Opties voor financiering bij energie besparen in huis

Geld lenen voor de aanschaf en aanleg van energiebesparende maatregelen is vaak erg interessant, omdat het rendement van de maatregelen vaak hoger is dan de rente van de lening. Lees hier wat er mogelijk is.

Er bestaan verschillende manieren om energiebesparende maatregelen te financieren. Natuurlijk kun je je spaargeld inzetten om de energiebesparende maatregelen te bekostigen. Beschik je niet over (voldoende) spaargeld, dan kun je gebruik maken van de hieronder genoemde mogelijkheden.

Gebruik maken van geleend geld kan heel voordelig zijn. Vaak is de besparing na de verbouwing groter dan aflosbedrag van de lening. Dit zijn de opties:

Krijg ik subsidie? Doe de woningtest!

Weten voor welke financieringsmogelijkheden je in aanmerking komt? Doe de woningtest en vul bij het advies je postcode en woonplaats in. Je ziet dan direct welke financieringsmogelijkheden er zijn voor jouw situatie. Naast de leningen is er ook financiering door middel van subsidie of een aftrekpost mogelijk.

Energiebespaarlening

Energie besparen in huis kan ook wanneer je niet genoeg spaargeld hebt. De Energiebespaarlening is in het leven geroepen om Nederlanders te helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen.

De Energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. Op energiebespaarlening.nl kan een lening worden aangevraagd voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de woning, een zuinige hr-ketel, maar ook voor zonnepanelen. Het is mogelijk om een bedrag tot €25.000 te lenen, met een looptijd van 7, 10 en 15 of 20 jaar. Wil je je huis helemaal energieneutraal maken, dan kun je tot €65.000 lenen. Het rentepercentage hangt af van de gekozen looptijd van de lening. Let op: je mag tot 75% van je leenbedrag besteden voor de aanschaf van zonnepanelen. De overige 25% moet je besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie. Op de site vind je een handige leencheck.

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is wel dat de VvE uit minimaal 8 appartementsrechten bestaan. Het te lenen bedrag is hier uiteraard hoger, namelijk minimaal €25.000 tot maximaal €10 miljoen (met een maximum van €25.000 per appartement).

Regionale duurzaamheidslening

Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarvoor een Duurzaamheidslening aan. Hiermee leen je tegen een aantrekkelijke rente geld voor energiebesparende voorzieningen. Niet alle gemeentes hebben een Duurzaamheidslening en de voorwaarden verschillen per gemeente. Wil je weten of jouw gemeente wel mee doet? Vul op deze website je woonplaats in en je ziet meteen of je gemeente deze lening aanbiedt.

De duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar en heeft een eigen rentetarief. Kijk hier voor het actuele tarief.

Meefinancieren in de hypotheek

Een andere optie is energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Dit is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde.  Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing, hierbij blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal €9.000 buiten beschouwing. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van minimaal €33.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar.

ASN Bank heeft een hypotheek die specifiek gericht is op verduurzaming van woningen. Deze hypotheek kan afgesloten worden met een apart leningdeel: ASN Duurzaam Wonen. Dit leningdeel heeft een laag rentetarief en is bedoeld om binnen twee jaar na het passeren van de hypotheek bepaalde energiebesparende maatregelen te treffen in de woning. Het afsluiten van ASN Duurzaam Wonen kan voor een rentekorting zorgen op de ASN Hypotheek.

Subsidies

Op dit moment is er een landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van onder andere zonneboilers en warmtepompen. Met deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wil de overheid stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten. De apparaten op deze lijst komen in aanmerking voor subsidie. Deze lijsten worden continu uitgebreid en bijgewerkt. Lees hier hoe je subsidie voor zo’n warmtepomp of zonneboiler aanvraagt.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]