De meeste woningen in Nederland hebben al een geïsoleerd dak, maar de kwaliteit van die isolatie is vaak matig. Het loont om dat te verbeteren: met goede dakisolatie woon je comfortabeler en bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Het isoleren van een plat dak gaat anders in zijn werk dan van een schuin dak. Lees hier meer over de verschillende plaatsingsmethoden en de meest gebruikte isolatiematerialen om platte daken te isoleren.

Isolatie van een plat dak is professioneel werk
Moet je dak worden gerenoveerd? Dat is een goed moment om je dak te laten isoleren. De isolatie van een plat dak moet altijd worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Een niet-geïsoleerd plat dak kun je op verschillende manieren laten isoleren, de beste optie is vanaf de buitenkant. Het risico op vochtschade is namelijk groot wanneer je kiest voor isolatie aan de binnenzijde van je platte dak. Er zijn twee manieren om het dak vanaf de buitenkant te isoleren.

Isolatie bovenop je platte dak, onder de dakbedekking
Wil je de beste isolatiewaarde, kies dan voor isolatieplaten bovenop het platte dak, afgewerkt met waterdicht materiaal. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, de isolatieplaten worden geplaatst en afgedekt met een nieuwe laag dakbedekking. Dit is vooral een optie als het dak toch al vervangen moet worden.

Isolatie bovenop de dakbedekking
Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kun je ervoor kiezen om drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten zetten. Daar bovenop komt een laag grind of tegels tegen het wegwaaien. De isolatiewaarde is dan wel een stuk lager. Deze isolatiemethode wordt vaak toegepast bij een dakterras, balkon en platte daken die frequent belopen worden.

In beide gevallen (bij zowel isolatie op als onder de dakbedekking) moet de dakrand in ieder geval 10 centimeter hoog zijn om te voorkomen dat regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. Mogelijk moet je de dakrand dus meteen een stukje laten verhogen.

Kosten
De kosten voor het laten isoleren van een plat dak zijn voor een gemiddelde woning € 3.700,- je bespaart hiermee maar liefst 850 m3 gas en € 550,- per jaar (bron: Milieu Centraal). Deze bedragen gelden voor een gemiddelde eengezinswoning. Mogelijke extra kosten voor het isoleren van een plat dak – als de dakbedekking vervangen moet worden – zijn niet meegenomen in de berekening.

Goedkoop alternatief: zoldervloer isoleren?
Veel zolders worden alleen gebruikt voor opslag. In dat geval kun je kiezen voor het isoleren van de zoldervloer.

Groen dak is geen vervanging van isolatie
Met planten of vetkruid op je dak help je wateroverlast in jouw buurt te beperken. Bovendien draagt meer groen natuurlijk bij aan een gezonde, prettige leefomgeving. Maar als isolatielaag is een groen dak niet voldoende.  Wel kan de begroeiing bijdragen aan de dakisolatie. Vooral ‘s zomers warmt een groen dak minder op. Maar het is geen vervanging van een goede dakisolatie. Groene daken isoleren geluid wel goed én een vegetatiedak kan de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar.

Plat dak isoleren? Gebruik deze checklist
Wil je je platte dak laten isoleren? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet in deze checklist.

Alles over dakisolatie
Wil je meer weten over hoe dakisolatie precies werkt? Welke isolatiemaatregelen er zijn? En hoeveel je precies bespaart? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vertelt je er alles over.

Lees meer over: