Simpele tips

We hebben een aantal simpele tips voor je op een rijtje gezet. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om thuis energie te besparen!

Voor jou: een gratis e-boek vol handige energiebesparingstips!

In “Slimwoner in 22 stappen” vind je slimme tips waarmee je thuis in een handomdraai energie kunt gaan besparen. Duurzaam leven, zonder dat het ten koste gaat van het milieu of je portemonnee. Download het gratis e-boek! Een greep uit de tips lees je hieronder. Wij maken energie besparen makkelijk.

Was cool, is cool

Wassen op 60 graden kost je bijna twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Tegenwoordig werken wasmiddelen echt prima bij lagere temperaturen. Maak je je dan nog steeds zorgen om hygiëne, was dan je vaat- en handdoeken apart op warme temperaturen en alle andere dingen op 30 graden.

Op die manier bespaart een gemiddeld huishouden zomaar een paar tientjes per jaar, en wel 40 kg CO2 uitstoot. En dat staat gelijk aan bijna 500 kilometer rijden met de auto. Als je je was opspaart zodat je altijd volle trommels draait, scheelt dat ook weer energie. En een tientje per jaar.

Gratis opfriscursus

De gemiddelde airconditioning staat zo’n 50 dagen per jaar aan en verbruikt in die tijd evenveel als alle verlichting in een jaar. Terwijl je doel uiteindelijk is om de gevoelstemperatuur omlaag te krijgen, en daarvoor kan je ook een ventilator gebruiken. Maar waarom zet je niet gewoon eens lekker het raam open? Even lekker uitwaaien, frisse lucht, een begroeting van een zeemeeuw of gewoon even voelen hoe lekker het buiten ook alweer was.

Een keertje per dag goed door luchten is sowieso goed voor het binnenklimaat. Want in een huis dat niet goed geventileerd wordt, is veel vochtige lucht aanwezig. Het opwarmen van die vochtige lucht kost onnodig veel energie. Als je je huis ventileert voordat je de verwarming aanzet kan je een paar tientjes aan kosten per jaar besparen.

Jouw huis, unplugged

Wist je dat de meeste stroom die een magnetron verbruikt naar het digitale klokje gaat? Op diezelfde manier slurpen al je elektronische huishoudelijke apparaten stilletjes je stopcontacten leeg. Televisies op standby, computers in slaapstand, printers die niet echt uit staan, WiFi-routers, noem het maar op. Zelfs als je denkt dat alles uit is, is dat niet echt zo.

Vaak is dit sluipverbruik verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik in het leven van zo’n apparaat. En dat loopt ook flink op in het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden! Hier zijn wat slimme oplossingen voor. Zet bijvoorbeeld een tijdschakelaar op deze apparaten, en laat ze daarmee vanzelf ’s nachts helemaal uitgaan. Of gebruik een standby-killer die de stroom uitschakelt van alle randapparatuur van een computer zodra die computer zelf uitgaat.

Maar deze apparaten verbruiken zelf ook weer energie. Daarom kan het ook slim zijn om een energiemeter te kopen en zelf te meten welke apparaten een hoog sluipverbruik hebben. Deze apparaten kun je vervangen of helemaal uitzetten als je ze niet gebruikt.

Isoleren kun je leren

Slim je huis verwarmen is één ding, maar slim je huis isoleren is misschien wel nog veel belangrijker. Want met een paar simpele ingrepen maak je al flinke stappen, en zelfs de ‘grote’ ingrepen zijn op hun beurt weer relatief simpel. Deuren dicht, radiatorfolie, tochtstrips, HR++ glas, brievenbusborstels, spouwmuur- en vloerisolatie…

Meer (ingezonden) energiebesparingstips

Meer lezen? In het e-boek vind je nog veel meer handige tips. Ook delen we graag de energiebesparingstips van enkele lezers met je. Je ziet ze hieronder:

Radiatoren? Houd het luchtig

Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen dat je verwarming tikt, borrelt of niet goed opwarmt. Daardoor verbruikt je CV-ketel meer gas als je de verwarming aanzet. Vooral bij oudere CV-installaties kan dit een grote rol spelen. Daarom is het verstandig om een paar keer per jaar de ontluchtingskraantjes van je radiatoren even open te draaien. Zo blijven je radiatoren optimaal presteren.

Zorg dat je radiatoren vrijstaan

Als je zorgt dat je radiatoren goed vrijstaan, werken ze een stuk efficiënter. Zorg er daarom voor dat je gordijnen er niet tegenaan hangen, of dat de kast of bank een klein stukje van de radiator verwijderd staat. Zo kan de warme lucht zich beter verspreiden in de ruimte.

Radiatorfolie

Door je radiatoren aan de achterkant te beplakken met radiatorfolie zorg je ervoor dat ze de warme lucht kwijt kunnen. Zo gaat de warmte niet in je muren zitten, maar gaat het de ruimte in. Dit geldt overigens ook voor een convectorput. Door die aan de binnenkant te beplakken met folie, gaat de warmte niet verloren onder de vloer. Radiatorfolie is eenvoudig aan te brengen en heeft een groot effect. Bovendien is het vanaf de voorkant niet te zien dat ze een jasje aanhebben.

Ledlampen en bewegingsmelders

Vervang je halogeen- en gloeilampen in huis door dimbare ledlampen. Het vergt een investering, maar ledlampen verbruiken een stuk minder energie dan andere lampen. Bovendien hebben ze een langere levensduur. Ook is het handig om in ruimtes waar je niet zo vaak komt, of in doorgangsruimtes bewegingsmelders te installeren. Zo is er licht wanneer je het nodig hebt, maar weet je zeker dat alle lampen ook weer uit gaan. Dus ook op de plekken in huis waar je niet zo vaak komt. Bovendien is het ook erg makkelijk, bijvoorbeeld als je met je volle handen een bepaalde ruimte inloopt.

Installeer een slimme meter

Vervang je huidige meters voor elektriciteit en gas voor zogeheten slimme meters. Deze digitale meter houdt net als een normale meter het energieverbruik bij van je woning. Met een slimme meter kan je je eigen verbruik inzien en zie je dus snel waarop je eenvoudig kunt besparen. Ook handig: een slimme meter stuurt automatisch je meterstanden door naar de netbeheerder. Dan hoef je dat ook niet meer zelf te doen!

Tijdens hele koude periodes…

Tip voor een – meestal korte – periode met heel lage temperatuur ’s nachts en ook vorst overdag: doe de gordijnen in huis overal dicht (eventueel aanvullend onderaan met opgerolde handdoek afsluiten om de koude luchtstroom te stoppen). Doe dat in ongebruikte kamers ook vooral overdag.

Ook kun je een bepaalde hoek in je kamer warmer houden dan de rest, zodat de rest van de ruimte kouder mag blijven. Zo heb ik zelf een klein stuk vloer met vloerverwarming (gewoon op de CV), uiteraard met zwaar warmte-isolatiepakket eronder.

Uit de ruimte? Uit, de radiator!

Het heeft weinig zin om een ruimte te verwarmen waar toch niemand komt. Draai daarom de radiator uit in ruimtes waar je niet bent. Zo kan je bijvoorbeeld overdag de radiator in de slaapkamer of in de gang prima uitzetten. Door de temperatuur per kamer te regelen, bespaar je al gauw een paar tientjes per jaar.

’s Nachts een dikke trui

Maak je het thuis graag laat? Zorg dan dat je kamerthermostaat toch tijdig op de nachtstand gaat. Het koelt dan langzaam af in huis, maar je hebt geen stookkosten. Wordt het dan wat later, dan kan je gewoon een dikke trui aantrekken. Fijn, voor in de nachtelijke uurtjes, en je bespaart zo een tientje per maand.

Een nieuwe vloer? Vloerverwarming!

Met een vloerverwarming kun je zo’n 10 tot 15% besparen op je stookkosten in vergelijking met gewone radiatoren. De warmtestraling van de vloer zorgt ervoor dat de temperatuur in huis lager kan blijven. Maar let op! Vloerverwarming spaart alleen op stookkosten in een zeer goed geïsoleerd huis, anders verlies je juist meer warmte en zijn de stookkosten hoger dan met radiatoren.

Oplader uit het stopcontact

Heel makkelijk, die oplader die op je nachtkastje ligt. Met de stekker in het stopcontact, zodat je ’s avonds alleen je telefoon nog maar hoeft aan te sluiten. Bedenk wel dat je oplader ook stroom verbruikt als je telefoon, laptop of tablet niet is aangesloten. Haal daarom de stekker van je opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Let wel: dit is vooral zo bij ouderwetse opladers. In de regel geldt; als de oplader warm wordt terwijl hij niet gebruikt wordt, dan verspil je energie.

Deuren dicht!

Doe structureel alle deuren en tussendeuren dicht, zo kun je veel energie besparen. Dan gaat de warmte niet van een verwarmde kamer naar hal of een onverwarmde kamer.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]