Je bent toe aan duurzame warmte!

Wat goed, jouw huis is al heel goed geïsoleerd. De volgende stap in de verduurzaming van je woning is duurzame warmte. We moeten namelijk allemaal van het gas af. Hieronder vind je een overzicht met wat jij kunt doen om af te stappen van aardgas, en welke alternatieven daarvoor beschikbaar zijn.

Waarom afstappen van aardgas?

We moeten in Nederland van het aardgas af. Aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor de uitstoot van CO2. Deze uitstoot zorgt voor verdere opwarming van de aarde: slecht voor ons klimaat en onze leefomgeving. We gebruiken aardgas in huis onder andere voor verwarming, koken en het verkrijgen van warm water uit de kraan en douche. Maar: er zijn alternatieven! Wat betekent het voor ons als consument om van aardgas af te stappen, en waar begin je?

Alternatieven: verwarmen

Elektrisch verwarmen en vloerverwarming

Een warmtepomp is een goed alternatief voor aardgas om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen én om je huis te voorzien van warm water. Een goed moment om over te stappen naar een warmtepomp is wanneer je cv-ketel vervangen moet worden. Deze is doorgaans na 12-15 jaar aan vervanging toe. Voor het overstappen naar een warmtepomp zijn vaak wel wat aanpassingen van je huis nodig.

Bij de overstap naar een warmtepomp is het belangrijk om isolatie in je woning aan te brengen. Een warmtepomp verspreidt warmte via vloerverwarming of zogenaamde ‘lagetemperatuur-radiatoren’. Heb je deze nog niet in je woning, dan zul je ze moeten installeren. De kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp verschillen sterk: van een paar duizend tot 10.000 euro. Voor een overzicht van mogelijke kosten in een gemiddelde tussenwoning, zie de tabel.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Vloerverwarming Bij aanschaf huis/verhuizing,
verbouwing van huis of vervanging van vloer
Van € 2.000 tot € 5.000
Warmtepomp Bij installatie vloerverwarming, lagetemperatuur-radiatoren.
Bij vervanging cv- of hr-ketel
Van € 6.000 tot € 10.000

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt, zoals industrie of een aardwarmtebron. Dit kan worden gebruikt om huizen en soms ook water te verwarmen.

Een huis aangesloten op een warmtenet heeft radiatoren met een thermostaat, net als bij aardgasverwarming, maar geen cv-ketel. Op verschillende plekken in Nederland liggen momenteel warmtenetten en veel gemeenten hebben al plannen om woningen op een warmtenet aan te sluiten. Informeer bij je gemeente of deze een warmtenet gepland heeft voor jouw buurt. Wil je niet aangesloten worden op een warmtenet, dan mag je dit weigeren en overgaan op een ander type verwarming zoals een warmtepomp. Bij nieuwbouw is weigeren niet altijd een optie.

Alternatieven: warm water

Zonneboiler

Zonneboilers gebruiken zonlicht om water te verwarmen. Op warme dagen kan het water van de zonneboiler tot wel 60°C worden verwarmd: net zo warm als water uit een boiler op aardgas. In de winter is extra verhitting nodig om het water tot 60°C te krijgen. Een warmtepomp kan dit doen. Zie hieronder een indicatie van kosten bij aanschaf van een zonneboiler.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Zonneboiler Kan altijd voor woningen met eigen dak Vanaf € 2.500

Vragen over de zonneboiler? Bekijk onze veelgestelde vragen over de zonneboiler of lees er meer over bij Milieu Centraal. Wil je weten of een zonneboiler iets voor jou is? Doe dan eens deze test!

Elektrisch water verwarmen

Om water te verwarmen in je keuken zonder gebruik van aardgas kun je ook een kokendwaterkraan (zoals Quooker) aanschaffen. Deze systemen zijn helaas echter niet zo zuinig met elektriciteit. Beter is een combinatie van een warmtepomp met bijvoorbeeld een zonneboiler; hiermee kan kraanwater verwarmd worden tot 60°C (net zo warm als kraanwater uit een boiler op aardgas). Zie hieronder de handigste timing voor installatie en de indicatieve kosten.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Warmwaterkraan Bij verbouwing keuken of bij vervanging kraan Tot € 1.500

Alternatieven: Koken

Elektrische oven

Een elektrische oven is een veelvoorkomend alternatief voor de gasoven. De elektrische oven heeft soms iets meer tijd

nodig om warm te worden dan een gasoven. Daarentegen is de elektrische oven door het gebruik van elektriciteit veiliger, en worden de ontwerpen steeds beter.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Elektrische oven Bij verbouwing keuken of bij vervanging aardgasoven € 100

Inductie

Bij inductiekoken gebruik je elektriciteit in plaats van aardgas. Dit is het meest gebruikte alternatief. Inductiekoken is een erg veilige manier van koken omdat er geen vuur en gas meer worden gebruikt, en je pit alleen verwarmt wanneer deze in contact komt met een pan. Zo verwarm je dus ook effectiever, waardoor er minder warmte, en dus energie, verloren gaat. En dat scheelt ook weer in de kosten!

Het kan zijn dat je bij het overstappen op inductie andere pannen nodig hebt. De meeste pannen die je nu koopt zijn al wel geschikt voor inductie. Houd er daarnaast rekening mee dat je een stroomtoevoer moet hebben. Zie hieronder de handigste timing voor installatie van een inductiekookplaat en de indicatieve kosten.

Wat? Wanneer? Indicatieve kosten afhankelijk van woning
Inductiekookplaat Bij vervanging kookstel op aardgas, of bij verbouwing keuken € 250-€ 1.000

Interesse?

Heb jij interesse in een of meerdere bovenstaande maatregelen of heb je nog vragen? Maak dan nu een afspraak. Onze partner Susteen kan je voorzien van advies passend bij jou woonwensen.

Maak een afspraak

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Kennispartner:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="38" title="false" description="false"]