Zonneboiler

Een zonneboiler is een systeem dat straling van de zon omzet in warm water. Het systeem is een goedkope en eenvoudige manier om water te verwarmen en daarmee op stookkosten te besparen. Daarnaast krijg je via de ISDE-regeling subsidie voor deze duurzame warmtebron. Een erg aantrekkelijk systeem om je huis duurzaam te verwarmen dus!

Waarom een zonneboiler?

Natuur & Milieu streeft naar een aardgasvrije toekomst. Met een zonneboiler zet je een goede milieuvriendelijke stap richting aardgasvrij wonen. Je kunt met een zonneboiler flink besparen op het verbruik van gas, het is zuinig en het grote voordeel is een hoog rendement.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte via een collector op het dak. De vloeistof die door leidingen in deze zonnecollector loopt, wordt vervolgens naar een boiler geleid waar de zonne-warmte afgegeven wordt aan het water in het voorraadvat.

Het voorraadvat (van 80 tot 300 liter) wordt meestal bij je CV-ketel geplaatst. Hierin wordt het verwarmde water opgeslagen. Op zonnige dagen kan het water tot zelfs wel 90 graden verwarmd worden en door de goede isolatie kan het voorraadvat de warmte daarna nog enkele dagen vasthouden. Handig voor als de zon even niet schijnt. Wanneer de zon niet sterk of lang genoeg heeft geschenen, wordt de warmte in de boiler naverwarmd door de CV-ketel of HR-ketel. Of, als er geen gasaansluiting is, met een elektrisch verwarmingselement. Heeft de zon helemaal niet geschenen? Dan schakel je automatisch over op alleen je CV of HR-ketel. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor een koude douche.

In deze video wordt uitgelegd hoe een zonneboiler werkt.

Is mijn dak geschikt voor een zonneboiler?

Van belang is dat je dak geschikt is voor een zonneboiler en dat de collector een gunstige ligging heeft. Als het een schuin dak is moet de oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest liggen. Vaak is het fijner om de panelen iets meer naar het oosten te richten aangezien daar de zon opkomt. Hierdoor heb je ’s ochtends snel warm water om te douchen en hoef je niet bij te verwarmen met gas of elektrische warmte. Op een plat dak kan een collector op een metalen frame geplaatst worden zodat de collector de juiste kant op helt. Bij zowel een schuin als een plat dak is het van belang dat de draagkracht van het dak voldoende is. Een goede adviseur kan je hierbij helpen.

Bij de installatie is het van belang dat de aanwezige warmtebron (HR-ketel of anders) wel geschikt is voor een combinatie met een zonneboiler. Bij een gasgestookte installatie moet de ketel hiervoor het NZ-label (Naverwarming Zonnewarmte) hebben.

Wat bespaar ik met een zonneboiler?

Een zonneboiler is relatief eenvoudig te installeren en je hoeft er meestal geen vergunning voor aan te vragen, dat scheelt in de kosten. Daarnaast is er subsidie voor beschikbaar. Voor een middelgrote zonneboiler (een collector van 3,5m2 met een voorraadvat van 150 liter voor 4 personen) betaal je ongeveer €3300,-. Hier kun je met de huidige regeling (t.t.v. april 2020) nog ongeveer €1100 euro subsidie vanaf halen.

Met zo’n middelgrote zonneboiler bespaar je jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kg CO2-uitstoot. Dat is al gauw 50% op de kosten voor warm water, wat jaarlijks ongeveer €150,- scheelt. Voordelig aan een zonneboiler is dat er weinig onderhoudskosten zijn aan het systeem en het weinig stroom verbruikt voor het rondpompen van warm water.

De keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen

De keuze tussen een zonneboiler en zonnepanelen hangt van meerdere factoren af. Een gemiddelde zonneboiler kost in aanschaf (inclusief subsidie) €2200,-, en bespaart per jaar 330 kilo CO2 en €130,-. Zonnepanelen zijn in aanschafkosten iets duurder (voor gemiddeld 15 zonnepanelen betaal je €6.000,- tot €8.500,-), maar daarmee bespaar je wel 750 kilo CO2 en al gauw €700,- per jaar. Qua CO2-besparing en besparing op je energierekening zijn zonnepanelen dus vaak een betere optie.

Heb je beperkte ruimte op je dak? Dan is een zonneboiler vanuit klimaatperspectief een betere optie dan zonnepanelen. Zonnepanelen leveren namelijk wel minder CO2-besparing op per m2 in vergelijking met een zonneboiler. Ook levert een zonneboiler een hoger rendement in de schaduw dan zonnepanelen. Dus als je dak wat meer schaduw heeft, zou een zonneboiler ook een goede optie kunnen zijn.

Heb je al zonnepanelen en ruimte voor een zonneboiler? Dan zou dat een hele goede combinatie kunnen zijn.

Energieadviseur

Susteen kan je helpen met een energieadvies dat bij je past. Samen met een specialist stel je een woningverbeterplan op voor het verduurzamen van je huis.

Energieadvies aanvragen
Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor