Vijf aandachtspunten bij isolatie

Houd rekening met de volgende vijf aandachtspunten wanneer je overweegt je woning te laten isoleren.

Heb je toestemming nodig?

Woon je in een huurhuis? Dan moet je toestemming vragen aan de verhuurder om de woning te mogen isoleren of andere energiebesparende maatregelen uit te voeren. Heb je een koopwoning en maak je onderdeel uit van een VvE? Dan zijn er vaak regels voor wijzigingen aan het uiterlijk van je woning. Veel energiebesparende maatregelen zijn van binnenuit toe te passen waardoor er vaak geen toestemming voor nodig is. Tegelijkertijd zijn er ook verschillende constructies voor leden van een VvE om de opbrengsten en kosten te delen met andere leden. Het is daarom altijd verstandig om de VvE te raadplegen. Zorg dat je schriftelijk akkoord hebt om de aanpassingen aan je woning te laten verrichten, voordat je vrijblijvend een offerte aanvraagt.

Is je woning geschikt?

Elke woning kan nageïsoleerd worden, maar niet alle vormen van naïsolatie zijn in elke woning mogelijk. Voor spouwmuurisolatie is het noodzakelijk dat je huis een lege spouw heeft. Zo mag er bijvoorbeeld geen puin of oude isolatie in zitten en mogen er geen vleermuizen in wonen. Daarnaast moet de buitengevel kunnen ademen. De toepassing van geglazuurde bakstenen of verf maakt een gevel mogelijk ongeschikt voor spouwmuurisolatie. Ook kan het nodig zijn om extra aanpassingen te doen, zodat de muur nog steeds goed ventileert. Voor bodem- of vloerisolatie is het noodzakelijk dat de woning een lege kruipruimte heeft van voldoende hoogte.

Door je huis goed te isoleren stop je het tochten door naden en kieren in je gevel. Dit is in eerste instantie prettig vanuit het oogpunt van comfort en energieverlies. Maar als de woning bijna helemaal luchtdicht gemaakt wordt, moet je wel denken aan het ventileren van de woning. Om deze reden is het belangrijk dat je ook mechanisch gaat ventileren als je de hele schil (dak, vloer en gevel) gaat isoleren.

Moment van de verbouwing

Ben je van plan herstelwerkzaamheden uit te gaan voeren aan onderdelen van je woning? Dan loont het om ook uit te zoeken of je gelijk energiebesparende of isolerende maatregelen kunt treffen.  Bij herstel aan je dak kun je het misschien gelijk (beter) laten isoleren. Bij nieuwe kozijnen, kun je misschien gelijk HR++ of triple glas laten plaatsen. En overweeg je de vloer te vervangen? Kijk dan gelijk wat de opties zijn voor vloerisolatie. Door dit gelijktijdig aan te pakken, kun je veel kosten besparen.

Financiering van de maatregelen

Er zijn verschillende manieren om energiebesparende maatregelen aan je woning te financieren. Zo kun je natuurlijk je spaargeld inzetten, maar je kunt ook gebruik maken van geleend geld. De belangrijkste financieringsmogelijkheden hebben we voor je onder elkaar gezet.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een energiebespaarlening: een aantrekkelijke rente en bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. Of misschien kom je wel in aanmerking voor een regionale duurzaamheidslening bij jouw gemeente. Een andere optie is energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. En natuurlijk is het altijd goed om te kijken of je subsidie kunt krijgen. Ontdek alle financieringsmogelijkheden die er zijn.

Uitvoering van de isolatie

Om er zeker van te zijn dat de naïsolatie goed verloopt, is het belangrijk om te kijken naar de certificaten van de uitvoerende instantie. Een KOMO procescertificaat voor naïsolatie is hier het belangrijkste certificaat. Zo heb je zekerheid over de consistentie van de kwaliteit en eigenschappen van het isolatieproduct. Ook weet je dan dat het proces op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat het eindresultaat voldoet aan de gespecificeerde prestaties.

Daarnaast is voor de veiligheid van de werknemers het ook van belang dat een uitvoerder het VCA certificaat heeft. Die afkorting staat voor VGM (Veiligheid Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Hiermee toont de uitvoerder aan dat zij gecertificeerd zijn volgens de veiligheidseindtermen die de Stichting Samenwerken voor Veiligheid heeft opgesteld.

Wanneer je kiest voor isolatie via Natuur & Milieu, kun je er zeker van zijn dat de certificaten van de leveranciers goed voor je geregeld zijn.

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]