Er bestaan verschillende manieren om zonnepanelen te financieren. Natuurlijk kun je je spaargeld inzetten om ze te bekostigen. Beschik je niet over (voldoende) spaargeld, dan kun je gebruik maken van de hieronder genoemde mogelijkheden.

  • Energiebespaarlening
  • Regionale duurzaamheidslening
  • Meefinancieren in hypotheek
  • Huren of delen van zonnepanelen

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds en is in het leven geroepen om Nederlanders te helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen.

De Energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. Op energiebespaarlening.nl kan een lening worden aangevraagd voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de woning, dubbele beglazing of een zuinige hr-ketel. Het is mogelijk om een bedrag tot €25.000 te lenen, met een looptijd van 7, 10 en 15 jaar. Het rentepercentage ligt rond de 2,5%. Het precieze percentage hangt af van de gekozen looptijd van de lening. Let op: je mag tot 75% van je leenbedrag besteden voor de aanschaf van zonnepanelen, met een maximumbedrag van € 18.750,-. De overige 25% moet je besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie. Op de site vind je een handige leencheck.

Sinds juni 2015 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE) ook een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is wel dat de VvE uit minimaal 10 appartementsrechten bestaan. Het te lenen bedrag is hier uiteraard hoger, namelijk minimaal €25.000 tot maximaal €5 miljoen.

Regionale duurzaamheidslening

Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarvoor een Duurzaamheidslening aan. Hiermee leen je tegen een aantrekkelijke rente geld voor energiebesparende voorzieningen. Niet alle gemeentes hebben een Duurzaamheidslening en de voorwaarden verschillen per gemeente. Wil je weten of jouw gemeente wel mee doet? Vul je op deze website je woonplaats in en je ziet meteen of je gemeente deze lening aanbiedt.

De duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar en heeft een eigen rentetarief. Kijk hier voor het actuele tarief.

Meefinancieren in de hypotheek

Een andere optie is energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Dit is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde.  Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing, hierbij blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal €9.000 buiten beschouwing gelaten. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van minimaal €32.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar.

Een financiering kan worden aangevraagd bij de hypotheekadviseur.

Zonnepanelen huren of delen

Heb je een geschikt dak voor zonnepanelen, maar wil je geen geld investeren in de aanschaf van panelen? Of wil je liever nergens aan vastzitten? Dan kun je ook zonnepanelen huren. Je betaalt dan een vast huurbedrag per maand. Dit bedrag is inclusief installatie, monitoring, onderhoud en verzekering. Je loopt dus geen enkel risico.

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen, heb je geen dak of woon je in een huurhuis? Ook dan kun je je eigen zonne-energie opwekken. Profiteer van de zonnestroom die de zonnepanelen op een ander dak opwekken en investeer in een Zonnedeel.