Gasmonitor

Nederland wil van het gas af, maar hoe hard gaat dat eigenlijk? De hr-ketel blijkt nog steeds de markt te domineren. Maar in de Nederlandse keukens stappen we over naar elektrisch.

Gasmonitor

De Gasmonitor brengt Natuur & Milieu in beeld welke warmtetechnieken Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels of combinaties daarvan. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers en het aantal aangevraagde subsidies voor aardgasvrije technieken (ISDE). Er is dit jaar ook gekeken naar het aantal aansluitingen op een warmtenet.

Verkooprecord hr-ketel

Het totaal aantal verkochte hr-ketels nam in 2019 toe met 4,8% ten opzichte van 2018. Dit is fors meer dan het jaar ervoor, toen de groei 1,1% bedroeg. Over het totaal van de afgelopen zes jaar is er sprake van een stijgende trend. Het gaat hier hoofdzakelijk om de vervanging van ketels in de bestaande bouw. In de nieuwbouw worden steeds minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt. Begin 2020 was 83% van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij.

Warmtepomp grootste stijger

Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25% ten opzichte van 2018. Een positieve ontwikkeling, in absoluut aantal blijft de warmtepomp echter sterk achter bij de hr-ketel. Een deel van de hr-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, een zogenoemde hybride-installatie. Hoe groot dit aandeel hybride-installaties is, is niet bekend. Natuur & Milieu pleit ervoor dat deze cijfers wel beschikbaar komen.

Wat kun jij zelf doen?

Informeer bij je gemeente wanneer jouw wijk aan de beurt is en gasloos wordt. In 2021 moet dat voor iedere wijk bekend zijn. Voor een aantal wijken is het nu al duidelijk. Soms stelt de gemeente leningen of subsidies ter beschikbaar. Informeer naar de mogelijkheden.

Ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Overweeg dan om er een te huren of een hybride warmtepomp met een nieuwe zuinige HR ketel te kopen. Een hybride warmtepomp is stukken goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je gebruikt dan alleen nog gas als het heel koud is en kunt hiermee dus flink besparen. Ook voor een hybride warmtepomp geldt uiteraard dat je wel gebruik moet maken van groene stroom.

Van het gas afgaan is een ingrijpende operatie die aanpassingen in je huis vergt en geld kost. Natuur & Milieu begrijpt dat mensen wachten op plannen van de gemeente. We hopen dat je ondertussen wel die stappen zet die altijd goed en duurzaam zijn.

Maak je woning alvast klaar voor gasloos. Dan bespaar je al flink op je gasverbruik en CO2 uitstoot en heb je straks minder investeringen te doen. Hoe?

  • Isoleer muren, vloer en dak en zorg voor dubbel glas (hr++) in de ramen,
  • Leg zonnepanelen of een zonneboiler op je dak,
  • Koop geen gaskookplaat meer. Kies voor elektrisch koken op inductiekookplaten.

 Via onze woningtest ontdek je in een paar minuten welke isolerende maatregelen het beste passen bij jouw huis en wat je bespaart.

Wil je meer weten over gasloos wonen? Kijk dan hier.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor