Veelgestelde vragen 1

De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

 • Over deze campagne

  • Wie, wat, waarom?

   Energie besparen in huis is slim. Want met elke besparingsmaatregel gaat je energierekening omlaag. Dat scheelt geld en is goed voor het milieu. Bovendien is een energiezuinig huis ook een comfortabel huis. Behaaglijk warm in de winter en aangenaam koel in de zomer.

   Maar waar moet je beginnen? Wat zijn de quick wins? Wat levert de grootste besparing op? En hoe weet je zeker dat je een goede deal hebt bij een partij die echt duurzaam is?

   Natuur & Milieu wijst je graag de weg. Met gefundeerd en vooral onafhankelijk advies. Door het je gemakkelijk te maken en regelwerk uit handen te nemen. En door een uitstekend aanbod uit te onderhandelen bij betrouwbare partijen.

  • Waarom richt Natuur & Milieu zich op energiebesparing?

   Natuur & Milieu werkt aan een gezonde, duurzame en mooie wereld. Een wereld waarin je prettig, comfortabel en duurzaam woont. Voor de verduurzaming van Nederland is het van groot belang om minder aardgas (en kolen) te gebruiken. Dat kan als huishoudens en bedrijven veel zuiniger omgaan met energie en zelf schone energie opwekken.

   We willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen met een milieuvriendelijke leefstijl. Dus maken we het je gemakkelijk. Bovendien geven wij onafhankelijk advies en weet je zeker dat je echt duurzaam bezig bent. Dat geeft een goed gevoel.

  • Wat regelt Natuur & Milieu voor mij?

   We helpen consumenten door al het regelwerk voor ze uit handen te nemen: je hoeft zelf niet meer offertes op te vragen, kwaliteit te checken, de leverancier te controleren, te onderhandelen over de prijs en tenslotte niet onbelangrijk: de duurzaamheid van het product te checken.

   Energiemaatregelen nemen met Natuur & Milieu is gemakkelijk. Op deze website ontdek je snel welke maatregelen het meeste opleveren. Wij geven je ook onafhankelijk advies over de ‘energiestap’ die je het beste als eerste kunt maken. Uiteraard passend bij jouw woonsituatie.

   Natuurlijk kies je het liefst voor de beste kwaliteit. De nieuwste techniek en de laatste inzichten. Maar je wilt ook niet te veel betalen. En je wil zeker weten dat je te maken krijgt met een betrouwbare partij die echt duurzaam werkt.

   Van de offerte tot de installatie, Natuur & Milieu zorgt ervoor dat alles goed geregeld is. Dus geen rompslomp. Zo weet je zeker dat je een goede deal hebt. Wij selecteren onze leveranciers zorgvuldig. Bovendien kopen we collectief in, zodat we een uitstekende prijs bieden.

  • Wat gaat Natuur & Milieu dan precies doen?

   Natuur & Milieu informeert consumenten over energiebesparing, licht toe waarom het zo belangrijk is om energiebesparende maatregelen te treffen en wat voor effecten dit verduurzamen heeft op het milieu. Meer over de visie van Natuur & Milieu is te lezen bij Onze drijfveer. Daarnaast laten we mensen met handige tips en het gratis e-boek zien hoe makkelijk het kan zijn om zelf in een handomdraai het huishouden duurzamer in te richten.

   Samen met bedrijven ontwikkelt Natuur & Milieu daarnaast een aanbod voor consumenten om energie te besparen: van isolatiemateriaal tot energiezuinige huishoudelijke apparaten en verlichting. Natuur & Milieu maakt met bedrijven afspraken over prijs en kwaliteit en kan daardoor aantrekkelijke aanbiedingen doen aan consumenten: goede materialen tegen een scherpe prijs en ook nog eens alles voor je geregeld. Het hele jaar door kun je gebruik maken van deze deals.

   Sommige aanbiedingen zijn specifiek voor woningeigenaren. Van andere aanbiedingen kan iedereen gebruik maken, bijvoorbeeld de aanschaf van tochtstrips en radiatorfolie.

  • Met welke partijen werkt Natuur & Milieu samen in deze campagne?

   Slimwoner.nl is een initiatief van Natuur & Milieu. SNS Bank, BLG Wonen, de ASN Bank, Greenchoice en HOOM zijn als hoofdpartners verbonden aan Slimwoner. Daarnaast werken we samen met leveranciers, die de aanbiedingen leveren. Zo levert Nederland Isoleert de spouwmuur-, bodem- en vloerisolatie.

  • Ontvangt Natuur & Milieu geld voor deze campagne?

   Ja. Natuur & Milieu hecht er veel waarde aan dat de aanbiedingen goed scoren op klantvriendelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid. Met veel zorg selecteerden we geschikte leveranciers en sturen deze aan.

   Daarnaast leggen we de kwaliteitsafspraken met de leverancier juridisch vast, organiseren we steekproefsgewijs onafhankelijke inspecties en beantwoorden wij publieksvragen over de actie. Ook maken en onderhouden wij de actiewebsite en adverteren we onder andere op radio en via online kanalen.

   Ten behoeve hiervan ontvangt Natuur & Milieu een vergoeding van de hoofdpartners. Per geworven klant krijgt Natuur & Milieu een vaste onkostenvergoeding, die wordt betaald door de leveranciers.

 • Warmtepompen

  • Wat is een warmtepomp?

   Een warmtepomp is één van de meest duurzame warmtebronnen. De warmtepompsystemen die wij aanbieden halen energie uit de lucht. De warmte uit ventilatie- en buitenlucht wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem in je huis. Een grondbron is niet nodig. Zelfs bij temperaturen van -20°C en +37°C zorgt een warmtepomp voor een aangenaam binnenklimaat. Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de pomp te laten draaien. Het is voor goed geïsoleerde woningen met een lage energiebehoefte zelfs mogelijk om de gasaansluiting af te sluiten. Je gasverbruik kan hiermee dus terug naar nul.

  • Hoe werkt een warmtepomp?

   De technologie voor warmtepompen is niet nieuw. Een koelkast werkt namelijk volgens hetzelfde principe. De binnenkant van een koelkast is de warmtebron waaraan warmte wordt onttrokken. Aan de achterkant wordt deze warmte weer afgegeven. Zoals een koelkast koelt, kan een warmtepomp verwarmen (en koelen) met gratis, schone buitenlucht.

  • Welke soorten warmtepompen bieden jullie aan?

   Indien je huis geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp, heb je twee keuzes: je kunt kiezen voor een warmtepomp als aanvulling op een (bestaande) cv-ketel. Zo’n zogenaamd hybride systeem kiest continu de meest kostenefficiënte manier van verwarmen. Of je kunt kiezen voor alléén een warmtepomp voor verwarming, warm water én koeling: dat wordt een monovalent warmtepompsysteem genoemd. Een warmtepomp is maatwerk. Een Nefit warmtepompspecialist kan je bij de keuze van een systeem adviseren. Indien je een vrijblijvende offerte aanvraagt zal er contact opgenomen worden om je situatie te bespreken. Natuur & Milieu biedt EnviLine warmtepompen en Ventiline ventilatiewarmtepompen geleverd door Nefit aan. Ook de installatie van de warmtepomp zit bij de prijs inbegrepen. Bekijk de brochures voor uitgebreide productinformatie.

  • Wie is de leverancier van de warmtepompen?

   Dat is Nefit. Nefit systemen worden verkocht in Nederland (en meer dan 20 landen). Nefit beschikt over een zeer geavanceerd productiesysteem met alle aandacht voor kwaliteit. Tijdens het productieproces gelden er strenge eisen: alle producten worden als extra waarborg uitgebreid getest. Het individuele testrapport gaat met elk product mee in de doos. Lees meer over Nefit.

  • Waar bestaat een warmtepompset uit?

   Elke warmtepompset van Nefit bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, eventueel aangevuld met een warmwaterboiler. De keuze is onder meer afhankelijk van het voor jouw woning benodigde verwarmingsvermogen. Wil je weten welk systeem voor jouw huis eventueel geschikt is? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  • Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

   Jouw woning is geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp als de woning redelijk goed is geïsoleerd en als er (deels) vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming in de woning aanwezig is. Bij een slechte isolatie moet de warmtepomp namelijk meer werk leveren om het warmteverlies weer aan te vullen. Dat betekent dat er meer elektrische energie nodig is, hetgeen verwarming via warmtepomp minder duurzaam en tegelijk duurder maakt. Voor een hybride warmtepomp is het niet in alle gevallen noodzakelijk dat er lage temperatuurverwarming aanwezig is.

   Indien er geen vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren aanwezig zijn, kan Nefit daar in voorzien. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt via onze website, word je persoonlijk geadviseerd door een Nefit warmtepompspecialist.

  • Kan ik een warmtepomp combineren met (bestaande) radiatoren?

   Dat is niet aan te raden voor een volledig elektrische warmtepomp. Ideaal zijn verwarmingssystemen die werken met een watertemperatuur tot 35°C á 45°C. Een zogenaamd lagetemperatuur (LTV) systeem, zoals vloer- en wandverwarming en sommige convectoren, zorgt voor een optimaal rendement. Ook kunnen lage temperatuurradiatoren worden toegepast. Zelfs bij watertemperaturen tot circa 55 °C  kan al een aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd. Bij een hybride warmtepomp volstaan de conventionele radiatoren soms wel.

   Laat Nefit voor je doorrekenen welke besparing in jouw situatie van toepassing kan zijn. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  • Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

   Met een warmtepomp van Nefit kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Er wordt namelijk hoofdzakelijk elektriciteit gebruikt, in plaats van gas, om de woning te verwarmen. Daardoor daalt je gasverbruik voor verwarming aanzienlijk. Met een hybride warmtepomp bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 400 kilo CO2 op basis van grijze stroom en 1710 kg op basis van groene stroom. In totaal kan zo’n 75% van worden bespaard op het gas benodigd om te verwarmen. Dit komt neer op 975 m3 gas wat elk jaar bespaard wordt. Oftewel een besparing op de gasrekening van zo’n €630,-

   Met een volledig elektrische warmtepomp en een lage temperatuur verwarming bespaart datzelfde huishouden elk jaar zo’n 555 kg kilo CO2 op basis van grijze stroom en 2880 kg op basis van groene stroom. De volledige gasvraag van 1600 m3 kan door de warmtepomp worden overgenomen. Wel moet je dan ook elektrisch gaan koken (koken is per jaar ongeveer 10 m3 gas). Dit bespaart per jaar wel €1040,- op de gasrekening.

   Je elektriciteitsverbruik zal in beide gevallen wel stijgen, maar per saldo ben je voordelig uit. Bovendien spaar je het milieu, omdat je de CO2-uitstoot flink reduceert. Wanneer je de stroom opwekt met eigen zonnepanelen is er zelfs helemaal geen sprake van CO2-uitstoot van het warmtepomp-deel. Wil je weten wat voor jouw situatie de besparing is? De Nefit adviseur kan je er alles over vertellen. Vraag meteen een offerte aan.

  • Verbruikt een warmtepomp energie?

   Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en bespaart gas. Per bespaarde m3 gas verbruikt een warmtepomp ongeveer 2 kWh elektriciteit. De huidige marktprijzen zijn ongeveer €0.65 per m3 gas en €0.20 per kWh. Per m3 gas die je bespaart ben je met een warmtepomp dus €0.25 goedkoper uit. Dit is mogelijk omdat een warmtepomp gratis warmte uit de lucht haalt en het niet allemaal uit de verbruikte elektriciteit hoeft te halen.

  • Wat is COP?

   COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Deze aanduiding geeft het rendement van een warmtepomp systeem weer. Een COP van 4 bijvoorbeeld, betekent dat het systeem 4kW aan energie levert voor iedere kW energie die erin gestopt wordt.

  • Wat is ErP?

   ErP staat voor ‘Energy related Products’. Deze richtlijn moet onder andere zorgen voor 20% minder energieverbruik. Hierbij worden minimumeisen gesteld aan producten (EcoDesign) en een verplicht energielabel ingevoerd voor verwarmingsproducten en -systemen.

  • Wat kost een warmtepomp van Nefit?

   Er zijn verschillende Nefit warmtepompen beschikbaar. Een hybride systeem is goedkoper dan een monovalent systeem (waarbij uw CV-ketel niet meer nodig is). Voor een monovalent systeem ontvangt u echter relatief meer subsidie. De prijzen van hybride warmtepompsystemen variëren van € 4.500 tot 11.000 euro inclusief BTW en installatiekosten (afhankelijk van de energiebehoefte van de woning). De prijzen van monovalente warmtepompsystemen variëren van € 6.500 euro tot 13.000 euro inclusief BTW, installatiekosten (afhankelijk van de energiebehoefte van de woning). Bekijk de prijslijst en de subsidie per product.

  • Hoe kan ik subsidie krijgen?

   Een warmtepomp is nu extra interessant, voor zowel particulieren als ondernemers. Met de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je subsidie krijgen die kan oplopen tot 36% van de aanschafprijs. De subsidie kun je aanvragen via de website van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

  • Waarom krijg je voor een monovalente warmtepomp met een vermogen van 3 kW meer subsidie dan voor een monovalente warmtepomp met een vermogen van 5 kW?

   Het subsidiebedrag wordt bepaald vanuit RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zij kijken o.a. naar de productkaart van de verschillende producten. Op deze productkaart is dan vooral het ErP label van belang en de onderliggende scores waarop dit label is samengesteld.  De 3 Kw heeft een iets hogere COP (o.a. omdat hij compacter is).

  • Neemt een warmtepompinstallatie veel ruimte in beslag?

   Een warmtepompsysteem neemt meestal meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Dit komt onder andere omdat een warmtepomp altijd een boiler – los of geïntegreerd – nodig heeft voor het warme water. Bekijk de afmetingen in het productspecificatiedocument.

  • Is onderhoud aan een warmtepompinstallatie noodzakelijk?

   Een jaarlijkse controle van de warmtepomp installatie is zeker aan te bevelen. Maar omdat een warmtepomp minimaal onderhevig is aan vervuiling en slijtage zijn de onderhoudskosten laag.

  • Wat is de levensduur van een warmtepomp?

   De verwachte levensduur van een warmtepomp bij normaal gebruik is 15 tot 20 jaar. In de praktijk blijkt dat veel warmtepompen het ook langer volhouden, tot wel 25 jaar.

  • Wat voor comfort kan ik verwachten van een warmtepomp?

   Een warmtepomp geeft de hoogste comfortbeleving van alle verwarmingssystemen mits gecombineerd met vloer en/of wandverwarming. Dit geldt ook voor het koelcomfort.

  • Waarom zou ik kiezen voor een warmtepomp van Nefit?

   Nefit biedt met de nieuwe generatie Nefit EnviLine warmtepompen een duurzame totaaloplossing voor uw woning. Met één van de hoogste COP-waarden (rendement) en een zeer groen energielabel (A+/A++) biedt Nefit EnviLine serie voor elke toepassing een oplossing op maat. EnviLine is bovendien voorbereid op Smart Grid voor de meest efficiënte stroomvoorziening. Daarnaast kunnen Nefit warmtepompen worden uitgebreid met een Nefit zonne-energiesysteem voor een compleet energie neutrale oplossing. De keuze van het juiste systeem hangt van veel factoren af. Het gaat om maatwerk. Alleen een juist gedimensioneerd systeem, dat op de juiste wijze is geïnstalleerd, levert optimaal rendement. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt via onze website, wordt je persoonlijk geadviseerd door een Nefit warmtepompspecialist. Nefit werkt samen met de beste installateurs door heel Nederland. Nefit warmtepompen worden uitsluitend verkocht en geïnstalleerd door erkende en door Nefit getrainde installateurs.

  • Kan ik een zonneboiler en/of zonnepanelen aansluiten op de warmtepomp van Nefit?

   Ja, maar dan moet er vooraf gekozen zijn voor een warmtepomp-binnenunit die hiervoor geschikt is (dat is de Nefit TowerSolar met NZ label).

  • Kan een warmtepomp zonder bijverwarming een woonhuis verwarmen?

   Ja, mits het vermogen van de warmtepomp voldoende ruim is gekozen. Bij nieuwbouw kan het benodigde vermogen worden bepaald op basis van de warmteverliesberekening. Bij bestaande bouw kan voor de vermogensbepaling heel praktisch gebruik worden gemaakt van het jaarlijkse gasverbruik. Op basis hiervan kan Nefit voor jou de juiste warmtepomp adviseren. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  • Kan een warmtepomp direct warm water produceren?

   Nee, de EnviLine warmtepomp maakt gebruik van een voorraadboiler voor warm water. Het water in deze tank wordt echter wel constant op de gewenste temperatuur gehouden. Zo kunt u een warme douche of bad nemen wanneer u wilt!

  • Waarom hoor je zo weinig over warmtepompen?

   In Nederland is de cv-ketel de belangrijkste verwarmingsbron. De warmtepomp wint de laatste jaren terrein. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 60.000 warmtepompen geplaatst. In de Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen al vele jaren veelvuldig en met groot succes toegepast.

  • Waar kan ik terecht met overige vragen over de warmtepomp?

   Je kunt contact opnemen met Nefit. Per e-mail: consument@nefit.nl. (onder vermelding van ‘Actie Natuur & Milieu’). Of per telefoon: 0570 – 602 500. Per post: Nefit-Bosch, t.a.v. de consument helpdesk, Postbus 3, 7400 AA DEVENTER.

  • Welk koudemiddel wordt gebruikt?

   Dat is koudemiddel R410A. Het is niet giftig, maar breekt niet af in het milieu. Daarom wordt het in een gesloten systeem gehouden. Alleen door Nefit getrainde installateurs werken hiermee, die gecertificeerd zijn om het koudemiddel af te voeren.

 • Zonneboilers

  • Wat is een zonneboiler?

   Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. Een zonneboiler installatie bestaat uit een collector en een voorraadboiler (ook wel voorraadvat genoemd). De collector (of meerdere collectoren) wordt op het dak geplaatst. Het voorraadvat van 80 tot 300 liter wordt meestal bij je CV-ketel geplaatst. Hierin wordt het verwarmde water opgeslagen. Dit voorraadvat kan de warmte wel enkele dagen vasthouden doordat het goed geïsoleerd is.

  • Hoe werkt de zonneboiler?

   De collectoren op het dak zijn aangesloten op een buizenstelsel waarin een vloeistof loopt. Door de warmte van de zon wordt deze vloeistof verwarmd en loopt het door het buizenstelsel (een gesloten circuit) naar het voorraadboiler (afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht tot wel 80 á 90 graden). De goed geïsoleerde boiler zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat. Van de boiler gaat een leiding naar de naverwarmer. Wordt het water niet warm genoeg, bijvoorbeeld op dagen met weinig zonlicht, dan springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een HR-ketel of warmtepomp. Je hebt dus altijd de beschikking over warm leidingwater.

  • Is mijn CV-ketel of HR-ketel geschikt voor een zonneboiler?

   Bij de installatie is het van belang dat de aanwezige warmtebron (HR-ketel of anders) wel geschikt is voor combinatie met een zonneboiler. Bij een gasgestookte installatie moet de ketel hiervoor het NZ-label (Naverwarming Zonnewarmte) hebben.  Heeft jouw ketel dit label niet, dan is deze waarschijnlijk wel geschikt te maken met een aansluit zet. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt voor een zonneboiler komt er een Nefit adviseur bij je thuis om te kijken of je ketel geschikt is.

  • Is mijn dak geschikt voor de plaatsing van zonnecollectoren?

   Er zijn heel veel mogelijkheden om de collector te plaatsen:  in of op een pannendak, op een plat dak of tegen de gevel. Bekijk de opties in de Nefit Solarline product specificatie.

   Als je een schuin dak hebt, moet de oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest liggen. Vaak is het fijner om de collectoren iets meer naar het oosten te richten dan pal zuid aangezien daar de zon opkomt ’s ochtends. Hierdoor heb je ’s ochtends snel warm water om te douchen door de zon en hoef je niet bij te verwarmen met gas of elektrisch. Op een plat dak kan een collector op een metalen frame geplaatst worden dat de collector de juiste kant op helt. Bij zowel een schuin als een plat dak is het van belang dat de draagkracht van het dak voldoende is. Een goede adviseur kan je hier bij helpen. Indien je een vrijblijvende offerte aanvraagt, wordt er door Nefit contact opgenomen om je woonsituatie door te nemen.

  • Hoe warm wordt het water in een zonneboiler?

   Op zonnige dagen kan het water tot wel 90 graden verwarmd worden. De boiler kan de warmte wel enkele dagen vasthouden doordat het goed geïsoleerd is. Handig voor als de zon even niet schijnt.

  • Wie is de leverancier van het zonneboilersysteem?

   Dat is Nefit. Nefit systemen worden verkocht in Nederland (en meer dan 20 landen). Nefit beschikt over een zeer geavanceerd productiesysteem met alle aandacht voor kwaliteit. Bij de productie gelden strenge eisen. Alle producten worden als extra waarborg uitgebreid getest. Het individuele testrapport gaat met elk product mee in de doos. Lees meer over Nefit.

  • Waarom zou ik kiezen voor een Nefit SolarLine zonneboiler?

   De Nefit SolarLine is het meest verkochte zonneboilersysteem van Nederland. Nefit zonneboilers hebben geavanceerde collectoren die zijn afgestemd op het Nederlandse klimaat. Een Nefit zonneboiler werkt 365 dagen per jaar, dus ook in de winter. Het Nefit zonneboilersysteem is een continu gevuld systeem met een vorstbeschermingsmiddel. Andere zonneboilersystemen werken vaak volgens het leegloopprincipe werken. In de winter lopen deze systemen leeg en genereren dan geen opbrengst. Bijkomend voordeel is dat de Nefit zonneboiler overal te plaatsen is. De boiler behoeft niet lager te staan dan de collectoren, zoals dat bij leegloopsystemen wel het geval is. De collector kan op veel verschillende manier worden geplaatst: in of op een pannendak, op een plat dak of tegen de gevel.

  • Waar bestaat een zonneboiler uit?

   Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat een vloeistof die wordt opgewarmd door zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.

   Het Nefit zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

   1. Collector
    2. Pomp
    3. Terugslagklep
    4. Flowregelaar
    5. Drukmeter
    6. Overstortventiel
    7. Expansievat
    8. Vulkraan collector
    9. TCU-regeling
    10. Sensor collector
    11. Sensor boiler
    12. 110 liter boiler
    13. Automatische ontluchter
    14. Thermostatisch mengventiel
    15. Inlaatcombinatie
    16. Nefit combi-ketel
  • Wat zijn de afmetingen en specificaties van de zonneboilers?

   Bekijk het productspecificatiedocument voor meer informatie over afmetingen en gewicht.

  • Wat is bij de gemiddelde levensduur van zonneboilers en zonnecollectoren?

   De levensduur van de zonneboiler is gemiddeld 15 jaar. De zonnecollectoren gaan gemiddeld 25-30 jaar mee.

  • Wat kost een zonneboiler?

   Er zijn verschillende Nefit zonneboilers beschikbaar. Indien je meer collectoren plaatst ontvang je relatief meer subsidie (tot 22% van de aanschafprijs van een Nefit zonneboiler). De prijzen variëren van 3.490 euro (voor 1 collector + 120 liter boiler) tot 6.100 euro (voor 3 collectoren + 210 liter boiler) inclusief BTW en installatiekosten, exclusief subsidie. Bekijk de prijslijst en de subsidie per product.

  • Hoe kan ik subsidie aanvragen voor een zonneboiler?

   Met de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je subsidie krijgen die kan oplopen tot 22% van de aanschafprijs van een Nefit zonneboiler. De subsidie kun je aanvragen via de website van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Lees meer over deze subsidieregeling.

  • Hoeveel gas en CO2 uitstoot kan ik besparen met een Nefit zonneboiler, voor het verwarmen van water?

   Op jaarbasis gebruikje tot 60% minder aardgas voor de bereiding van warm water (de gemiddelde besparing van zonneboilers is 45%). Dat scheelt zo’n 373 kilogram CO2 uitstoot per jaar, uitgaande van 60% gasbesparing en 4 bewoners. Bij een gemiddelde gasbesparing van 45% wordt er 280 kilogram minder CO2 uitgestoten (ten opzichte van waterverwarming door middel van gasverbranding). Bekijk de prijslijst voor de gemiddelde gasbesparing bij 1, 2, of 3 zonnecollectoren.

  • Wat is de jaarlijkse opbrengst aan zonne-energie van de SolarLine van Nefit?
   • 3,5 GJ met één zonnecollector
   • 4,8 GJ met twee zonnecollectoren
   • 11,9 GJ met drie zonnecollectoren
  • Waarom is de opbrengst van twee zonnecollectoren niet twee keer zo groot als de opbrengst van één zonnecollector?

   Bij twee zonnecollectoren is het water in de zonneboiler sneller warm, maar daardoor gaat het systeem eerder uit. De opbrengst wordt niet verdubbeld omdat het zonneboilersysteem minder in bedrijf is.

  • Kan ik een SolarLine-systeem van Nefit ook voor andere doeleinden gebruiken dan het verwarmen van water voor keuken en badkamer?

   Een SolarLine zonneboilersysteem zorgt voor het verwarmen van een groot deel van uw tapwater voor keuken en douche door middel van zonne-energie. Andere toepassingen, zoals centrale verwarming of verwarming van een zwembad, of combinaties van toepassingen zijn ook mogelijk. Het gaat in zo’n geval echter niet om een standaard SolarLine-systeem. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de installatietechnische situatie ter plekke te beoordelen. Indien je een vrijblijvende offerte aanvraagt, kan Nefit een systeem op maat adviseren.

  • Door wie wordt de zonneboiler geïnstalleerd?

   Nefit heeft een succesvol partnership met Installatienetwerk Nederland (INN). INN is een collectief van acht gerenommeerde zelfstandige installatiebedrijven met een landelijke dekking. Dankzij de ISO certificatie van de installatiebedrijven bent u verzekerd van een constante en hoogstaande kwaliteit. Lees meer over Nefit.

  • Wat voor vloeistof wordt gebruikt in de zonneboiler?

   De meest toegepaste Nefit SolarLine II systemen bestaan uit één of twee zonnecollectoren en een zonneboiler (voorraadvat). De collector zet het zonlicht om in warmte. Een gescheiden vloeistofcircuit (glycol) geeft deze warmte af aan de warmwatervoorraad in de zonneboiler. Het collectorcircuit mag alleen gevuld worden met Solarvloeistof. Deze vloeistof is vorstbestendig. Voor de toepassing van deze vloeistof is een Kiwa-attest afgegeven. Kiwa-ATA nr: K12787. Deze is niet schadelijk voor de volksgezondheid en bovendien biologisch afbreekbaar.

  • Waar kan ik terecht met overige vragen over de zonneboiler?

   Je kunt contact opnemen met Nefit. Per e-mail: consument@nefit.nl. (onder vermelding van ‘Actie Natuur & Milieu’). Of per telefoon: 0570 – 602 500. Per post: Nefit-Bosch, t.a.v. de consument helpdesk, Postbus 3, 7400 AA DEVENTER

 • OVER WONINGISOLATIE EN HET AANBOD

  • Welke vorm van isolatie is de beste keuze voor mij: isolatie van de muren, het dak of de vloer?

   Doe de Woningtest en ontdek welke vorm van isolatie het meest geschikt en besparend werkt voor jouw huis, zowel voor het milieu als je portemonnee.

  • Hoe gaat de isolatieactie in zijn werk?

   Stap voor stap:

   1. Doe de Woningtest om te controleren of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie, bodemisolatie en/of vloerisolatie.
   2. Schrijf je na deze test geheel vrijblijvend in voor de collectieve inkoopactie van de isolatie naar jouw keuze. Vervolgens ontvang je per e-mail een welkomstbericht van onze leverancier Nederland Isoleert.
   3. Nederland Isoleert stelt vervolgens een offerte op maat op. Dit kan ongeveer twee weken duren. Na het ontvangen van de offerte wordt er telefonisch contact met je opgenomen. Tijdens dit telefoongesprek is er gelegenheid om de offerte door te nemen, deze eventueel te wijzigen en aanvullende vragen te stellen.
   4. Vervolgens heb je een maand de tijd om de offerte digitaal goed te keuren. Als je akkoord gaat met de offerte, neemt Nederland Isoleert telefonisch contact met je op om de werkvoorbereiding in te plannen. Daaruit zal blijken of je woning geschikt is voor de gekozen isolatieoplossing. (Is dat niet het geval, dan vervalt de offerte. Hier zijn geen kosten aan verbonden.)
   5. Als je woning geschikt is voor isolatie, kan er direct een afspraak worden gemaakt voor het uitvoeren hiervan.
   6. De werkzaamheden zullen tot ongeveer 10 weken na de werkvoorbereiding plaatsvinden. De factuur ontvang je na afloop van de werkzaamheden en moet binnen zeven dagen worden voldaan.
  • Waarom hebben jullie Nederland Isoleert gekozen als leverancier?

   Wij hebben voor Nederland Isoleert gekozen vanwege een combinatie van factoren: hun landelijke dekking, goede klantenservice, scherpe prijs en vanwege de duurzaamheid en kwaliteit van het materiaal waarmee zij werken.

  • Waar kan ik de actievoorwaarden vinden?

   Dit zijn de actievoorwaarden van de woningisolatieactie. Bekijk ook de algemene leveringsvoorwaarden van de leverancier Nederland Isoleert.

  • Wordt mijn huis meer waard door deze aanpassingen aan mijn huis?

   Ja, de waarde van je huis kan flink stijgen. Door je woning goed te isoleren kun je een beter energielabel krijgen. Isoleren is daardoor niet alleen een goede zet als je nog lange tijd in een woning woont, maar kan ook bij verkoop van de woning een voordeel zijn.

  • Wat is het verschil tussen jullie actie en andere isolatieacties?

   Bij de acties van Natuur & Milieu kan iedereen meedoen en wij ontzorgen je volledig: we bieden een totaalpakket. Bovendien hebben we gecontroleerd dat niet alleen de prijs aantrekkelijk is, maar dat ook de materialen van goede kwaliteit en duurzaam zijn, dat de leverancier een goede klantenservice heeft en controleren wij steekproefsgewijs de kwaliteit van de installaties, zodat je ook daarvoor een waarborg hebt.

  • Ik heb een bedrijf, kan ik ook meedoen?

   Ja, ook bedrijven kunnen meedoen met deze actie.

  • Kunnen VVE’s ook meedoen?

   Ja VVE’s kunnen ook meedoen als alle deelnemers akkoord zijn.

  • Ik woon in een huurhuis, wat kan ik doen om mijn huis goed te isoleren?

   Huurders kunnen ook meedoen met een ondertekende verklaring van de eigenaar.

  • Als er problemen zijn, bij wie kan ik dan aankloppen?

   Voor problemen of klachten over isolatie is Nederland Isoleert het eerste aanspreekpunt. Zij hebben hier een speciale klantenservice voor. Je kunt natuurlijk ook altijd Natuur & Milieu aanspreken. Nederland Isoleert en Natuur & Milieu zullen onderling ook veel contact hebben over eventuele problemen en klachten.

   Heb je technische vragen of onverhoopt klachten over de woningisolatie, je offerte of over de uitvoering van de isolatiewerkzaamheden, neem dan contact op met de klantenservice van de leverancier Nederland Isoleert. Je bereikt ze op: contact@nederlandisoleert.nl. Bellen kan ook via 0800-5336752.

   Heb je algemene vragen over slimwoner.nl zelf, neem dan contact op met Natuur & Milieu via onderstaand contactformulier, of direct via betereenergie@natuurenmilieu.nl.

  • Ik heb mij aangemeld voor de isolatieactie, maar wil er toch vanaf zien. Kan dat? En wat daarvoor moet ik doen?

   Dat kan. Na aanmelding krijg je eerst een vrijblijvende offerte. Daar kun je nog van afzien, bijvoorbeeld wanneer na inspectie blijkt dat je woning niet geschikt is.

  • Hoeveel geld gooien we jaarlijks weg omdat ons huis niet is geïsoleerd?

   Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming terwijl een goed geïsoleerd huis 700 m3 gas verbruikt. Dat scheelt wel 975 euro op jaarbasis. Denk daarbij behalve aan spouwmuurisolatie ook aan isolatieglas, dak- en vloerisolatie.

  • Wie garandeert de kwaliteit van het werk?

   Nederland Isoleert garandeert de kwaliteit van de isolatie voor minimaal 10 jaar.

  • Kan ik ook zelf de leverancier benaderen voor een offerte? Waarom zou ik via Natuur & Milieu bestellen en niet rechtstreeks?

   De geselecteerde leverancier werkt alleen met collectieven. Je kan dus niet individueel via Nederland Isoleert je woning laten isoleren. Er zijn natuurlijk wel andere aanbieders op de markt. Het voordeel van deze actie is dat je zeker weet dat je een goede, duurzame en voordelige aanbieding krijgt en dat je huis zonder zorgen wordt geïsoleerd.

 • OVER DE THERMOCARD

  • Wat is een ThermoCard®?

   Wil je weten of jouw muren goed geïsoleerd zijn of spouwmuurisolatie nodig hebben? Gebruik dan de ThermoCard®. Deze meet de binnentemperatuur van je buitenmuur. Is deze veel lager dan de temperatuur in je kamer, dan is spouwmuurisolatie een slimme optie om veel minder energie weg te laten lekken.

  • Hoe werkt de ThermoCard® precies?
   1. Kies een moment waarop de buitentemperatuur rond de 0 graden ligt.
   2. Zet de thermostaat op 20 graden en wacht tot hij afslaat. Het is nu 20 graden in de kamer.
   3. Houd deze kaart tegen de binnenkant van buitenmuur.
   4. Is de temperatuur op de kaart 16 graden of minder? Dan is het isoleren van je spouwmuren een goed idee.

   Wij hebben een slimme deal voor je. Isolatie van de beste kwaliteit, geleverd door een betrouwbare partij die echt duurzaam werkt. En door onze collectieve inkoop weet je zeker dat je een goede prijs betaalt. Ook prettig, Natuur & Milieu regelt alles. Dus geen rompslomp. Begin vandaag met comfortabel en energiezuinig wonen en vraag een offerte aan!

  • Hoe kan ik een gratis ThermoCard® aanvragen?

   Laat je gegevens hier achter en krijg de ThermoCard® gratis thuisgestuurd.

  • Wat kan ik met de ThermoCard® doen als ik hem niet meer nodig heb?

   Gooi hem niet weg, maar geef hem door aan je vrienden, buren, familie en kennissen!

 • SPOUWMUURISOLATIE

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren door middel van spouwmuurisolatie?

   Om een tussenwoning te laten isoleren betaal je € 750. Alle overige woningen betalen € 13,50 per m2 en € 150 voor een standaard afwerkingspakket. Deze prijs is inclusief BTW en alle eventuele ventilatieroosters en spouwscheiders. Eventuele meerwerkkosten voor hoogwerker of knip- of snijvoeg worden tijdens de technische schouwing ter plaatse vastgesteld.

  • Wat is een spouwmuur?

   Een dubbele muur met ruimte ertussen (de spouwmuur) scheidt de woning van de buitenlucht. Een spouw vermindert vochtproblemen in huis. Als de spouwmuur niet goed geïsoleerd is, verliest je huis veel warmte, waardoor de verwarming harder moet werken. Dit zorgt naast een hogere energierekening ook voor milieubelasting. Het isoleren van je spouwmuur vermindert deze milieubelasting en het gasverbruik. Daarnaast wordt je huis er een stuk comfortabeler van.

  • Hoe kan ik nagaan of ik een spouwmuur heb?

   Niet alle woningen hebben spouwmuren. Of jouw huis een spouwmuur heeft, is grotendeels afhankelijk van het bouwjaar. Woningen gebouwd vóór 1920 hebben hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1945 kregen de meeste huizen wel spouwmuren. Woningen vanaf 1975 hebben vrijwel altijd al spouwmuurisolatie. Naast het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of je woning een spouw heeft. Is de dikte 24 cm of meer? Dan heeft je huis mogelijk een spouwmuur.

  • Hoe weet ik of de muren van mijn huis al geïsoleerd zijn?

   Dit is deels afhankelijk van het bouwjaar. Woningen vanaf 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie. Komt je huis uit 1920-1975? Dan moet er door een technisch inspecteur met een camera in de spouw gekeken worden om te kijken of de spouw niet vroeger na-geïsoleerd is en of er geen vervuiling zit.

  • Mijn muren zijn al deels geïsoleerd (met pur, schuim, glaswol of onbekend materiaal). Kunnen jullie ze bijvullen?

   Bestaande isolatie kan helaas niet worden ‘bijgeblazen’ met de minerale glaswol, omdat er dan verschillende isolatiewaarden ontstaan. Dit kan leiden tot koudebruggen en dus vochtproblemen.

  • Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

   In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. De grootte van het gat is onder andere afhankelijk van de voeg en het isolatiemateriaal. Met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten. Als de spouwmuur gevuld is, worden de gaatjes netjes weggewerkt. Dit is binnen een dag gebeurd en er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud is niet nodig.

  • Welke materiaal wordt gebruikt bij spouwmuurisolatie?

   Nederland Isoleert werkt met minerale wol uit meer dan 75% gerecycled glas zonder toegevoegde chemicaliën. Deze minerale wol heeft meerdere kwaliteitskeurmerken en voldoet aan de hoogste eisen voor isolatiemateriaal. Dit product wordt zonder verspilling verwerkt en is waterafstotend. De muren kunnen blijven ademen en het is geen voedingsbodem voor schimmels. De kwaliteit blijft op niveau zelfs na tientallen jaren.

  • Wat vinden jullie van pur?

   Wij hebben in onze actie pur uitgesloten als isolatiemateriaal, vanwege de actuele discussies over veilig gebruik hiervan.

  • Je hoort wel eens dat isolatiemateriaal dat in muren wordt gebruikt naar beneden zakt en dan heb je bovenin de muur ineens een energielek. Hoe zit dit met jullie materiaal?

   De minerale wol die door Nederland Isoleert wordt gebruikt, heeft geen risico op inzakken. De isolatie blijft zelfs na tientallen jaren op niveau.

  • Geeft het plaatsen van spouwmuurisolatie overlast? Moet ik mijn huis leeghalen?

   Nee hoor, alles kan blijven staan! Het isoleren van je spouwmuur geeft nauwelijks overlast. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. Met een machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Daarna worden de gaatjes netjes dichtgemaakt. Dit is binnen een dag gebeurd en er is geen breekwerk of verbouwing voor nodig. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud is niet nodig.

  • Hoe zit het met de terugverdientijd?

   Spouwmuurisolatie is een lage investering die direct besparing oplevert. De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van je stookgedrag en grootte van je huis, maar binnen 4 jaar heb je deze investering waarschijnlijk al terugverdiend.

  • Wat bespaar ik op mijn energierekening?

   De gemiddelde besparing per jaar voor een tussenwoning met 40 m2 geveloppervlak ligt ongeveer rond de 210 euro. Bij grotere huizen, bijvoorbeeld een vrijstaande woning met 150 m2 gevels is de besparing per jaar al gauw zo’n 800 euro.

  • Hoe lang duurt het voordat mijn spouwmuren geïsoleerd zijn?

   Na akkoord offerte duurt het gemiddeld tot 10 weken voordat je spouwmuren geïsoleerd zijn. De isolatie zelf is binnen een dag geregeld.

  • Worden de boorgaten in mijn buitenmuur weer gedicht? Hoe?

   Het is uiteraard belangrijk dat dit na het isoleren weer netjes hersteld wordt. Wanneer onze monteurs bij je zijn, bepalen zij de juiste kleur van het cement dat past bij de kleur van de huidige voegen. Zij boren dan eerst de gaten, vullen deze met isolatiemateriaal en dichten deze vervolgens weer in de juiste kleur.

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren met spouwmuurisolatie? Is dit een marktconforme prijs?

   Ja, het is een marktconforme prijs, maar wel met een volledig ontzorgpakket. Het concrete aanbod is € 750 voor een tussenwoning. Alle overige woningen betalen € 13,50 per m2 plus een vaste prijs van € 150 per woning. Deze prijs is inclusief BTW en alle eventuele ventilatieroosters en spouwscheiders. Eventuele meerwerkkosten voor hoogwerker of knip- of snijvoeg worden tijdens de technische schouwing ter plaatse vastgesteld.

  • Krijg ik subsidie?

   In een aantal gemeentes en provincies zijn er subsidiepotjes voor isolatie. Wellicht kom je daarvoor in aanmerking. Onze isolatieleverancier Nederland Isoleert heeft een subsidieservice die je hierbij helpt. Je kunt zelf alvast kijken op energiesubsidiewijzer.nl om te zien of je voor subsidie in aanmerking komt. Nederland Isoleert doet dit ook en geeft zelfs de offerte uit op voorbehoud van subsidie.

  • Is spouwmuurisolatie wel duurzaam?

   Absoluut. Want als de buitenmuren van je woning niet zijn geïsoleerd, dan verliest je huis veel warmte. Daardoor moet de verwarming harder werken, en dat zorgt voor milieubelasting. Want harder stoken betekent meer gasverbruik, en dat zorgt voor meer CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatverandering. Bovendien is gas niet onbeperkt voorradig. Het isoleren van de buitenmuren vermindert de milieubelasting doordat het warmteverlies tegengaat. Het gasverbruik daalt na spouwmuurisolatie met gemiddeld 8 m3 per jaar, per m2 spouwmuur.

  • Wie garandeert de kwaliteit van het werk?

   Nederland Isoleert garandeert de kwaliteit van de isolatie voor minimaal 10 jaar.

  • Kan de spouw van mijn huis worden geïsoleerd als de buren niet meedoen?

   Ja, dat kan. De isolatiespecialist brengt spouwscheiders aan om de isolatie op zijn plaats te houden, indien nodig. Bij gestapelde bouw is het wel belangrijk dat de boven- en onderburen ook meedoen (de hele VVE). Vertel je buren daarom over deze actie, zodat zij ook kunnen overwegen om mee te doen.

  • Ik heb geschilderde gevels, kan ik mijn muren laten isoleren?

   Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat waterdamp van binnen naar de buitenste muur kan ontsnappen. Gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevels belemmeren dit. Spouwmuurisolatie is voor deze gevels dan ook niet geschikt.

  • Hoe zit het met eventuele vleermuizen in de spouwmuur?

   De zorg voor de aanwezigheid van vleermuizen delen wij met jou. Daarom hebben wij dit ook meegenomen in de selectie van het isoleerbedrijf waarmee wij samenwerken voor de afgelopen én aankomende isolatieactie. Bij de technische inspectie van de huizen wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van vleermuizen. Als deze aanwezig zijn, wordt de spouwmuur niet geïsoleerd en wordt deze informatie doorgegeven aan de gemeente. Daarnaast onderhouden wij contact met de Zoogdiervereniging en het Ministerie over de laatste ontwikkelingen en inzichten rondom dit onderwerp.

 • BODEMISOLATIE

  • Hoe werkt bodemisolatie?

   De werking van bodemisolatie berust op een natuurkundig principe: vocht zoekt altijd het koudste punt op. Ten opzichte van de verwarmde woonruimtes, is dat in een woning de bodem van de kruipruimte. Bij een temperatuurverschil boven en onder de vloer van minimaal 3ºC, zal het vocht op de bodem van de kruipruimte naar boven verdampen.

   Door een laag isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen kan het nog aanwezige vocht wel door de laag naar beneden condenseren maar niet meer omhoog verdampen. Hierdoor wordt de woning en de kruipruimte droger, en daarmee warmer.

  • Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

   Vloerisolatie wordt in de vorm van lagen isolatiefolie met luchtkussentjes ertussen tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Bodemisolatie wordt in de vorm van EPS parels op de bodem van de kruipruimte gelegd.

   Het comfort en de besparing van vloerisolatie lijkt hoger, maar de investering erin is dat ook. Beschik je over een kruipruimte die echt nat of vochtig is? Dan is bodemisolatie het meest geschikt.

  • Is het mogelijk om bodemisolatie en vloerisolatie te combineren?

   Technisch gezien is dit mogelijk, maar wij adviseren om dit niet te doen. Het rendement op de investering is dan relatief laag en de terugverdientijd wordt langer. Daarnaast is het effect van de combinatie nauwelijks voelbaar.

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren door middel van bodemisolatie?

   Voor een gemiddelde eengezinswoning (met 57 m2 vloeroppervlakte) betaal je € 1.207. Aan de hand van de vloeroppervlakte van je woning wordt een offerte op maat gemaakt. Eventuele meerwerkkosten worden tijdens de technische schouwing ter plaatse vastgesteld.

  • Welke materiaal wordt gebruikt bij bodemisolatie?

   Onze leverancier Nederland Isoleert maakt gebruik van EPS parels, ook wel bekend als polystyreen, piepschuim of tempex.

  • Bij welke vloersoorten kan bodemisolatie worden toegepast?

   Zowel bij houten vloeren als bij betonnen vloeren kan bodemisolatie worden toegepast en is het zeer effectief. In de praktijk blijkt het effect bij houten vloeren sneller merkbaar te zijn.

  • Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

   Nederland Isoleert werkt met EPS parels. Deze parels worden onder luchtdruk op de bodem van je kruipruimte geblazen. De laagdikte is veelal zo’n 35 cm, maar hangt eveneens af van het door het gewenste comfort en de gewenste isolatiewaarde. Het aanbrengen vergt geen verbouwingen, maakt geen schade en is binnen één dag gebeurd.

  • Hoe lang blijven de producten werkzaam?

   Onder normale omstandigheden gaat het een leven lang mee. Het materiaal is ongevoelig voor vocht en schimmel en behoudt zijn structuur en vorm. Inmiddels worden de producten al langer dan 15 jaar gebruikt en nog steeds met veel succes.

  • Hoe hoog moet mijn kruipruimte minimaal zijn voor bodemisolatie?

   De kruipruimte moet hiervoor minimaal 35 cm hoog zijn.

  • Blijft de kruipruimte wel toegankelijk?

   Zeker! De parels vormen geen vaste massa, dit is dus eenvoudig aan de kant te schuiven. Je kan je dus eenvoudig door het materiaal heen bewegen en je hebt dus nog toegang tot bestaande leidingen en kabels.

  • Mijn kruipruimte is geventileerd, maakt dat uit?

   Er is bij het bepalen van de isolatiewaarde rekening gehouden met de luchtlaag die er nog tussen het materiaal en de onderkant van de vloer zit. De bestaande ventilatie heeft dus geen invloed op de mogelijk te behalen besparing en of het wel of niet aangebracht kan worden.

  • Er staat veel water in mijn kruipruimte, kan ik deze toch laten isoleren?

   Juist wanneer je een natte kruipruimte hebt, werken de parels optimaal. Het materiaal blijft drijven op het water en het neemt geen vocht op. De werkzame principes blijven dus ook gelden bij natte omstandigheden. De onderkant van je vloer zal dus droog worden en blijven.

  • Zijn er gezondheidsrisico’s aan het aanbrengen van het isolatiemateriaal?

   De parels zijn gemaakt uit schoon polystyreen en worden geproduceerd uit 100% gerecycled schoon polystyreen. Er zijn aan dit isolatieproduct geen gezondheidsrisico’s verbonden; ook aan de productie ervan niet.

 • VLOERISOLATIE

  • Hoe werkt vloerisolatie?

   Het materiaal voor vloerisolatie bestaat uit meerdere lagen isolatiefolie afgewisseld met luchtkussens. De isolatiefolie bestaat voor meer dan 98% uit polyethyleen.

   Polyethyleen is vanuit milieuoogpunt één van de meest vriendelijke en duurzame materialen. Op het polyethyleen wordt aluminium opgedampt. Het opgedampte aluminium legering zorgt voor 97% terugkaatsing van warmtestraling terug in de richting waar het vandaan komt onafhankelijk van de eigen temperatuur. In de isolatiefolie wordt heel minimaal aluminium gebruikt, terwijl de mate van terugkaatsing gelijk is aan dikker aluminium.

   De luchtkussens tussen de lagen isolatiefolie zorgen voor een geleidelijke afname van de temperatuur per laag, wat resulteert in een lager verlies van warmte door luchtstroming en doorstraling.

  • Welke materiaal wordt gebruikt bij vloerisolatie?

   Onze leverancier Nederland Isoleert werkt met isolatiefolie van Isobooster. Het hoogwaardige en innovatieve isolatiemateriaal bestaat uit meerdere lagen isolatiefolie (meer dan 98% polyethyleen) afgewisseld met luchtkussens.

  • Wat kost het om mijn huis te isoleren door middel van vloerisolatie?

   Voor een gemiddelde eengezinswoning (met 57 m2 vloeroppervlakte) betaal je € 1.732. Aan de hand van de vloeroppervlakte van je woning wordt een offerte op maat gemaakt. Eventuele meerwerkkosten worden tijdens de technische schouwing ter plaatse vastgesteld.

  • Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

   Vloerisolatie wordt in de vorm van lagen isolatiefolie met luchtkussentjes ertussen tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Bodemisolatie wordt in de vorm van EPS parels op de bodem van de kruipruimte gelegd.

   Het comfort en de besparing van vloerisolatie lijkt hoger, maar de investering erin is dat ook. Beschik je over een kruipruimte die echt nat of vochtig is? Dan is bodemisolatie het meest geschikt.

  • Is het mogelijk om bodemisolatie en vloerisolatie te combineren?

   Technisch gezien is dit mogelijk, maar wij adviseren om dit niet te doen. Het rendement op de investering is dan relatief laag en de terugverdientijd wordt langer. Daarnaast is het effect van de combinatie nauwelijks voelbaar.

  • Bij welke vloersoorten kan vloerisolatie worden toegepast?

   Zowel bij houten vloeren als bij betonnen vloeren kan vloerisolatie worden toegepast en is het zeer effectief. In de praktijk blijkt het effect bij houten vloeren sneller merkbaar te zijn.

  • Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

   Vloerisolatie wordt aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Die kan zowel van beton zijn als van hout. De isolatie wordt aangebracht door middel van tape en eventuele andere bevestigingsmaterialen.

  • Hoe hoog moet mijn kruipruimte minimaal zijn voor vloerisolatie?

   De kruipruimte moet hiervoor minimaal 50 cm hoog zijn.

  • Blijft de kruipruimte wel toegankelijk?

   Ja. Vloerisolatie wordt aangebracht tegen de onderkant van de vloer waardoor de kruipruimte toegankelijk blijft.

  • Hoe lang blijven de producten werkzaam?

   Onder normale omstandigheden gaan deze isolatiematerialen een leven lang mee. Het is ongevoelig voor vocht en schimmel en behoudt zijn structuur en vorm.

Mede mogelijk gemaakt door:
 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor