Wat levert een zonnepaneel mij op?

Je ziet steeds meer zonnepanelen op daken en in weides liggen. En met het prachtige weer van deze zomer had je misschien ook wel zonnepanelen op je dak gewild. Ze aanschaffen blijft echter vaak een grote stap om te zetten want wat levert een zonnepaneel jou nou precies op? Hier beantwoorden we stap-voor-stap deze vraag.

Hoeveel wekt een zonnepaneel op?

Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen zal je vaak de term Wattpiek (Wp) tegen komen. Dit zegt iets over het vermogen van het paneel en daarmee over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. Onder ideale omstandigheden zouden Wattpiek en kilowattuur gelijk zijn. In Nederland is het rendement echter eerder 85%, wat betekent dat je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 moet vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen.

Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo’n 212 tot 230 kWh uur op.

Wat kan ik nou precies van een zonnepaneel van 230 kWh doen?

Wat je precies kan doen van één zonnepaneel hangt af van hoe lang je een apparaat gebruikt en het wattage van het apparaat. Een mobiel opladen kost gemiddeld slechts 5 Watt, wat betekend dat je van de energie van 1 zonnepaneel je mobiel wel 46 duizend uur kan opladen! Daarnaast kan je er ook bijna een uur per dag voor stofzuigen, om de dag een was doen of 30 koppen koffie per dag van drinken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn hele huishouden te voorzien van groene stroom?

De zonnepanelen die wij aanraden hebben een bovengemiddeld vermogen van tussen de 270 en 290 Wp, deze leveren daarmee tussen de 230 en 246 kWh uur op per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Om dit op te wekken heb je dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig. Check het jaaroverzicht van je energieleverancier om te zien hoeveel jij per jaar verbruikt en dus te berekenen hoeveel panelen jij nodig zou hebben.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering terug heb verdiend?

Stel je laat 15 zonnepanelen installeren, dan kost dit je tussen de 6 en 8.5 duizend euro. Per jaar bespaar je minimaal 700 euro op je energierekening. Na zo’n 8.5 tot 12.5 jaar heb je je investering terugverdiend en kan je gaan genieten van gratis stroom. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kan je hiermee tussen de 8.4 en 10.5 duizend euro verdienen. Een erg duurzame maar ook rendabele investering dus!

Meer lezen over zonnepanelen?

Lees meer over het terug leveren van energie aan het net en waarom het een goed idee is om zo snel mogelijk in zonnepanelen te investeren.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor