Isolatie van een schuin dak

Laat je schuine dak isoleren! Zo bespaar je op stookkosten en woon je comfortabeler. Lees hier meer over de opties wanneer je dakisolatie voor je schuine dak overweegt.

De meeste woningen in Nederland hebben al een geïsoleerd dak, maar de kwaliteit van die isolatie is vaak matig. Het loont om dat te verbeteren: met goede dakisolatie woon je comfortabeler en bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Als je een schuin dak hebt, zijn er verschillende manieren om dat aan te pakken.

Ga je renoveren? Isoleer dan meteen de buitenkant

Moet je dak worden gerenoveerd? Dat is een goed moment om de buitenkant van je schuine dak te laten isoleren. Een professioneel bedrijf haalt dan de pannen van je dak af, plaatst het isolatiemateriaal op je dak en legt de dakpannen weer terug. Je dak wordt hiermee hoger en de aansluiting met de dakgoot moet vervolgens worden hersteld. Hoewel dat een flinke ingreep is en je er een dag mee kwijt bent, is het de beste manier van isoleren: er is zo ruimte voor voldoende isolatiemateriaal, wat ook niet onderbroken wordt door de balken van je dak. Daarom kun je rekenen op de beste isolatiewaarde.

Dak in goede staat? Isoleer dan de binnenkant

Als je dak niet gerenoveerd hoeft te worden, kun je er ook voor kiezen om de binnenkant van je schuine dak te laten isoleren. Dat levert een goede isolatie op. Wij raden aan om ook hier een professioneel bedrijf in te schakelen, maar als je echt een doorgewinterde klusser bent, zou je dit ook zelf kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat je geen recht op subsidie hebt als je de klus zelf doet. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor dit type dakisolatie. Bijvoorbeeld isolerende gipsplaten tussen de balken van je dak, waarmee je in één keer klaar bent.

Onder je dakpannen isoleren – beter van niet

Soms is de enige mogelijkheid voor dakisolatie het (laten) spuiten of blazen van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Wij vinden dit geen goed idee, want het levert matige isolatie op. En als er later op aan het dak wordt geklust, kan er een hoop rommel vrijkomen. Geen aanrader, deze optie.

Kosten

De kosten voor het laten isoleren van een schuin dak zijn voor een gemiddelde woning € 5.200,- , je bespaart hiermee maar liefst 1.000 m3 gas en € 650,- per jaar (bron: Milieu Centraal). Verwarm je de zolder niet? Ook dan is het verstandig je dak te laten isoleren. Je bent dan gemiddeld € 2.900,- kwijt aan de isolatie en bespaart per jaar € 400,-

Goedkoop alternatief: zoldervloer isoleren?

Het isoleren van je dak is vooral nuttig als je je zolder wilt gebruiken als bijvoorbeeld slaapkamer of hobbykamer. Is het alleen een opslagruimte en kom je er bijna nooit? Dan is zoldervloerisolatie een prima alternatief.

Schuin dak isoleren? Gebruik deze checklist

Wil je je schuine dak laten isoleren? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet in deze checklist.

Alles over dakisolatie

Wil je meer weten over hoe dakisolatie precies werkt? Welke isolatiemaatregelen er zijn? En hoeveel je precies bespaart? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vertelt je er alles over.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]