Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel om je huis te verwarmen. Zoals de naam al doet vermoeden, pompt een warmtepomp warmte van de ene omgeving naar de andere. Met het gebruik van een warmtepomp bespaar je veel energie, dus dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is duurzaam omdat het in verhouding weinig elektriciteit gebruikt om veel warmte van buiten naar binnen te pompen. Van één eenheid stroom, maakt een warmtepomp gemiddeld twee tot vijf eenheden warmte. Om het systeem helemaal te verduurzamen kunnen er zonnepanelen op het dak geplaatst worden die de benodigde elektriciteit opwekken. Zo’n systeem – waarin je alleen gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen om je huis te verwarmen – kun je snel terugverdienen. Een aanrader dus!

Natuur & Milieu streeft naar een 100% aardgasvrije toekomst. Een hybride warmtepomp, waarbij af toe nog gas wordt gebruikt, is dus minder aan te raden dan een volledige elektrische warmtepomp. Wel kan het een het interessante optie zijn wanneer jouw huis niet voldoende geïsoleerd kan worden. Zo kan in je bestaande (oude) woning op korte termijn toch meer op aardgas besparen dan wanneer je helemaal geen warmtepomp zou aanschaffen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die ieder uit een andere bron warmte halen: de lucht, bodem of uit grondwater. In deze bronnen zit namelijk warmte, zelfs als de temperatuur rond het vriespunt is. Een warmtepomp bestaat (bijna altijd) uit twee delen, een binnen- en een buitenunit. De buitenunit van de warmtepomp vangt de warmte (energie) van de buitenlucht op, verhoogt de temperatuur en verplaatst deze warmte je woning in.

Wanneer kies je voor een warmtepomp?

Of je huis geschikt is voor een warmtepomp hangt af van twee dingen: of je woning voldoende geïsoleerd is en of je warmteafgiftesysteem (radiator of vloerverwarming) geschikt is. In sommige woningen is het nodig eerst vloerverwarming aan te leggen, maar bij veel huizen kunnen de bestaande radiatoren gewoon gebruikt worden. Goede isolatie is zeer belangrijk omdat je het anders niet warm genoeg krijgt met een warmtepomp. Nieuwbouwwoningen of woningen waar twee of meer isolatiemaatregelen genomen zijn, zijn vaak al geschikt voor een warmtepomp. Huizen die dat niet zijn moeten eerst geïsoleerd worden voordat je een warmtepomp kunt laten installeren.

Wat bespaar ik met een warmtepomp?

Hoeveel je precies bespaart met een warmtepomp, hangt van verschillende factoren af. Zoals het isolatieniveau van je woning, de grootte van het gezin, de woning en het type warmtepomp. Volgens Milieu Centraal bespaart een warmtepomp gemiddeld €270,- per jaar vergeleken met een hr-ketel.

Verschillende soorten warmtepompen

Naast de verschillende warmtebronnen van de warmtepomp (lucht, bodem of grondwater), is er ook een verschil tussen een elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp.

Bij de hybride warmtepomp is er naast de warmtepomp ook nog een gasgestookte installatie aanwezig. Dit is om bij te springen wanneer de warmtepomp het alleen niet aan kan – bijvoorbeeld ’s ochtends wanneer iedereen gaat douchen, of wanneer het heel erg koud is. Sommige hybride warmtepompen kunnen aan de bestaande cv-ketel worden gemonteerd.

De volledig elektrische warmtepomp komt in drie verschillende uitvoeringen: lucht-lucht, lucht-water en water-water:

  • Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt bestaande warmte in de buitenlucht om warmere lucht te maken en de woning in te ventileren. Dit is de meest goedkope en minst efficiënte uitvoering.
  • Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van bestaande warmte in de buitenlucht om leidingwater binnen de woning te verwarmen. Dit is voor woningverwarming het meest gebruikelijk en heeft een gemiddelde prijs en efficiëntie.
  • Een water-water warmtepomp maakt gebruik van warmte dat in water aanwezig is, deze warmte kan van een sloot bij je woning of uit de grond onder je woning komen. Dit is de duurste maar ook de meest efficiënte warmtepomp.

De warmtepompen die gebruik maken de buitenlucht hebben een zogenaamde buitenunit, die lijkt op een airco. In sommige gevallen moet je bij de gemeente hiervoor een vergunning aanvragen. Laat je ook door de leverancier goed adviseren of je stroomaansluiting zwaar genoeg is voor deze warmtepompen. Een volledige warmtepomp kan namelijk veel stroom gebruiken op koude winterdagen. Voor de hybride warmtepompen hebben de meeste huishoudens de juiste elektriciteitsaansluiting, maar laat dit altijd even controleren door de warmtepompleverancier.

Plaatsing van de warmtepomp

Met de plaatsing van de warmtepomp moet met een aantal dingen rekening worden gehouden. Voornamelijk met het geluid. Het grootste nadeel van een buitenunit is namelijk het geluidsniveau.  De plaats van de warmtepomp en de afstand tussen de binnen- en buitenunit spelen hierin een grote rol. Voor optimale prestaties van je warmtepomp is het belangrijk dat deze goed aangesloten is door een ervaren installateur. Laat het complete systeem van bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie door één partij ontwerpen en uitvoeren. De installatie van een warmtepomp duurt meestal één dag, bij een bodemwarmtepomp meerdere dagen.

Energieadviseur

Susteen kan je helpen met een energieadvies dat bij je past. Samen met een specialist stel je een woningverbeterplan op voor het verduurzamen van je huis.

Energieadvies aanvragen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor