Denk bij isoleren ook aan vleermuizen en vogels

Woon je in een wat ouder en slecht geïsoleerd huis, dan woon je daar vaak niet alleen. In de spouwmuur kan een vleermuizenfamilie huizen. Onder de dakpannen maakt een stelletje huismussen vast een nestje en de gierzwaluw ziet je dakgoot als favoriete onderkomen. Zij worden een stuk minder enthousiast van je voornemen je huis goed te isoleren, want raken daarmee hun onderkomen kwijt. Wat kun je doen om ook in de behuizing van deze dieren te voorzien?  

Binnen Nederland geldt de Wet Natuurbescherming. Binnen deze wet ben je verplicht om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld vleermuizen en ben je vervolgens verplicht om beschermende maatregelen te treffen wanneer er negatieve effecten voor deze dieren kunnen ontstaan.  

Ook het bedrijf wat bij je komt isoleren, is verplicht om zich aan deze wet te houden. In de praktijk is dat echter moeilijk. Vooral omdat er een grote variëteit is aan diersoorten en ze allemaal hun eigen kenmerken, broedgedrag en levensritme hebben. Alleen de ogen van een gespecialiseerde vogel- en zoogdierenexpert kunnen deze goed herkennen.  

Wil je er daarom zeker van zijn dat je de diersoorten een handje  helpt als je gaat isoleren, neem dan als woningeigenaar direct een aantal kleine extra maatregelen. Kies je er voor je spouwmuur te isoleren, metsel dan direct een vleermuizenkast in of hang deze op aan de gevel. Isoleer je je dak, leg dan speciale dakpannen die ruimte bieden voor vleermuizen of vogels. En denk bijvoorbeeld aan een kunstnest voor de gierzwaluw.  

Op de website van de Zoogdierenvereniging kun je gratis een handige folder bestellen waarin je meer kunt lezen over de verschillende mogelijkheden. 

 

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor