Dakisolatie

Met dakisolatie plaats je een isolatielaag aan de buiten- of binnenkant van je schuine- of platte dak om verlies van warmte in je huis tegen te gaan. In Nederland heeft al ruim 80% van de woningen een geïsoleerd dak, maar meeste zijn vaak matig geïsoleerd. En dat terwijl een dak zonder isolatie één van de grootste energieverspillers in huis is.

Omdat er verschillende type daken zijn, bestaan er verschillende isolatieoplossingen. In deze video zetten we ze kort voor je op een rijtje. Check welke isolatievorm op jouw dak van toepassing is.

Waarom dakisolatie?

  • Ten opzichte van spouwmuur-, vloer- en bodemisolatie levert dakisolatie veruit de meeste energiebesparing op.
  • Dakisolatie is vaak een grote ingreep vergeleken met andere vormen van isolatie. Je kunt om deze reden je dak het beste isoleren wanneer deze gerenoveerd moet worden.
  • Dakisolatie is duurder vergeleken met andere vormen van isolatie maar heeft een korte terugverdientijd.
  • Wanneer je de zolder niet gebruikt en deze goed af te sluiten is, werkt zoldervloerisolatie beter. Hiermee voorkom je namelijk dat je zolder zelf ook verwarmd wordt.

Een goed geïsoleerde woning zal uiteindelijk een combinatie hebben van dak- of zoldervloerisolatie, bodem- of vloerisolatie, HR-glas en spouwmuurisolatie. Hoe meer een woning geïsoleerd is, hoe lager de energiekosten worden.

Materiaal dakisolatie

Bij dakisolatie is het van belang dat het isolatiemateriaal KOMO-gecertificeerd is en een hoge isolatiewaarde (Rc) heeft. Kies voor een Rc-waarde van 4 of hoger om je dak echt goed te isoleren. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe hoger de besparing.

Voor dakisolatie werkt Natuur & Milieu samen met isolatiebedrijf Pluimers. Ze maken gebruik van onder andere vlas en gipsplaten en geven tien jaar garantie.

Wat bespaar je?

Bij een gemiddelde tussenwoning met een verwarmde zolder bespaar je ongeveer € 650 op je energierekening. Daarnaast kun je de zolderruimte ook gebruiken als slaapkamer of hobbykamer. Wil jij weten wat je nog meer kunt besparen? Doe de woningtest en je weet het binnen enkele minuten.

Heb je een schuin dak of een plat dak?

Verschillende type daken vragen om een andere aanpak als het op isoleren aankomt. Lees verder over schuin-dakisolatie of plat-dakisolatie.

Schuin-dakisolatie Plat-dakisolatie
Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor