Over energielabels

Net als veel producten heeft je woning ook een energielabel. Maar hoe zit dat precies? We leggen het je graag uit.

Voorlopig energielabel woning

In 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel in de brievenbus gekregen. Dit energielabel geeft een inschatting van de energieprestatie van de woning, waarbij G voor een zeer onzuinige woning staat en A voor een zeer zuinige woning. Dit voorlopige label is opgesteld op basis van openbare gegevens (bijvoorbeeld het bouwjaar van de woning) en houdt nog geen rekening met eventuele aanpassingen die de woningeigenaar aan de woning heeft uitgevoerd.

Definitief energielabel woning

Bij het definitief maken van het voorlopige label kun je als woningeigenaar eenvoudig online aangeven welke energiebesparende maatregelen je al hebt getroffen. Onder de energiebesparende maatregelen die meetellen voor het energielabel vallen alle aanpassingen aan de woning, inclusief gebouwgebonden installaties. Naast isolatie hebben dus ook zonnepanelen invloed op het energielabel.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om bij verkoop of verhuur van de woning een definitief energielabel te hebben. Woningeigenaren kunnen een definitief energielabel aanvragen. Hier kunnen ze door middel van foto’s en facturen aantonen dat aan hun woning bepaalde energiebesparende ingrepen zijn gedaan. Deze maatregelen worden vervolgens op afstand door een erkend adviseur beoordeeld.

De kosten die hiervoor in rekening gebracht verschillen per adviseur (die kun je zelf adviseur selecteren), maar variëren tussen iets minder dan tien euro tot enkele tientjes. Het aanvragen van een definitief energielabel kan overigens flink lonen. Uit recent onderzoek van de universiteit Tilburg blijkt dat een A-label de waarde van een woning met € 12.000 kan opstuwen.

Bekijk meer informatie over het energielabel voor woningen.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]