dat het aanbod goed scoort op klantvriendelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid. Met veel zorg selecteerden we een geschikte leverancier en sturen deze aan. Daarnaast leggen we de kwaliteitsafspraken met de leverancier juridisch vast en beantwoorden wij publieksvragen over de actie. Ook maken en onderhouden wij de website en adverteren we onder andere op televisie en via online kanalen. Ten behoeve hiervan ontvangt Natuur & Milieu van Greenchoice per installatie een variabele vergoeding.

  • Moet ik donateur zijn van Natuur & Milieu om mee te kunnen doen?

   Nee. Uiteraard stellen wij het zeer op prijs als je donateur wilt worden van Natuur & Milieu om daarmee ons werk voor een schone en duurzame wereld te ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over doneren. Je kunt ons werk ook volgen via onze gratis tweewekelijkse digitale nieuwsbrief. Klik hier voor aanmelding.

 • Deelname

  • Wie kan gebruik maken van dit aanbod?

   Iedereen die zonnepanelen op zijn dak mag leggen, kan meedoen. Daarvoor is het nodig dat je:

   • 18 jaar of ouder bent
   • in Nederland woont of gevestigd bent.
   • woningeigenaar bent met een eigen dak;
   • of huurder bent, waarbij de verhuurder schriftelijke toestemming heeft gegeven om zonnepanelen te laten plaatsen;
   • als je een vergunning nodig hebt (alleen bij monumenten of beschermd stads- of dorpsgezicht), kun je alleen meedoen als die vergunning al afgegeven is.
  • Is het aanvragen van een offerte gratis?

   Het aanvragen van een offerte op maat is gratis.

   Een offerte op maat bestaat uit:

   • Een telefonisch consult
   • Een analyse van je huidige stroomverbruik en eigen opwekcapaciteit
   • Een gespecificeerde configuratie op basis professionele lucht en straat foto’s
   • Een rendementsberekening

   Mocht je een eenvoudige vergelijking willen maken dan kun je hier onze producten, garanties en prijzen downloaden.

    

    

  • Zit ik vast aan de bestelling als ik het formulier op de website invul?

   Nee, je vraagt eerst een offerte aan. Greenchoice neemt telefonisch contact met je op en stuurt je vervolgens een offerte op maat. Pas na ondertekening van de offerte ben je een verplichting aangegaan en worden de panelen geïnstalleerd.

  • Ik heb mij aangemeld voor een offerte, maar wil er toch vanaf zien. Wat moet ik doen?

   Heb je een offerte aangevraagd maar wil je hier toch van afzien. Neem dan contact op met 085 7820051 om je offerte aanvraag te annuleren.

  • Kan ik ook kiezen voor een ander aantal panelen?

   De maatwerkofferte gaat uit van het maximale aantal panelen dat mogelijk is op je dak. In het telefonisch adviesgesprek kun je dit aantal wijzigen. Het minimale aantal panelen voor deelname is 4.

  • Met wie sluit ik een contract af, Natuur & Milieu of de leverancier?

   Het contract sluit je af met de leverancier Greenchoice. Zij leveren de panelen en ook de garanties op de zonnepanelen.

  • Hoe lang duurt het voordat ik een voorstel ontvang?

   Gemiddeld zal dit een week duren, maximaal 15 werkdagen na je inschrijving.

  • Welke voorwaarden zijn op deelname van toepassing?

   Als je je inschrijft bij Natuur & Milieu door een offerte aan te vragen, dan ga je akkoord met de voorwaarden die Natuur & Milieu hieraan verbindt. Je kunt deze voorwaarden lezen door te klikken op het linkje in het aanmeldformulier, en ook hier.

  • Ik heb al groene stroom, waarom zou ik ook nog zonnepanelen nemen?

   Groene stroom is uiteraard een goed product, maar let wel op de duurzaamheid van de stroomleverancier. Zonnepanelen zijn daarnaast een mooie mogelijkheid om zelf elektriciteit op te wekken en bij te dragen aan de productie van meer duurzame energie. Doordat je vervolgens minder groene stroom afneemt, verlaag je je energierekening wat het een financieel interessante investering maakt. En tegelijk komt er meer duurzame energie op de markt wat weer goed is om het gebruik van fossiele elektriciteit terug te dringen.

  • Kunnen ZZP'ers en bedrijven meedoen?

   ZZP’ers kunnen ook meedoen. Het kan wel zijn dat je dan niet de btw over je zonnepanelen terugkrijgt. Meer informatie hierover vind je op de site van de belastingdienst. Neem eventueel contact op met je belastingadviseur of een dergelijke mogelijkheid ook in jouw situatie van toepassing is.

 • Is mijn dak geschikt?

  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

   Raadpleeg onze dakcheck om te bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

   Wanneer je een maatwerkofferte aanvraagt, meet een adviseur je situatie op afstand in. Daarbij wordt gelet op de volgende dingen:

   1. Hoe meer zonlicht op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een dak op het zuiden is ideaal, maar een ligging op het oosten of westen is vaak ook mogelijk. Daken die gelegen zijn op het noorden of daken met schaduw zijn minder interessant, doordat de opbrengst veel lager is.
   2. De kleinste installatie die je kunt kiezen bij Greenchoice, bestaat uit vier panelen. Deze moeten allemaal in dezelfde hoek naar de zon geplaatst worden; over het algemeen op één dakoppervlak dus. Daarvoor heb je minimaal 20 m2 vrij dakoppervlak nodig (bij een schuin of plat dak). De afmetingen van de panelen zijn: 1 meter bij 1 meter 65 centimeter.
   3. Het oppervlak moet vrijwel zonder schaduw zijn. De feitelijke opbrengst van de installatie wordt bepaald door de ‘zwakste schakel’ in het systeem: het paneel met de laagste opbrengst. Dus als één zonnepaneel in de schaduw ligt, daalt de productie van alle andere panelen die daar rechtstreeks mee verbonden zijn.

   In veel gevallen is het dan verstandig om tegen een meerprijs optimizers aan te schaffen. Hiermee optimaliseert je de opbrengst per paneel, ook als een paneel gedeeltelijk in de schaduw ligt.

  • Hoeveel panelen passen er op mijn dak?

   Na het aanvragen van een offerte neemt Greenchoice contact met je op om te bepalen hoeveel panelen op je dak passen.

  • Ik heb panelen besteld tijdens een eerdere actie van Natuur & Milieu. Kan ik opnieuw meedoen?

   Dat kan zeker. In de meeste gevallen zullen de afmetingen van de panelen gelijk zijn. De kleur (blauw of zwart) kan wel afwijken. Het nieuwe systeem zal niet gekoppeld worden aan de bestaande panelen, maar geheel separaat geïnstalleerd worden. Als de meterkast tijdens de vorige actie geschikt is gemaakt voor een veilige plaatsing van zonnepanelen, zullen daar nu uiteraard geen meerwerkkosten voor gerekend worden.

  • Heb ik een vergunning nodig?

   In principe niet, tenzij je in een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht woont. Je kunt dit voor de zekerheid navragen bij je gemeente.

  • Kan ik ook panelen op mijn schuur leggen?

   Jazeker. Als er lange elektriciteitsleidingen nodig zijn om aan te sluiten op je meterkast, kunnen hiervoor meerkosten in rekening gebracht worden. De adviseur van Greenchoice zal de mogelijkheden met jou verkennen en de definitieve kosten bepalen. Geef bij je aanmelding in het opmerkingenveld aan dat je de panelen op je schuur wilt leggen.

    

  • Ik heb een alternatieve woonsituatie. Kan ik meedoen?

   Hieronder worden een aantal bekende situaties beschreven. Bij twijfel denkt de adviseur van Greenchoice graag mee!

   • Hieronder worden een aantal bekende situaties beschreven. Bij twijfel denkt de adviseur van Greenchoice graag mee.
   • Plat dak: Ja. Zonnepanelen kunnen prima geplaatst worden op een plat dak. Je hebt wel meer vrije ruimte nodig dan op een schuin dak. Greenchoice zal je een voorstel doen voor de optimale verdeling van de panelen over jouw dak.
   • Monument: Ja, maar dan heb je waarschijnlijk een vergunning nodig. Als je de panelen wilt plaatsen op een achterdakvlak dat niet naar openbaar gebied gekeerd is, dan heb je in principe alleen een omgevingsvergunning voor ‘wijzigen monument’ nodig. Als het dak beschreven monumentale waarde heeft, dan heb je ook een omgevingsvergunning ‘bouwen’ nodig. Het duurt lang voordat je deze vergunningen krijgt. Probeer deze vergunning te regelen voordat voordat je je inschrijft.
   • Beschermd stads- of dorpsgezicht: Ja, maar dan heb je misschien een vergunning nodig. Over het algemeen is die vergunning niet nodig als je de panelen wilt plaatsen op een achterdakvlak dat niet naar openbaar gebied gekeerd is. Je kunt bij je gemeente navragen wat voor jou de mogelijkheden zijn. Probeer de vergunning te regelen voordat je je inschrijft.
   • Rieten dak: Helaas, we bieden geen installatie op een rieten dak aan.
   • Asbest in het dak: Helaas, als er asbest ligt is het in deze actie niet mogelijk om zonnepanelen te installeren.
   • Schuin dak met bitumen dakbedekking. Op een schuin dak met bitumen dakbedekking met een helling van meer dan 5 graden is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.
   • Plat dak met golfplaten. Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat golfplaten dak, mits het dak asbestvrij is. Er kunnen wel meerkosten ontstaan bij installeren op een golfplaten dak. Op een schuin dak met golfplaten met een helling van meer dan 5 graden is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.
  • Ik woon binnen een VVE, wat moet ik doen om mee te kunnen doen?

   Wanneer je een gemeenschappelijk dak hebt binnen een VVE is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan deze actie. Wil je toch profiteren van zonne-energie dan is het delen van zonnepanelen voor jou wellicht een goed alternatief. Bekijk hier ons aanbod voor het delen van zonnepanelen. Of kies voor 100% zonnestroom van Greenchoice.

  • Ik woon in een huurhuis, wat moet ik doen om mee te kunnen doen?

   Je moet aan je verhuurder vragen of je toestemming kunt krijgen om het dak te gebruiken voor zonnepanelen. Pas als die verleend is kun je gebruik maken van het aanbod. Krijg je geen toestemming, dan is het delen van zonnepanelen voor jou wellicht een goed alternatief. Bekijk hier ons aanbod voor het delen van zonnepanelen. Of kies voor 100% zonnestroom van Greenchoice.

  • Moet ik met mijn energiecontract overstappen naar Greenchoice om deel te nemen met de actie?

   Nee hoor, dat is niet nodig. Je kunt deelnemen zonder over te stappen. Je energiecontract bij je huidige energieleverancier loopt gewoon door, ook nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Overstappen mag natuurlijk wel en kan ook zeker interessant zijn! Kies hier voor 100% zonnestroom van Greenchoice.

 • Het aanbod

  • Welke panelen biedt Greenchoice aan?

   De panelen zijn van het merk Trina Solar, Het zijn poly-kristallijne panelen met een vermogen van 275 Wattpiek. Tegen een meerprijs kun je ook kiezen voor mooie zwarte design panelen met 275 Wattpiek vermogen of kies voor zwarte panelen met een extra hoog vermogen tussen de 275 tot en met 300 Wattpiek (aanbod kan variëren in de tijd). De omvormer is standaard van het merk Growatt. De optimizers die optioneel worden aangeboden zijn van het merk SolarEdge. Bij de keuze van de fabrikanten van de panelen, omvormers en optimizers is ook gelet op duurzaamheid.

  • Zijn de zonnepanelen van Greenchoice gecertificeerd?

   Greenchoice levert zonnepanelen van Trina Solar. Van dit bedrijf is de certificering en kwaliteitscontrole zeer goed. De panelen zijn goedgekeurd voor IEC 61701, IEC 62716 (duurzaamheid en veiligheid) en worden periodiek gecontroleerd. Daarmee is vastgesteld dat ze niet te snel verouderen en veilig zijn. Daarnaast is het bedrijf ISO 9001:2008, 14001:2004 en ISO17025:2005 gecertificeerd (milieucertificering en MVO).

  • Welke kwaliteit hebben de panelen van Trina Solar?

   Trina Solar is een toonaangevende Chinese producent van zonnepanelen. Het is een modern bedrijf met degelijk beleid om negatieve effecten op milieu en mensen te voorkomen, en hoort bij de marktleiders. Trina Solar wordt bijvoorbeeld ook door de Consumentenbond aangeraden. Het aanbod bestaat uit zowel blauwe als zwarte (‘full black’) panelen met een rendement. Het vermogen van de panelen is minimaal 275 Wattpiek. De panelen hebben bovendien een positieve vermogenstolerantie van 0-5%, wat wil zeggen dat ze altijd minimaal het vermelde vermogen zullen hebben, mogelijk zelfs iets meer. Het zijn daarmee panelen met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

  • Hebben jullie ook zwarte panelen?

   Ja, van dezelfde producent zijn er ook mooie zwarte mono-kristallijne panelen beschikbaar met een vermogen tussen de 275 tot en met 300 Wattpiek (aanbod kan variëren in de tijd). Ook deze panelen hebben een positieve vermogenstolerantie van 0-5%.

  • Welke omvormers worden gebruikt?

   Greenchoice maakt gebruik van omvormers van Growatt, een Chinese producent van omvormers voor zonne-installaties. Welk type je precies krijgt, is afhankelijk van het aantal panelen en de oriëntatie ten opzichte van de zon.

  • Wanneer heb ik optimizers nodig?

   Een optimizer is een kastje dat achter zonnepanelen wordt geplaatst. De optimizers bepalen per paneel de lichtopbrengst, zodat de centrale omvormer de maximale opbrengst uit een installatie kan halen. Dat is vooral een voordeel wanneer schaduw op één of meer panelen valt en de schaduw zich gedurende de dag verplaatst. Twijfel je of je optimizers nodig hebt? De adviseur van Greenchoice denkt graag met je mee.

  • Wat is het verschil tussen de pakketten?

   In principe verschilt alleen het aantal panelen. Je kunt daarnaast kiezen uit blauwe en zwarte panelen met rendementen tussen de 275 tot en met 300 Wattpiek per paneel (aanbod kan variëren in de tijd). Omdat méér panelen samen echter een hoger vermogen leveren, is dan ook een zwaardere omvormer nodig. Bij zeer grote systemen is het zelfs mogelijk dat er twee omvormers geïnstalleerd worden. De adviseur zal met je uitwerken welk aantal panelen, in combinatie met welke omvormer, in jouw situatie het beste is.

  • Hoe lang gaan de panelen en omvormers mee?

   Omdat de producenten een vermogensgarantie geven van 25 jaar, rekenen eigenlijk alle aanbieders met een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Maar, de technische levensduur van de panelen ligt vaak hoger, tot wel 30 jaar. Er zijn inmiddels ook onderzoeken die een technische levensduur van 40 jaar mogelijk achten. Dit alles uiteraard bij normaal onderhoud van de panelen. Een omvormer moet gemiddeld na 12 jaar vervangen worden.

  • Hoe zit het met de garantie?

   Je hebt productgarantie op de verschillende onderdelen van het systeem: op de panelen van Trina Solar 10 jaar, op de omvormer 10 jaar en op de complete installatie 2 jaar. Naast de productgarantie krijg je een vermogensgarantie op de panelen van 90% tot 12 jaar en tot 80% tot 25 jaar. Vermogensgarantie dekt ongeoorloofd vermogensverlies van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen daalt na verloop van tijd, maar als de opbrengst te ver daalt is er iets mis. Dan kun je bij de leverancier een klacht indienen. Tot slot levert Greenchoice bij iedere installatie ook een opbrengstgarantie, dus hoeveel het systeem voor je opwekt. Zo ben je de eerste jaren verzekerd van de opbrengsten van je systeem.

   Meer informatie over garanties kun je opvragen via solar@greenchoice.nl.

  • Hoe kan ik de garanties claimen?

   Dat kun je doen via Greenchoice. Zij regelen het voor je! Ook als het met de producent moet worden geregeld.

 • Financieel

  • Wat kosten de pakketten van Greenchoice?

   Greenchoice biedt pakketten aan van tussen de 4 en 40 panelen. De prijzen zijn all-in. Je betaalt één prijs voor de panelen, omvormer, materialen en installatiewerkzaamheden. Na aanmelding neemt Greenchoice telefonisch contact met je op waarna eventueel een maatwerkofferte ontvangt, want geen situatie is standaard.

   De genoemde pakketprijzen op de site zijn inclusief btw. De btw kan je terugvragen van de belastingdienst. Je bent namelijk volgens een uitspraak van het Europees hof van Justitie ondernemer omdat je stroom opwekt. Je kan daarom btw terugvragen op de aanschaf van de panelen en je bent btw-plichtig over de stroom die je produceert en terug levert aan het net.

   Greenchoice biedt een btw teruggave-service aan, waarbij zij alles voor je regelen. Normaal gesproken kost deze service €135,- exclusief btw, maar voor deze actie biedt Greenchoice deze service gratis aan voor alle deelnemers!

  • Wat bespaar ik met zonnepanelen van Greenchoice?

   De eenmalige investering voor een pakket van 10 zonnepanelen inclusief omvormer, bekabeling en installatie is zo’n € 4.000 (inclusief btw, exclusief eventuele meerkosten) voor een gemiddeld pakket. Hiermee bespaar je jaarlijks al snel € 500,- , met een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar. De levensduur van de zonnepanelen is ca. 25 jaar en dat betekent dat je nog 18 jaar kunt genieten van gratis zonnestroom! Omdat je de btw op de panelen en de installatie kunt terugvragen bij de Belastingdienst, betaal je netto ongeveer € 3.300 voor dit pakket. Greenchoice vraagt voor alle deelnemers van deze actie de btw terug. Dit hoef je dus niet zelf uit te zoeken.

  • Wat is het rendement van de zonnepanelen?

   Het rendement van de zonnepanelen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de ligging van de panelen. Zonnepanelen die volledig op het zuiden gericht zijn halen gemiddeld een rendement van 95% van het Wattpiek vermogen. Dit percentage wordt lager wanneer de panelen verder bij het zuiden vandaan komen te liggen.

  • Komen er meerkosten bij?

   Er kunnen in sommige situaties meerkosten ontstaan. Bijvoorbeeld als er een kraan of dak lift nodig is om de panelen op je dak te krijgen. Of als er erg lange kabels nodig zijn om de installatie op je stoppenkast aan te sluiten, als je meterkast in dusdanige staat is, dat een nieuwe nodig is. Ook moet je dakconstructie voldoende sterk zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. In alle gevallen krijg je van te voren te horen hoe hoog de meerkosten zijn, en worden deze opgenomen in de maatwerkofferte.

  • Hoe wordt de terugverdientijd bepaald?

   Bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen moet je rekening houden met de volgende aspecten/kosten:

   • Aanschafkosten zonnepanelen;
   • Afhankelijk van jouw situatie kan een aanpassing in de meterkast nodig zijn;
   • Energieprijs van je energieleverancier;
   • Eventuele subsidie;
   • Btw-teruggave op zonnepanelen;
   • Vervangings- of revisiekosten van de omvormer (na 10-15 jaar).
  • Is het aanbod marktconform?

   Ja, deze prijs is zeker marktconform. Doordat wij collectief kunnen inkopen, is de prijs lager dan de prijs die je bij andere grote aanbieders zult krijgen. Het natuurlijk mogelijk dat je nog lagere prijzen vindt. Wij hebben er echter ook op gelet dat de materialen van goede kwaliteit zijn, de leverancier betrouwbaar is en een goed klantproces heeft en de zorg uit handen wordt genomen om dit alles te regelen.

    

  • Is er subsidie beschikbaar?

   De landelijke subsidiepot voor zonnepanelen is helaas leeg. Wel bieden sommige gemeenten of provincies subsidies of duurzaamheidsleningen aan waar zonnepanelen soms ook onder vallen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kun je opzoeken welke regelingen voor jou van toepassing kunnen zijn.

   Heb je niet voldoende geld ter beschikking, maar wil je wel graag je eigen zonnepanelen op je dak? Met een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening kun je onder zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Lees er hier meer over.

  • Kan ik zelf de zonnepanelen monteren?

   Wij bieden in deze actie geen zelfmontagepakketten aan. De pakketten (en de bijbehorende prijsafspraken) zijn inclusief installatie, zodat wij ook de kwaliteit van installatie kunnen waarborgen.

  • Zijn er mogelijkheden om een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen?

   Met een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening kun je onder zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Lees er hier meer over.

   Je kunt ook kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten of de financiering van je zonnepanelen mee te nemen in je hypotheek.

  • Kan ik zonnepanelen meefinancieren met mijn hypotheek?

   Als je binnen jouw financiële situatie nog ruimte hebt, kun je vaak zonnepanelen meefinancieren met je hypotheek. Hier lees je er meer over. Raadpleeg voor meer informatie jouw financieel adviseur.

  • Wordt mijn huis meer waard door het plaatsen van zonnepanelen?

   Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat 44% van de Nederlanders een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden om te kopen dan een huis zonder zonnepanelen. Een op de drie wil hier best meer voor betalen. Wij kunnen je natuurlijk geen garantie geven dat je huis meer waard wordt. Wel zijn er voordelen die meewegen in de waardering van je huis: door zonnepanelen krijgt je woning een groener energielabel, wat volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Universiteit Tilburg een gemiddelde meerwaarde van € 6.000,-oplevert. Hier kun je het rapport downloaden.

  • Hoe zit het met de btw-teruggave?

   De genoemde pakketprijzen op de site zijn inclusief btw. Deze btw kun je echter terug vragen wat een extra besparing van honderden euro’s op kan leveren. Je bent namelijk volgens een uitspraak van het Europees hof van Justitie ondernemer omdat je stroom opwekt. Je kan daarom btw terugvragen op de aanschaf van de panelen en je bent btw-plichtig over de stroom die je produceert en terug levert aan het net.

   Wanneer je ervoor kiest zonnepanelen aan te schaffen via slimwoner, dan regelt Greenchoice de btw-teruggave voor je. Je geeft hiervoor jouw persoonlijke gegevens door aan het accountantskantoor waar Greenchoice mee samenwerkt, en ga je via een online verbinding akkoord met de opgestelde btw-aangifte. Het accountantskantoor regelt ook het verzoek tot ontheffing van de volgende aangiften in de periode daarna. Alles wordt, geheel gratis, voor je geregeld.

  • Moet ik mijn opstalverzekering aanpassen?

   Dat kun je nakijken in je polis. Meestal wordt van je verwacht dat je aanpassingen of verbouwingen aan je huis zelf meldt.

  • Hebben zonnepanelen op mijn dak gevolgen voor mijn belastingaangifte?

   Ja, dat heeft gevolgen. Als je zonnepanelen heb en stroom levert aan je energieleverancier ben je ondernemer voor de btw. Je moet je aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Hiermee kunt je tevens de btw over de aankoop van de zonnepanelen terugvragen. Wanneer je ervoor kiest zonnepanelen aan te schaffen via slimwoner, dan regelt Greenchoice de btw-teruggave voor je. Je geeft hiervoor jouw persoonlijke gegevens door aan het accountantskantoor waar Greenchoice mee samenwerkt, en ga je via een online verbinding akkoord met de opgestelde btw-aangifte. Het accountantskantoor regelt ook het verzoek tot ontheffing van de volgende aangiften in de periode daarna. Alles wordt, geheel gratis, voor je geregeld.

   Meer informatie is te vinden op de site van de Belastingdienst.

  • Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld voor een offerte?

   Onze partner Greenchoice streeft ernaar om binnen drie dagen na je aanmelding telefonisch contact met je op te nemen voor een advies op maat. Na dit gesprek ontvang je de digitale offerte, waarna er weer een gerichte belafspraak volgt om de technische details van de offerte door te spreken.

   Na akkoord op de offerte wordt een dag ingepland om de zonnepanelen te installeren. Het streven is om binnen 6 weken te installeren.

    

    

 • Betaling en installatie

  • Hoe lang duurt het voordat er zonnepanelen op mijn dak liggen?

   Als je de offerte hebt getekend stellen we samen met je een technisch rapport op ter voorbereiding van de installatie. Tevens wordt er dan een afspraak voor installatie gemaakt. De datum van de installatie is onder andere afhankelijk van de regio waarin je woont. De installatie zal meestal binnen 6 weken na het technisch rapport plaatsvinden, maar uiterlijk binnen 16 weken.

  • Hoe verloopt de betaling?

   Na installatie ontvang je de factuur van Greenchoice.

  • Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

   Nee. De installateur werkt vooral buiten op je dak. Hij zal ergens een gaatje moeten maken om twee kabels van buiten naar binnen te brengen. Die kabels moeten naar de meterkast, de installateur zal met je verkennen welke route daarvoor het handigst is. Tenslotte zal de hij zorgen voor een correcte en veilige aansluiting van je zonnepanelen op de meterkast.

  • Zijn zonnepanelen niet slecht voor mijn dak, krijg ik geen lekkage?

   Bij ons aanbod, met Greenchoice als leverancier, hoef je daar niet bang voor te zijn. Er wordt slechts één gaatje geboord in de muur of onder de dakpannen, en dat wordt weer goed dichtgemaakt. Greenchoice controleert of de installaties goed worden opgeleverd, en geeft twee jaar garantie.

  • Hoe wordt gecontroleerd of alles goed is geïnstalleerd?

   Greenchoice heeft daarvoor afspraken gemaakt met een onafhankelijke inspecteur die veel ervaring heeft met de installatie van zonnepanelen. Hij zal een kleine steekproef doen onder de geïnstalleerde zonnepanelen bij de mensen thuis. Als hierbij blijkt dat producten en /of de installatie  niet voldoen aan normen, regels, garantievoorschriften,  gangbare praktijken en/of gevaar opleveren, dan zullen wij de leverancier daar op aanspreken. Als jouw woning deel uitmaakt van de steekproef zullen wij met je afspreken wanneer de onafhankelijke installateur langs kan komen.

  • Hoe zitten de panelen vast? Kunnen ze een sterke storm aan?

   Er gaat zelden iets mis met panelen in storm. Op een schuin dak zijn ze bevestigd met haken. Op een plat dak zijn ze aan beugels geschroefd die op dak liggen en verzwaard worden.

  • Welk onderhoud is nodig voor een systeem? Moet ik de panelen schoonmaken?

   In principe heeft het systeem weinig onderhoud nodig. Controleer af en toe of het systeem nog werkt: de omvormer heeft een minder lange levensduur dan de panelen en zal misschien na 10-15 jaar vervangen moeten worden. Schoonmaken is eigenlijk niet nodig, omdat het in Nederland voldoende  regent. Als je er bij kunt mag je ze best met water schoonmaken, maar gebruik nooit schoonmaakmiddelen.

 • Hoe werkt zonne-energie?

  • Hoe werkt een zonnepaneel?

   De zon geeft energie af in de vorm van licht en warmte. Met behulp van zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium. Dat is een stof die in zand zit. Als de zon op een zonnecel schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes silicium elektriciteit. Maar deze stroom kun je nog niet thuis gebruiken om bijvoorbeeld TV te kijken of een wasje te draaien. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig die de stroom naar de meterkast brengt en omzet in wisselstroom. Wanneer de elektriciteit, via de omvormer, in de meterkast is gekomen, kun je het gebruiken in huis. Op de meter van de omvormer kun je dan ook aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

  • Zijn zonnepanelen wel duurzaam?

   Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat veel lager: 50 gram. Dat scheelt een flinke slok op een borrel, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.

   Dat er bij zonne-energie nog CO2 vrijkomt, komt door de productie van de installaties zelf zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig en die tellen natuurlijk mee in de vergelijking met energie uit fossiele bronnen. De CO2 die vrijkomt door de bouw van koleninstallaties wordt ook meegewogen. Na 3,5 jaar heeft een zonnepanelen-systeem de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Er zijn ook al studies die laten zien dat de terugverdientijd al op één jaar ligt. In alle gevallen is de productie-energie van zonnepanelen dus geen reden om ze niet aan te schaffen.

  • Wat is een Wattpiek?

   Watt is een eenheid voor vermogen. En wattpiek is het gestandaardiseerde vermogen van een paneel bij laboratoriumomstandigheden. Het is een maat voor hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken.

  • Wat is een kilowattuur?

   Een kilowattuur is een energie-eenheid en staat voor de hoeveelheid energie die wordt gebruikt als een apparaat met een vermogen van 1000 Watt 1 uur lang aan staat. Of als een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wattpiek 4 uur lang zonlicht omzet in elektriciteit.

  • Wat is een omvormer?

   Een omvormer (ofwel inverter) is een apparaat dat de gelijkstroom, die wordt opgewekt door de panelen, verandert in wisselstroom.  Dit is nodig om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken in huis en om het terug te leveren aan het net.

  • Wat zijn optimizers?

   Optimizers zijn kastjes die achter zonnepanelen worden geplaatst. De optimizers bepalen per paneel de lichtopbrengst, zodat de centrale omvormer de maximale opbrengst uit een installatie kan halen. Dat is vooral van voordeel wanneer schaduw op één of meer panelen valt en de schaduw zich gedurende de dag verplaatst.

  • Is de productie iedere dag hetzelfde?

   Zodra er licht valt op je panelen, wordt er stroom opgewekt. Dus ook in de winter. De productie is niet iedere dag hetzelfde omdat de hoeveelheid licht verschilt. Van te voren is dus niet precies te zeggen hoeveel stroom je op een dag gaat opwekken. Omdat de totale hoeveelheid instraling per jaar redelijk constant is, kunnen we de jaaropbrengst vrij goed voorspellen als we de locatie en het dak kennen. De adviseur zal dit bij jou thuis doen door middel van een simulatieprogramma.

    

  • Hoe komt die stroom bij mijn elektriciteitsmeter?

   De installateur sluit de zonnepanelen aan op de omvormer die vervolgens  weer wordt aangesloten op je meterkast. Daarmee komt de elektriciteit beschikbaar die je zelf kunt gebruiken of levert aan het net.

  • Klopt het dat veel producten en installaties van slechte kwaliteit zijn?

   Kiwa (een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificering als haar kernactiviteit heeft) beweert dit. Dit is niet geheel onlogisch aangezien het een opkomende markt is waarbij er altijd ‘bedrijven zijn die mindere kwaliteit leveren. Gelukkig zijn er genoeg aanbieders die prima kwaliteit leveren. Juist om goede kwaliteit te waarborgen selecteren wij streng op kwaliteit. Bovendien is er de mogelijkheid een monitoringsysteem bij te bestellen waarmee je zelf de opbrengst kan controleren. Greenchoice garandeert de gemiddelde opbrengst van de panelen over 5 jaar.

  • Waar komt in Nederland nu de energie vandaan?

   90% van ons jaarlijks energiegebruik komt nog steeds uit olie, gas en steenkool (fossiele brandstoffen). De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van deze stoffen draagt enorm bij aan klimaatverandering. Ook raken de fossiele bronnen – met name van olie en gas – uitgeput.

   Duurzame energiebronnen zoals zonlicht, wind- en waterkracht, biomassa en aardwarmte zijn beter voor het klimaat, omdat hierbij nauwelijks CO2 vrijkomt. Ook raken deze energiebronnen nooit uitgeput. De Nederlandse overheid heeft in het kader van Europese regels een doelstelling om een aandeel van 14% duurzame energie te bereiken in 2020. Momenteel is dat aandeel bijna 5%.

  • Hoeveel ruimte is er voor zonne-energie in Nederland?

   Op dit moment staat de zonne-energie markt in Nederland nog in de kinderschoenen. Zonne-energie heeft minder dan 0,5% aandeel in het totale elektriciteitsverbruik. De potentie is echter groot; miljoenen huizen kunnen nog met zonnepanelen zelf stroom gaan produceren. Door de gedaalde kosten wordt het voor steeds meer mensen interessant om mee te doen. Natuur & Milieu wil deze ontwikkeling graag versnellen, bijvoorbeeld door dit aanbod te organiseren waarin je voor een goede prijs een kwalitatief hoogwaardige installatie krijgt, zonder zorgen.

 • Zelf energie opwekken: meten, salderen en terugleveren

  • Hoe weet ik hoeveel energie ik produceer of teruglever?

   De omvormer heeft een klein schermpje waarop je kunt aflezen hoeveel energie er in totaal is geproduceerd. Verder hangt het af van je elektriciteitsmeter op welke manier je daar kunt aflezen hoeveel je hebt teruggeleverd. Met een klassieke ferrarismeter (analoge met draaischijf) moet je zelf de meterstanden opschrijven om dit te monitoren, maar dan weet je alleen hoeveel je netto teruglevert of verbruikt. Als je wil weten hoeveel je verbruikt, los van hoeveel je produceert, dan moet je de gegevens van de omvormer combineren met die van je elektriciteitsmeter. Een alternatief  is een slimme energiemeter. Die registreert apart hoeveel je verbruikt en hoeveel je teruglevert en hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt.

  • Maakt het uit bij welke energieleverancier ik klant ben?

   Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, of meer dan 5.000 kWh opwekt, dan maakt dat zeker uit. De voorwaarden voor de hoogte van de teruglevergoeding verschillen per energiebedrijf. Bij alle energieleveranciers mag je onbeperkt salderen, voor teruglevering boven je verbruik krijg je een terugleververgoeding. De terugleververgoeding moet wettelijk een ‘redelijke’ vergoeding zijn. In de praktijk is dit 70% tot 100% van het kale leveringstarief: dat is uiteindelijk ongeveer 5 tot 9 cent per kWh. Nogal een verschil met salderen, waarbij je ongeveer 22 cent per kWh krijgt.
   Op veel vergelijkingssites, waaronder deze website kunt je nagaan welke leverancier het beste bij je past.

  • Heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

   Greenchoice meldt je aan bij www.energieleveren.nl. Je netbeheerder weet dan dat je zonnepanelen krijgt en controleert ook of de meter geschikt is voor terugleveren. Als je meter vervangen moet worden vervangen zal je netbeheerder contact met je opnemen.

   In een aantal gevallen heb je een nieuwe elektriciteitsmeter nodig, omdat je huidige meter niet om kan gaan met teruggeleverde elektriciteit. Dat is het geval bij de volgende meters:

   • analoge meter zonder draaischijf.
   • analoge meter met draaischijf (de ferrarismeter), maar een met terugdraaivergrendeling. Dit komt heel weinig voor. Ziet je een gespiegelde ‘9’ op de meter? Dan is de kans groot dat deze niet terugdraait.
   • digitale meter zonder terugleverregistratie: vaak zijn dit meters die Oxxio geplaatst heeft.

   Heb je een van bovenstaande meters? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen door je netbeheerder. Anders wordt de stroom die je niet direct in huis gebruikt, niet geregistreerd en valt er ook niets te salderen. Je bent die elektriciteit en het financiële voordeel dan ‘kwijt’.

   Sommige netbeheerders vervangen je elektriciteitsmeter gratis, als je bent aangemeld via www.energieleveren.nl (Greenchoice doet dit voor je). Anders kost het € 67,76 (inclusief 21% btw) als je alleen de elektriciteitsmeter wilt laten vervangen, of € 72,60 als het gaat om zowel de elektriciteits- als gasmeter.

  • Ik heb een ferrarismeter, zo eentje met een draaischijf. Volgens mijn netbeheerder moet ik een slimme meter. Klopt dat?

   In een enkel geval heeft een ferrarismeter een terugdraaiblokkering, en kan deze de teruggeleverde elektriciteit niet registreren. Dat is echter niet altijd van te voren te zeggen; deze meters hebben vaak een gespiegelde ‘9’ bij het typenummer gedrukt staan. Wil je het liefst je huidige meter houden, dan raden wij je aan om direct nadat de zonnepanelen geplaatst zijn, te controleren of de meter terug kan draaien. Dat doe je door op een moment dat je systeem  een behoorlijk vermogen levert (dat kun je zien  op de omvormer), zoveel mogelijk elektrische apparaten in huis uit te zetten. Je meter moet dan de andere kant op gaan draaien (van rechts naar links). Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt je voor een slimme meter kiezen.

  • Wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter?

   De slimme meter heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat de slimme meter je helpt om inzicht te krijgen in je energiegebruik en energieopwekking. De slimme meter geeft je standen automatisch door aan je netbeheerder En kan op afstand worden uitgelezen. Bovendien zijn er voordelen voor de netbeheerder en energiemaatschappij op de lange termijn: het energienetwerk als geheel wordt ‘slimmer’ en dat is handig als er tijdelijk veel of juist weinig energie beschikbaar is.

   Sommige mensen willen geen slimme meter omdat ze bang zijn voor privacy problemen. Dat is niet nodig: er zijn strenge regels waaraan de meter zelf maar ook de gegevensuitwisseling met de netbeheerder moet voldoen. Bovendien kun je de meter ‘uit’ laten zetten, waardoor deze niet meer op afstand uit te lezen is.

   Een andere reden om af te zien van een slimme meter is dat bij een klassieke draaischijfmeter salderen automatisch gaat. Ook als in de toekomst de regels voor salderen veranderen, of als je meer dan 5.000 kWh per jaar opwekt. Bij de draaischijfmeter wordt teruggeleverde elektriciteit namelijk niet apart geregistreerd.

  • Wat is salderen?

   Een deel van de zonne-energie die je opwekt zul je direct in huis kunnen gebruiken. Maar soms produceer je meer elektriciteit dan je gebruikt. Die energie gaat dan het openbare net in. En op andere momenten heb je weer elektriciteit van het openbare net nodig. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt: hoeveel elektriciteit je in totaal hebt verbruikt van het net, en hoeveel energie je aan het net hebt geleverd.

   Je energieleverancier moet de stroom die je aan het net levert verrekenen met de verbruikte stroom: dat heet salderen. Daarbij geldt één voorwaarde: je hebt een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A. Voor particulieren geldt dat eigenlijk altijd. Salderen zal een wettelijk recht blijven tot 2020. Vanaf 2020 geldt er een terugleversubsidie voor elke kWh die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Je ontvangt deze subsidie van je energieleverancier en wordt verrekend met je energienota. De precieze details van de subsidie worden in de zomer van 2018 bekend gemaakt. Je kunt hier alvast de kamerbrief over de nieuwe regeling lezen. 

  • Wat is de terugleververgoeding?

   Als je meer produceert dan dat je verbruikt, of als je meer dan 5.000 kWh per jaar teruglevert aan het net, dan heb je geen recht om dat extra deel te salderen. Over dat deel krijg je een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier, maar is bijna altijd lager dan wat je betaalt per verbruikte kWh. Dit komt doordat een groot deel van de elektriciteitsprijs bestaat uit energiebelasting en btw.

  • Wat houdt de nieuwe terugleversubsidie vanaf 2020 in?

   Tot 2020 kun je gebruik maken van de zogenoemde salderingsregeling. Dat wil zeggen dat je je opgewekte stroom kunt verrekenen met je verbruikte stroom. Vanaf 2020 houdt deze regeling op te bestaan en ontvang je een terugleversubsidie voor elke kWh die je terug levert aan het elektriciteitsnet. De precieze details worden deze zomer bekend gemaakt. Maar het blijft nog steeds aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Voor de terugleversubsidie gaat de overheid uit van een terugverdientijd van 7 jaar. Meer informatie lees je in de kamerbrief.

 • Zon Zoekt Dak

  • Waar kan ik terecht met mijn vraag over (mijn deelname aan) Zon Zoekt Dak?

   Heb je meegedaan aan Zon Zoekt Dak en heb je een vraag over de actie of je installatie? We helpen je hier verder.

 • Contact

  • Waar kan ik terecht met vragen of klachten?

   Heb je technische vragen of onverhoopt klachten over de zonnepanelen, je offerte of de installatie, neem dan contact op met Greenchoice. Telefonisch via 085 782 0051 of per e-mail via solar@greenchoice.nl

   Voor algemene vragen over de actie zelf, over Natuur & Milieu of de voorwaarden, kun je terecht bij de Publieksservice van Natuur & Milieu via slimwoner@natuurenmilieu.nl of via het contactformulier.

 • Zonnepanelen huren

  • Moet ik ook stroom en gas van Greenchoice af nemen om zonnepanelen te kunnen huren bij jullie?

   Nee, dat is niet nodig. Uiteraard vinden wij het wel heel belangrijk dat je in ieder geval groen bezig bent door Nederlandse groene stroom en bosgecompenseerd gas af te nemen. Inmiddels kan dit gelukkig bij steeds meer leveranciers.

  • Ik weet niet hoe lang ik blijf wonen in mijn huis. Wat doe ik met het ZonHuur systeem als ik mijn huis verkoop?

   Geen probleem. In de situatie dat je van plan bent om te gaan verhuizen zijn er meerdere mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je vooraf de afweging maakt welke opties je tegen die tijd hebt. Hoe dan ook kun je altijd je ZonHuur systeem tussentijds opzeggen. Voor het gemak zetten we alle mogelijkheden hieronder voor je op een rij:

   • Overnemen van het ZonHuur systeem
   • Uit meerdere onderzoeken blijkt dat potentiele kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden en een hogere waarde toekennen aan de koopwoning. Het kan zelfs leiden tot een snellere verkoop. Het kan een interessante optie zijn om het ZonHuur systeem over te nemen. En de aanschafwaarde mee te nemen in de verkoopprijs van de woning. Dit is op ieder moment mogelijk.
   • Overname van ZonHuur contract door nieuwe bewoners

   Een andere mogelijkheid is dat je overeenstemming bereikt met de nieuwe bewoners voor het overnemen van het huurcontract door de nieuwe bewoners. Het is belangrijk om vooraf met ons contact hierover op te nemen, zodat we samen voor een goede overdracht kunnen zorgen.

   • Tussentijds opzeggen van het ZonHuur systeem

   Bij ZonHuur is het altijd mogelijk om het contract tussentijds op te zeggen. Wel moet je rekening houden met een opzegtermijn van een jaar en een vergoeding voor het demonteren van de panelen.

   • Meeverhuizen van het ZonHuur systeem

   Wanneer de zonnepanelen op je nieuwe koopwoning passen, kun je overwegen om het ZonHuur systeem mee te verhuizen. Je dient wel rekening te houden met een vergoeding voor (de)montage van de zonnepanelen van de oude woning naar de nieuwe woning. Deze mogelijkheid kost over het algemeen meer dan het laten overnemen van het huurcontract of het tussentijds beëindigen van het ZonHuur systeem.

  • Is het mogelijk om tussentijds het ZonHuur systeem over te kopen?

   Ja, op ieder moment is het mogelijk om het ZonHuur systeem over te nemen. Wanneer je interesse hebt om het systeem over te nemen, dan kunnen wij op verzoek een overnameprijs voor je berekenen. Wij bieden het systeem aan tegen een marktconforme prijs. Na overname stopt de huur automatisch.

  • Welke type zonnepanelen en omvormer krijg ik thuis geïnstalleerd?

   Greenchoice levert al jarenlang panelen van de fabrikant TrinaSolar. TrinaSolar staat in de top 3 van Amerikaanse Silicon Valley Toxics Coalition die jaarlijks fabrikanten onderzoekt op transparantie over milieu-, veiligheid- en mensenrechtenzaken bij de productie van zonnepanelen. Daarnaast is TrinaSolar één van de fabrikanten die de Consumentenbond aanraadt op basis van kwaliteit.

   Voor ZonHuur maken we gebruik van zwarte zonnepanelen (‘full black’) met een opbrengstcapaciteit van 275WP of meer.

   Voor de omvormer maken wij gebruik van Enphase. Het voordeel van Enphase is dat deze direct achter de panelen worden geplaatst. Hierdoor heb je geen omvormer in huis nodig. Maar belangrijker nog, het rendement per paneel wordt hiermee geoptimaliseerd. Als er gedurende de dag op één van de panelen schaduw valt, blijven de andere panelen nog wel optimaal opwekken.

  • Hoe kan ik zien wat de productie van mijn zonnepanelen is?

   De zonnepanelen worden via Wifi gekoppeld aan je thuisnetwerk. Via een app op je mobiele telefoon kun je vervolgens op ieder moment van de dag zien hoeveel je panelen opwekken.

  • Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel?

   De zonnepanelen die wij gebruiken hebben een standaard afmeting van 165 cm bij 100 cm. Ze kunnen zowel in horizontale als verticale legrichting worden geplaatst.

  • Wanneer is het niet mogelijk om zonnepanelen te huren?

   In een aantal situaties is het niet mogelijk om zonnepanelen te huren. Dit kan te maken hebben met jouw woonsituatie, de dakconstructie van het huis of de locatie van de zonnepanelen op de woning dan wel schuur.

   In de volgende situaties kan Greenchoice geen panelen installeren op jouw dak.

   Woonsituatie:

   • Je bent de huurder de woning
   • Je woont niet in Nederland
   • Je bent lid van Vereniging van Eigenaren en deelt het dak met andere eigenaren

   Of bij bepaalde kenmerken van het dak van je woning:

   • Er zit asbest in je dak verwerkt
   • Je hebt een plat dak bestaande uit bitumen met vastgedrukt grind
   • Je hebt een plat dak van golfplaten (schuin dak met golfplaten en/of damwand bedekking is wel mogelijk)
   • Je hebt een schuinbitumen dakbedekking
   • Je hebt een dakbedekking van riet
   • Je hebt leiendakpannen op uw schuin dak
  • Kan het zijn dat er extra kosten naast de huurprijs mogelijk zijn?

   Tot slot zijn er situaties waarbij het meerwerk niet gedekt is door de huurprijs. Bijvoorbeeld als de panelen op de garage geplaatst dienen te worden en er een stroomkabel gegraven dient te worden om te kunnen aansluiten op de meterkast. Ook in deze situaties kan Greenchoice aangeven dat een huur systeem niet mogelijk is. Neem altijd bij twijfel contact met ons. Samen kunnen we uitzoeken wat in jouw situatie mogelijk is.

 • Zonnepanelen delen

  • Wat is ZonnepanelenDelen?

   ZonnepanelenDelen is een crowdfunding platform voor zonnepanelen. Wij helpen collectieve zonne-energieprojecten in het hele land door geld van kleine investeerders in te zamelen. Al vanaf 25 euro kan iedereen instappen. Je investeert dan in de zonnepanelen van een collectief en deelt mee in de opbrengst.

  • Krijg je dan stroom van je eigen zonnepanelen?

   Ja en nee. Je helpt om de stroommarkt te vergroenen, maar je krijgt niet via een eigen stopcontact de zonnestroom-elektronen van je eigen paneel. Vergelijk het met je bankrekening. Als je € 100 stort in Amsterdam en je pint vervolgens € 100 in Utrecht, is dit dan je eigen geld of niet?

  • Kun je meteen meedoen, of moet je wachten tot er een project wordt geopend?

   Op www.zonnepanelendelen.nl kun je zien of een project openstaat. Anders moet je even wachten. Je kunt je dan vrijblijvend aanmelden voor de reserveringslijst zodat je als eerste hoort wanneer een nieuw project opent.

  • Wat heb ik nodig als eenpersoons huishouden?

   Een gemiddeld eenpersoons huishouden heeft 7 tot 8 zonnepanelen nodig om zelfvoorzienend te zijn. Dat is een investering van ongeveer € 2.500.

  • Hoe zit het met het financiële rendement van ZonnepanelenDelen?

   Het jaarlijks rendement (de zonne-rente) wordt uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject en de actuele stroomprijs. Zo werkt het ook als je zonnepanelen op het eigen dak hebt. Op het einde van de looptijd van het zonne-energieproject krijg je de eigen investering weer terug.

  • Voor wie is ZonnepanelenDelen geschikt?

   Als je meer zonne-energie wil in Nederland, maar je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of als je geen grote portemonnee hebt, maar wel een deel van je eigen zonnestroom wilt opwekken. Meedoen kan al vanaf € 25. Voor sommige mensen is het de eerste investering ooit. En het is ook voor de gemakzuchtige mens. Alles wordt voor je geregeld. Wel de lusten, niet de lasten.

  • Moet je dan ook overstappen naar een andere provider?

   Nee. Je kunt overstappen, maar het hoeft niet.

  • Als ik meedoe, ben ik dan automatisch lid van het collectief?

   Dat hangt af van het collectief. Meestal mag je wel, maar dat hoef je niet.

  • Na winddelen ook zonnedelen. Wat is het verschil?

   Zowel investeren in windmolens als in zonnepanelen is nodig. Het is niet zozeer of–of, maar en-en.
   De investering in windenergie is vanuit milieuoogpunt wat rendabeler, dat wil zeggen meer groene stroom per geïnvesteerde euro. Bij ZonnepanelenDelen hoef je niet verplicht over te stappen naar een andere energieleverancier, je kunt vanaf een lager bedrag meedoen.

  • Hoe zit het met subsidie?

   Deelnemers kunnen niet persoonlijk een subsidie krijgen voor de investering in zonne-energie. De projecten kunnen wel subsidie ontvangen waar de deelnemers indirect van profiteren.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]