Meer over de warmtepomp

Lees hier over de werking van de warmtepomp en het verschil tussen een elektrische en hybride pomp.

De elektrische warmtepomp

In Nederland wordt nog bijna elke woning verwarmd met gas. Dit kan echter ook anders; duurzamer. Een elektrische warmtepomp is één van de manieren waarop dit duurzamer zou kunnen. Wat een warmtepomp doet is – zoals de naam al doet vermoeden – het pompen van warmte van de ene plek naar de andere plek. Je zou het misschien niet zeggen, maar in de buitenlucht zit warmte – ook als hij rond het vriespunt is. Een warmtepomp pompt de warmte uit deze lucht de woning in. Hierdoor wordt de buitenlucht een heel klein beetje kouder, wat niet erg is aangezien er heel veel van is, en wordt het in de woning lekker warm. Overigens kan in plaats van de warmte uit de lucht ook de warmte uit de grond gebruikt worden als bron. Dit heeft als voordeel dat de grond in de winter minder afkoelt en de warmtepomp dus minder hard hoeft te werken (en dus efficiënter is). Je kan een warmtepomp ook zien als een omgekeerde koelkast. Een koelkast pompt de warmte vanuit de kast naar buiten. Bij een wat oudere koelkast die nog niet zo goed geïsoleerd is kun je vaak ook aan de achterkant de warmte voelen die hij naar buiten pompt.

Op den duur moeten we in Nederland van het gas af. Voor woningen is een elektrische warmtepomp een duurzaam alternatief om te verwarmen. Een warmtepomp is duurzaam omdat hij een klein beetje elektriciteit gebruikt om veel warmte naar binnen te pompen, tot wel 5 keer meer warmte dan elektriciteit. Om het systeem helemaal te verduurzamen kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden die de benodigde elektriciteit weer opwekken. Een dergelijk systeem kan zichzelf ook goed terugverdienen aangezien er dan helemaal geen kosten meer gemaakt hoeven te worden om de woning te verwarmen.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het wel noodzakelijk dat de woning goed geïsoleerd is en er een lage temperatuurverwarmingssysteem aanwezig is. Een volledig elektrische warmtepomp is interessant vanaf energielabel B.

 

Een warmtepomp is duurzaam omdat hij een klein beetje elektriciteit gebruikt om veel warmte naar binnen te pompen, tot wel 5 keer meer warmte dan elektriciteit. Bij een hybride warmtepomp is er naast de warmtepomp ook nog een gasgestookte installatie aanwezig. Dit is om bij te springen wanneer de warmtepomp het alleen niet aan kan, bijvoorbeeld ’s ochtends wanneer iedereen gaat douchen of wanneer het heel erg koud is in de winter.

 

Ook een warmtepomp in jouw huis?

We hebben op dit moment geen aanbieding voor een warmtepomp. Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer we weer een nieuw aanbod hebben? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

  • Bekijk de privacyverklaring
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]