Meer over de zonneboiler

Lees hier hoe een zonneboiler werkt en wat je ermee bespaart.

Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. Ook is het mogelijk om een zonneboiler aan te sluiten op je centrale verwarming (CV). Dit wordt een zonneboilercombi genoemd. Hiermee kan zo’n 50% bespaard worden op de kosten voor warm water.

Een zonneboiler installatie bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector van ongeveer 3 vierkante meter groot wordt op het dak geplaatst. Van belang is dat je dak hiervoor geschikt is. Als het een schuin dak is moet de oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest liggen. Vaak is het fijner om de panelen iets meer naar het oosten te richten dan pal zuid aangezien daar de zon opkomt ’s ochtends. Hierdoor heb je ’s ochtends snel warm water om te douchen door de zon en hoef je niet bij te verwarmen met gas of elektrisch. Op een plat dak kan een collector op een metalen frame geplaatst worden dat de collector de juiste kant op helt. Bij zowel een schuin als een plat dak is het van belang dat de draagkracht van het dak voldoende is. Een goede adviseur kan je hier bij helpen.

Het voorraadvat van 80 tot 300 liter wordt meestal bij je CV-ketel geplaatst. Hierin wordt het verwarmde water opgeslagen. Op zonnige dagen kan het water tot wel 90 graden verwarmd worden. Dit voorraadvat kan de warmte wel enkele dagen vasthouden doordat het goed geïsoleerd is. Handig voor als de zon even niet schijnt.

Bij de installatie is het van belang dat de aanwezige warmtebron (HR-ketel of anders) wel geschikt is voor combinatie met een zonneboiler. Bij een gasgestookte installatie moet de ketel hiervoor het NZ-label (Naverwarming Zonnewarmte) hebben.

 

Meer over zonneboilers

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]