Meer over zonnepanelen

Ontdek hier hoe zonnepanelen werken, wat je ermee bespaart en wat de voordelen van panelen op jouw dak zijn. Je kunt zonnepanelen huren, delen of overstappen naar een 100% zonnestroom contract.

Hoe werken zonnepanelen?

De zon geeft energie af in de vorm van licht en warmte. Met behulp van zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium. Dat is een stof die in zand voorkomt. Als de zon op een zonnecel schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes silicium elektriciteit. Maar deze stroom kun je nog niet thuis gebruiken om bijvoorbeeld TV te kijken of een wasje te draaien. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig die de stroom naar de meterkast brengt en omzet in wisselstroom. Wanneer de elektriciteit, via de omvormer, in de meterkast is gekomen, kun je het gebruiken in huis. Op de meter van de omvormer kun je dan ook aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

Besparing: gas en CO2

Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat veel lager: 50 gram. Dat scheelt een flinke slok op een borrel, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.

Dat er bij zonne-energie nog CO2 vrijkomt, komt door de productie van de installaties zelf zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig en die tellen natuurlijk mee in de vergelijking met energie uit fossiele bronnen. De CO2 die vrijkomt door de bouw van koleninstallaties wordt ook meegewogen. Na 3,5 jaar heeft een zonnepanelen-systeem de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Er zijn ook al studies die laten zien dat de terugverdientijd al op één jaar ligt. In alle gevallen is de productie-energie van zonnepanelen dus geen reden om ze niet aan te schaffen.

De voordelen in het kort:

  • Je maakt gebruik van een 100% groene energiebron;
  • Het is een investering die al na circa 7 jaar is terugverdiend, daarna geniet je ongeveer 18 jaar van gratis stroom;
  • Je bent minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom.

Ja, ik wil zonnepanelen

Hebben we je overtuigd? Dat is mooi! Iedereen kan nu profiteren van zonne-energie. Ook als je een huis huurt, geen dak hebt om zonnepanelen op te leggen of geld om ze te kopen. Je kunt zonnepanelen ook huren, delen of overstappen naar een 100% zonnestroom contract.

Bekijk het aanbod
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]