Welke soorten glas zijn er?

Kijk je bijna dubbel van al die verschillende soorten glas? We zetten ze voor je op een rijtje en laten ook zien welke isolatiewaarde ze hebben en net zo belangrijk: hoeveel ze besparen.

Enkelglas

Enkel glas? Dat is echt heel ouderwets en komt ook bijna niet meer voor. Mocht je het toch nog hebben, vervang het dan voor beter isolerend glas. Je zult na het plaatsen merken dat het een wereld van verschil is qua comfort en kosten. Het kan zo zijn dat je in een een (monumentaal) pand woont waar het onmogelijk is om je glas te vervangen. Ga dan voor een van de alternatieven als voorzetramen of raamfolie.

Dubbelglas

Ouderwets dubbelglas (Thermopane) heeft een veel lagere isolerende waarde dan modern dubbelglas (HR glas). Thermopane glas bestaat uit 2 glazen platen met een luchtlaag, ook wel luchtspouw genoemd, ertussen. Bij dubbelglas is er geen coating of speciale (ongevaarlijke) gassen tussen de platen verwerkt. Gewoon dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8, terwijl HR+++/triple glas een U-waarde heeft van 0,6. De isolatiewaarde van glas wordt dus de U-waarde genoemd. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert

HR glas

HR staat voor Hoog Rendement glas en bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een laag, de spouw dus. Gewoon HR glas kan net als dubbelglas bestaan uit twee glasplaten, maar de spouw is bij HR en HR+ glas gevuld met droge lucht en er is een speciale coating aangebracht, die zorgt voor een betere isolatie. Dit zorgt ervoor dat warmte binnen blijft en licht wordt doorgelaten. Dat betekent meer warmte in de winter en een koeler huis in de zomer. Bij HR++ glas, HR Iso en triple glas wordt de ruimte gevuld met een edelgas, vaak argon. Ramen met zo’n laagje gas er tussen hebben weer een hogere isolerende waarde ramen met gewone lucht ertussen.

HR en HR+ glas zijn dus de dunnere varianten van HR-glas. Ze isoleren beter dan gewoon dubbel glas maar minder goed dan HR++ of ons HR Isoglass. HR Isoglass uit ons aanbod heeft dezelfde isolerende waarde als HR++ glas. De beide glashelften worden bij elkaar gehouden door de speciale Warm Edge afstandhouder, waardoor het aluminium het glas niet meer raakt en warmteverlies door geleiding via de randen van het glas verleden tijd is.

De isolatiewaarde van HR +++ of triple glas is het allerhoogst, maar dit is vaak alleen te plaatsen als ook de kozijnen nieuw zijn. Ben je dus toe aan het vervangen van je kozijnen, raden we aan te kiezen voor deze variant. Anders is HR Isoglass de beste keuze met een hoge isolatiewaarde.

Check: heb jij gewoon dubbel glas of HR-glas?

Ben je ergens komen wonen, maar heb je geen idee welk soort ramen er in je huis zitten? Zo check je het: houd een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in de ruit. Je ziet 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.

Je kunt ook kijken of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Bron: MilieuCentraal

 

Mede mogelijk gemaakt door:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor