Huis verduurzamen VVE. </br> Kan dat?

Als je in een gebouw woont met meerdere eigenaren zoals in een boven- of beneden woning of een appartementencomplex veel duurzame maatregelen gezamenlijk gemaakt moeten worden. In veel gevallen zijn de eigenaren verenigd in een VVE. Binnen de VVE worden beslissingen genomen over onderhoud en investeringen in het gebouw. Als je op een gezamenlijk gebouw zonnepanelen wilt plaatsen zijn er een aantal extra stappen die je moet ondernemen om iedereen in het gebouw mee te krijgen. Laat je dit niet weerhouden! Er zijn namelijk ook juist speciale regelingen die het extra interessant maken voor VVE’s om zonnepanelen te nemen! Natuur en Milieu helpt je graag op weg!

Wij zetten een aantal aandachtspunten voor je op een rij waar je aan moet denken als je zonnepanelen wilt. Let erop dat de regels per VVE erg kunnen verschillen daardoor kunnen we niet eenduidig zijn:

Huis verduurzamen VVE. </br> Kan dat?

Democratisch proces en statuten van de vereniging

Elke VVE heeft eigen regels voor gebruik van het gebouw. Daarin staat bijvoorbeeld ook wat er nodig is om tot een beslissing te komen: Moet iedereen het unaniem eens zijn of is een (kleine) meerderheid voldoende. De beheerder van de VVE kent deze regels en kan je daar verder mee helpen. Zaak is sowieso om de mede-eigenaren mee te krijgen met jouw plan. Hoe meer mensen mee willen doen hoe makkelijker het proces is en hoe goedkoper de installatie kan worden.

Huis verduurzamen VVE. </br> Kan dat?

Hoeveel ruimte is er voor zonnepanelen op het gebouw?

Onderzoek of laat onderzoeken hoeveel panelen er op jouw gebouw geplaatst kunnen worden. Denk niet alleen aan het dak maar ook aan bijgebouwen zoals fietsenstallingen of garageboxen. Ook kunnen zonnepanelen op de gevels of balkons geplaatst worden. Als bekend is hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden kun je berekenen wat deze panelen voor jou én de mede-eigenaren opleveren. De opbrengst van panelen die op gezamenlijke delen van het gebouw liggen (gedeeld dak bijvoorbeeld) zullen onder de eigenaren verdeeld moeten worden.

Huis verduurzamen VVE. </br> Kan dat?

Hoe wordt de opgewekte elektriciteit verdeeld tussen de eigenaren?

In verschillende gebouwen is de elektrische installatie ook verschillend geregeld. Als er zonnepanelen geplaatst worden is het van belang hoe de opgewekte elektriciteit onder de eigenaren verdeeld wordt. Wordt het verrekend op een centrale meter of de meter van elke aansluiting verrekend worden. De beheerder van de VVE weet hoe het in jouw gebouw is geregeld en wat de mogelijkheden zijn.

Op de site van Milieucentraal staat veel informatie over het verduurzamen van gebouwen met een VVE. Hier kun je veel extra informatie vinden.